Award No. 12805
Docket No. CL-12219
NATIONAL RAILROAD ADJUSTMENT BOARD

THIRD DIVISION
{ Supplemental )

David Dolnick, Referee

PARTIES TO DISPUTE:

BROTHERHOOD OF RAILWAY AND STEAMSHIP CLERKS,
FREIGHT HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYES

ILLINOIS CENTRAL RAILROAD COMPANY

STATEMENT OF CLAIM: Claim of the Systemm Committee of the
Brotherhood that:

(a) Carrier violated the Clerks’ Agreement at the Freight
Agency, Memphis, Tennessee, when on November 18, 1958, it denied
Clerk B. B. Jefferson the right to displace a junior employe, with-
holding him from the position until November 19, 1958,

(b) B. B. Jefferson he compensated a day’s pay at the pro rata
rate of $19.16 per day for wage loss sustained on November 18,
1958.

EMPLOYES® STATEMENT OF FACTS: Prior to November 18, 1858,
Claimant Jefferson held position No. 164 in the Memphis Freight Agency.
The hours of the position were 8:30 A.M. to 5:30 P.M. with one hour for
lunch.

November 14, 1958, notice was issued by Agent Mueller that position No.
164 would be abolished effective with the completion of the tour of duty on
November 17, 1958. See Employes’ Exhibit No, 1.

Mr. Jefferson notified Chief Clerk Briggs that he desirea to displace a
junior employe from position No. 159 effective 8:00 A. M., November 18, 1958.
He was not permitted to displace on November 18, but was withheld from
the position until 8:00 A.M., November 19. This resulted in 2 loss of a day's
pay by Mr. Jefferson.

November 28, 1958 claim was filed with Agent Mueller. It was declined
by him on the premise that Claimant would have had two starting times in a
twenty-four hour period which would have necessitated the payment of thirty
minutes overtime (8:00 A.M. to 8:30 A.M.). See Employes’ Exhibits Nos.
2-A and 2-B.
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OPINION OF BOARD: The essential facts are not in dispute.

Claimant was assigned to Position No. 184 with hoors from 8:30 A. M.
to 5:30 P. M. Monday through Friday. Position No. 164 was abolished effec-
tive with the close of tour of duty on November 17, 1958. Claimant exercised
his seniority rights and advised Carrier that he desired to displace a junior
employe from Posgition No. 159 effective 8:00 A. M. November 18, 1958. The
assigned hours for Position No. 159 was 8:00 A. M. to 5:00 P.M. Monday
through Friday. Carrier did not permit Claimant to displace the junior
employe on Pogition No. 158 until 8:00 A.M. on November 19, 1858. The
claim is for wage loss of $19.16 for November 18, 1958,

Carrier's position is best stated in a letter dated January 20, 1959, from
the Terminal Superintendent to Petitioner’s Division Chairman which, in part,
says:

“When investigating this claim find that Mr. Jefferson’s former
position carried tour of duty from 8:30 A.M. to 5:30 P.M. and was
abolished at the completion of the tour of duty, that is, at 5:30 P. M.,
November 17, 1958, and Mr. Jefferson requested that he be permitted
to exercise hig seniority on position No. 159, with tour of duty start-
ing at 8:00 A. M., on November 18, 1958, but was not permitted to do
s0 because of conflicting hours of service with the previous day
which would have resulted in two (2) starts within 24 hours.”

The parties disagree on the definition of *“day”. Petitioner says that
Claimant’s day on Position No. 164 ended the calendar day of November 18,
1958, and Carrier says it ended at 8:30 A, M. on November 18, 1958,

The mere fact that Claimant would have been entitled to thirty minutes
pay at the time and one-half rate had he been permitted to work on Novem-
ber 18 is of no consequence to this dispute. That in itself does not give Carrier
the right to withhold Claimant from service on November 18.

Rule 28 obligates the Carrier to provide regularly assigned employes
forty hours of work each week consisting of five days of eight hours each.

Under Rule 18 an employe, whose position has been abolished, may dis-
place a junior employe within ninety days from the date his position was
abolished.

Claimant’s position was abolished effective 5:30 P.M. on November 17.
He immediately requested the right to displace the junior employe on Posi-
tion No. 159 effective at 8:00 A.M. on November 18, There is nothing in
Rule 18, which governs Claimant’s seniority and displacement rights, to
limit his right to displace the junior employe only beyond the 24 hours after
his previous starting time. There is also nothing in Rule 18 which defines
the Claimant’s “day” as the ealendar day nor as the 24 hour period beyond the
previous starting time.

Carrier argues that under Rules 28 and 37 (a) an employe's “day” is a
24 hour pericd commencing with the time the employe commences his work.
In support of its position Carrier cites Award 687 and Award No. 10 of
Special Board of Adjustment No. 169.

Rule 28 defines a day's work as “eight {(8) conseeutive hours exclusive
of meal period”. Rule 37 (a) says that work “in excess of eight (8) hours,
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exclusive of meal period, on any day will be considered overtime and paid on
the actual minute basis at the rate of time and one-half”. Neither of the
Rules are applicable, We are not concerned here with the rate for overtime
pay. We are obliged to protect the seniority amd displacement rights of the
Claimant, The mere fact that he would have been entitled to thirty minutes
at the overtime rate had he started work at 8:00 A. M. on November 18 does
not affect his right to displace the junior employe at that hour on November
18. Claimant was a regularly assigned employe who was entitled to forty
hours of work in five consecutive eight hour days. By refusing Claimant the
right to work on November 18, Carrier violated the provisions of Rule 28.

In Award 637 the Organization contended that the word “day” in the
overtime rule meant “a twenty-four hour period computed from the starting
time of a previous assignment”. The Carrier confended that it meant the
calendar day. Rule 49 involved in that cagse is similar to Rule 37 (a) of
this Agreement. We sustained the claim and held “that in computing a tour
of duty within the meaning of Rule 49, the word should be taken to mean
a period of twenty-four hours computed from the beginning of a previous
agsignment”, No seniority displacement right was involved.

The facts in Award No. 10 Special Board of Adjustment No. 169 are
quite different from those in this dispute. In the former, the Claimant was
a senior extra man who completed work at 4:30 P. M. on one day and asked
to fill a temporary vacancy starting at 8:00 A.M. the following day. The
Special Board held that Claimant was not available and that Carrier was
privileged to use another extra employe who had not received forty hours of
work that week.

In Award No. 30 Special Board of Adjustment No. 174, it was held that
an employe, who completed the filling of a temporary vacation vacancy, was
entitled to return to his regular position even though Carrier was obliged
to pay him 3% hours at the overtime rate.

In Award 12459 Glaimant requested the right to displace a junior employe
effective at 7:00 A.M. on September 12, 1958. Carrier refused and instead
set the effective date of replacement for September 14 because “if the request,
as made, was granted it would have been required to pay Claimant overtime
rate for September 12.” While the claim was sustained primarily because of
the violation of Rule 85 (b), the basic principle is the same. There is nothing
in Rule 85 (b) which defines “day” as Carrier desires in this dispute. There
is also nothing in Rule 35 (b) which gives Carrier the right to refuse
Claimant the displacement right effective November 18.

FINDINGS: The Third Division of the Adjustment Board, upon the
whole record and all the evidence, finds and holds:

That the parties waived oral hearing;

That the Carrier and the Employes involved in this dispute are respec-
tively Carrier and Employes within the meaning of the Railway Labor Act,
ag approved June 21, 1934;

That this Division of the Adjustment Board has jurisdiction over the
dispute involved herein; and

That the Carrier violated the Agreement.
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AWARD
Claim sustained.

NATIONAL RAILROAD ADJUSTMENT BOARD
By Order of THIRD DIVISION

ATTEST: S. H. Schulty
Executive Secretary

Dated at Chicago, Illinois, this 30th day of July 1964.

CARRIER MEMBERS' DISSENT ToO
AWARD 12805, DOCKET CL-1221%

(Referee Dolnick)

In their rebuttal the employes frankly admit that claimant was not en-
titled to displace other employes on the same day that he last worked on
the abolished position. This admission debunks the arguments advanced in
their initial submission. In an attempt to still justify thiz claim in spite of
their admission, the employes go on in their rebuttal to assert that Claimant’s
last day on the abolished position ended with the calendar day on which his
last service was performed. They state:

“* * % Claimant did not desire to displace immediately. He only
wanted to displace the next day. * * * (Emphasis theirs.)

* K % B 0%

Carrier’s arguments on pages 4 and 5 that Employes contend
that Claimant should have been permitied to displace on z position
at 6:00 P. M., thirty minutes after completing his 8:30 A. M. to
5:80 P. M. assipnment iz ridiculous. At no time since the Agreement
became effective in 1922 has the Organization ever contended that
any employe had the right to displace on the same calendar day his
position was abolished thereby adding an additional day of work to
his work week.” (Emphasis ours.)

Thus we have complete agreement of the parties on the point that the
claimant was disqualified from displacing other employes immediately after
completing service on his former position, or at any time prior to the end
of the last day on which he worked that position; the only point of difference
between the parties concerns the ending of that last day, the employes taking
the position that claimant’s day on his former position ends with the calendar
day on which service was last performed, and carrier taking the position that
the day ends with the expiration of the 24-hour period that marked the
workday of claimant on the abolished position. Carrier has consistently argued
that:

#% * * The Claimant here began work at 8:30 A. M. on November
17, and his twenty-four hour day did not expire until 8:30 A.M. on
November 18 * * **

Stated otherwise, the controlling issue is whether the last “day” charged
to claimant on hiz former position ended 24 hours affer it commenced (ie.,
on-duty time) or whether it ended 15% hours after it commeneed (end of the
calendar day).
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In order to fairly appraise the employes’ position in this case, it is
essential to take note of the fact that the word “day” in the Basic Day and
Overtime Rules of the controlling Agreement (first paragraph Rule 28 and
Rule 87 (a)) constitutes a 24-hotr period commencing with on-duty. time. The
calendar days have no significance whatever in the application of these rules.
The parties are in complete agreement on this point, for they hoth recognize
that elaimant’s last day on the abolished position, for the purposes of applying
the Basic Day and Overtime Rules, did not end until 8:;80 A.M, on the
following calendar day.

Carrier takes the entirely logical position that the claimant’s last day
on the abolished position ends at the same time for the purpose of applying
the Displacement Rule as it does for the purpose of applying the Overtime
and Basic Day Rules. The employes take the inconsistent and completely
arbitrary position that claimant’s last day on the abolished position ended
24 hours after on-duty time on that position for the purpose of applying the
Basic Day and Overtime Rules, but ended eight and one-half hours earlier
{with the turn of the calendar day) for the purpose of determining claimant’s
eligibility and availability irn applying the Displacement Rule.

The position thus taken by the employes ig contrary to their own reason-
ing. They say that it would be ridiculous to allow claimant to displace on
the same calendar day that he performed service on the abolished position
because allowing him to do so would make it possible for him to work an
additional day in a work week. By the same token it would be ridiculous to
allow claimant to digplace on the same day, as that word iz used in the
Baste Day and Overtime Rules {24-hour period) and thereby add an addi-
tional day’s work in a single day. (While the claimant in this case would
have worked only 30 minutes additional during the day attributable to his
former position, he might have had a 4:00 P. M. to 12:00 Midnite position on
the former job and might have demanded an 8:00 A. M, to 4:00 P. M. posi-
tion on the following ecalendar day under the employes’ theory). The result
in the ease which the employes call ridiculous i precisely the same as the
result in the case which they argue for insofar as carrier is concerned; namely,
the payment of overtime for eight hours of work that could and should have
been performed at the straight time rate of pay by the displaced employe,
In both cases the basic intent and purpose of the Overtime Rules is frustrated,

While we see nothing but inconsistency in the employes’ position, car-
rier’s position is consistent with all provisions of the agreement. It is con-
sigtent with the expressed understanding of what constitutes a day in apply-
ing the Basic Day and Overtime Rules; it is consistent with Rule 39 which
reserves to carrier the right to determine when overtime will be worked, it
is consistent with the intent and purpose of the Overtime Rules, namely, to
restrict carrier from working an employe more than eight hours in a 24-hour
period; it is consistent with the Seniority Rules for claimant’s rights were
recognized as soon as he was eligible to displace others; it is consistent with
the Guarantee and Absorbing of Overtime Rules for during the interim
between the abolishment of Claimant’s position and the time that he properly
placed himself on his new position he was unassigned. No inconsisteney be-
tween carrier’s position and any rule of the agreement has been demonstrated.

AWARD 12459, Dorsey, is cited as controlling in this case, but that
award misses the point here. It is expressly based on provisions in Rule 35 (b)
which were applicable to that case but which are admittedly not applicable
fo this case.
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The award that is most significant in this case, for it deals directly with
the specific issue with which we are confronted, is Award No. 10 of Speeial
Board of Adjustment No. 169, which denied a claim of this petitioning or-
ganization on a basis that is direetly in point and should be controlling here,
namely, that an employe who has performed eight hours of service in a day
(24-hour period) is not available for additional service when other employes
in the same seniority class and district are available for service at the
straight time rate. This result is reached by necessary implication from the
intent and purpose of the parties in adopting the Overtime Rules. The award
states:

“The real difference between the parties is whether or not claim-
ant was available for service. He had worked one shift within the
twenty-four hour period prior to the starting time of the job for
which the claim is made, which would have made it necessary for the
carrier to pay him penalty rates of pay for a part of the shift for
which he is making claim.

That brings up a much discussed gquestion as to whether or not the
Carrier is required to use a man and pay him penalty rates of
payment when another employve is available at straight time rates.
That goes back to the origin and history of penalty rates of pay-
ment, Penalty rate payments have always been argued for by the
Organizations as not a right of the employes but as a prohibition
against the carriers using men more than the prescribed hours in
their assignments. Raney had no right as a right te claim a job that
would pay him penalty rates of payment and the Carrier’s position in
avoiding the payment of penalty rates by using another employe who
is entitled to the work has always been protected and that penalty
payments should only be paid when the carrier uses a man in excess
of the time the agreement provides for their normal use.

In the instant case, under the agreement, this claimant was
not available at straight time rates and was, therefore, not available
for service under the inferpretation of the agreement and the car-
rier was privileged under the provisions of the agreement to use
the man they used instead of using the claimant in this case.”

The record establishes that carrier has complied fully with the applicable
provisions of the Agreement. This award is palpably wrong in holding other-

wise.
G. L. Naylor
W. M. Roberts
R. E. Black
W. F. Euker
R. A. DeRossett

LABOR MEMBER’'S ANSWER
TO CARRIER MEMBERS’ DISSENT TO
AWARD 12305 (DOCKET CL-12219)

It, of course, is unfortunate that in handling disputes, arguments are
made and rebutted which have no relevancy te the basic issue. The basic
issue in this dispute is correctly resclved by the Referee in the following

language:
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“Under Rule 18 an employe, whose position has been abolished,
may displace a junior empioye within ninety days from the date his
position was abolished.

Claimant’s position was abolished effective 5:30 P. M. on Novem-
ber 17. He immediately requested the right to displace the junior
employe on Position No. 159 effective at 8:00 A.M. on November
18. There is nothing in Rule 18, which governs Claimant’s seniority
and displacement rights, to limit his right to displace the junior
employe only beyond the 24 hours after his previous starting time,
There is also nothing in Rule 18 which defines the Claimant’s ‘day’
as the calendar day nor as the 24 hour period beyond the previous
starting time.” (Emphasis ours.)

In other words, an employe whose position is abolished has no further
attachment to the abolished position and may, at any time within the stated
period, displace a junior employe.

The Award is correct and the dissent does not detract one iota from
the soundness thereof.
D. E. Watkins
Labor Member
9/9/64



