
NATIONAL RAILROAD ADJUSTMERT BOARD 
Award Number 19549 

THIRD DIVISION Docket Number TD-19708 

Frederick R. Blackwell, Referee 

&mericsn Train Dispatchers Association 
PARTIES TO DISPUIE: ( 

(Chicago and North Western Railway Company 

STATEMENT OF CLAIM: Claim of the American Train Dispatchers Association that: 

(a) The Chicago sad North Western Railway Company hereinafter 
referred to as “the Carrier” violated the Agreement in effect between the 
parties, Rule 5 (a) thereof in particular, when it failed to compensate Extra 
Train Dispatcher R. D. Burt eight (8) hours at rate of one and one-half times 
the basic straight-time rate for service performed on June 19, 1971 which was 
work on his seventh day after working five (5) consecutive days as a train 
dispatcher. 

(b) The Carrier shall now compensate the individual claimant for 
the amount of the difference between the pro rats rate allowed and the time 
and one-half rate of trick dispatcher’s position for eight (8) hours to which 
he is entitled under the terms of the Agreement. 

OPINION OF BOARD: This dispute arises under Agreement effective September 
16, 1950. The record we will consider may not contain all 

of the evidence that could have a bearing on the herein issues. Nonetheless, 
it is possible to reach a decision on the merits on the basis of the record 
before us and we shall do SO. 

Claimant, an extra train dispatcher, worked on June 13, 14, 15, 16, 
and 17, 1971, thus completing five consecutive days work ss extra train dis- 
patcher. He did not work on June 18, but did work on June 19, 1971. Petitioner 
contends that claimant is entitled to time and one-half for June 19, 1971 
under the third paragraph of Rule 5 (a) of the Agreement. Rule 5 (a) reads 
as follows: 

“REST DAYS - 5. (a) Each regularly assigned train dispatcher 
WORK ON will be entitled and required to take two reg- 
REST DAYS ulsrly assigned days off per week as rest days, 

except when unavoidable emergency prevents fur- 
nishing relief. Such assigned rest days shall 
be consecutive to the fullest extent possible. 
Non-consecutive rest days may be assigned only 
in instances where consecutive rest days would 
necessitate working any train dispatcher in 
excess of five days per week. 

A regularly assigned train dispatcher who 
is required to perform service on the rest days 
assigned to his position will be paid at rate of 
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either or both of such rest days. 
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Extra train dispatchers who are required 
to work as train dispatcher in excess of five 
consecutive days shall be paid one and one-half 
times the basic straight-time rate for work on 
either or both the sixth or seventh days but 
shall not have the right to claim work on such 
sixth or seventh days.” 

The course of this claim on the property is indicated in coma- 
spondence between Mr. W. J. Fremn, Director of Labor Relations, and Mr. 
J. R. Brunveier, General Chairman. 

In denying the claim in a October 29, 1971 letter, Mr. Remon 
stated: 

“The rule on which you base this claim provides in 
part as follows: 

‘gxtra train dispatchers who . . . work 
. . . in excess of five consecutive days 
shall be paid one and one-half times . ..I 
(Emphasis supplied) 

Claimant Burt did not work in excess of five cou- 
secutive days as he did not perform service on June 
18, 1971. 

Inasmuch as the rule requires service in excess of 
five consecutive days in order to be eligible for 
the one and one-half time rate and Mr. Burt’s sixth 
day of service was not consecutive with the previous 
five days, the rule does not support the claim. 

While the train dispatchers’ agreement apparently 
does not spell out the work week of extra employes, 
in other collective bargaining agreements on the 
property it is definitely indicated that the work 
week of an extra employe is seven consecutive days 
commencing with Monday. Using this same ‘rule of 
thumb’ to the circumstances in the instant case, 
June 14, 1971 was a Monday and Mr. Burt worked on 
that day, on the 15, 16, 17 and the 19th. This 
would have provided him with five days of work in 
the work week commencing on Monday, all of which 
service would under the cited rules be at straight 
time rate.” 
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On November 24, 1971, Mr. Brunmefer stated: 
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"This is to advise that June 13, 14, 15, 16 and 17 
were five consecutive days and that June 19, 1971 
was certainly in excess of five consecutive days 
in the seven day period beginning June 13, 1971." 

After a December 10, 1971 conference, Mr. Fremon wrote the following 
in a letter dated December 13, 1971: 

. . . it is our position that in order to be entitled 
to compensation at one and one-half times the straight 
time rate an extra train dispatcher must meet all 
requirements of the third paragraph of Rule 5 (a) 
of the collective bargaining agreement; i.e., he must 
perform service in excess of five consecutive days. 
While in the circumstances in this claim claimant 
Burt did work 5 consecutive days, he did not work 
six consecutive days and therefore does not qualify 
for the time and one-half compensation for service 
performed on June 19, 1971." 

In a letter dated December 23, 1971, Mr. Brunmeier stated that: 

.~ 

I, . . . the third paragraph of our schedule rule 5 (a) 
most certainly was violated by the carrier in that 
it plainly states that an extra train dispatcher 
after having worked in excess of five consecutive 
days shall be paid one and one half times the basic 
straight time rate for work on either OR both the 
sixth or SEVENTH days." 

Both parties concede that Rule 5 (a) has its genesis in the National 
Agreement of March 25, 1949. Article III, Section 1 thereof, reads as follows: 

"ARTICLE III - THE FIVE DAYS WEEK 

Section 1. Rest Days 

All existing agreements providing for one (1) 
rest day per week shall be revised so that effective 
September 1, 1949, they shall provide for two (2) 
regularly assigned rest days per week. Such assigned 
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"rest days shall be consecutive to the fullest extent 
possible. The carrier may assign non-consecutive rest 
days only in instances where consecutive rest days 
would necessitate working any train dispatcher in ex- 
cess of five (5) days per week. Also, to provide that 
any regularly assigned train dispatcher who is required 
to perform service on the rest days assigned to his 
position will be paid at rate of time and one-half for 
service performed on either or both of such rest days. 

Extra train dispatchers who are required to work 
as a train dispatcher in excess of five (5) consecutive 
days shall be paid one and one-half times the basic 
straight time rate for work on either or both the sixth 
or seventh days but shall not have the right to claim 
work on such sixth or seventh days. 

Existing assignments reduced to a five (5) days 
basis under this agreement shall not be considered 
new jobs under bulletin rules and employes will not 
be permitted to exercise displacement privileges as 
a result of such reductions. nowever, employes will 
be notified of their assigned rest days by the post- 
ing of notices." 

$ONTerPrIONS OF PARTIES 

Petitioner contends that the third paragraph of Rule 5 (a) has 88 

its basic purpose the establishment of rest days for an extra train dispatcher. 
In order to provide two rest days per week for the extra dispatcher, five 
consecutive days was established as a normal work week. 

Carrier's position before the Board is that the paragraph requires 
an extra dispatcher to perform service "in excess of five (5) consecutive 
days " to qualify for time and one-half, and, since claimant did not work six 
consecutive days, he did not qualify for time and one-half for working on 
&me 19, 1971, the seventh day. 

RESOLUTION 

The purport of Petitioner's argument is that the work week of an 
extra train dispatcher has been fulfilled when he has completed five con- 
secutive days work as a train dispatcher. Thus, whenever such a work week 
occurs, the sixth and seventh days accrue to an extra dispatcher as rest 
days; he does not have the right to claim work on such sixth or seventh day, 
but if he works on either or both days, he shall be paid time and one-half 
for such work. 
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"i The essence of Carrier's argument is that the controlling rule 
speaks iu terms of consecutive'service and not in terms of a work week, and, 
hence, a train dispatcher is entitled to time and one-half only for the 
sixth,Snd seventh day of consecutive service. In work week terms, this means 
that an extra train dispatcher's work week is not fulfilled until he has 
worked Seven consecutive days so, in effect, an extra train dispatcher begins 
a new work week whenever he works less than seven consecutive days. 

Both argments are based upon the third paragraph of Rule 
which ,reads as follows: 

"Extra train dispatchers who are required to work 
as train dispatcher in excess of five consecutive 
days shall be paid one and one-half times the basic 
straight-time rate for work on either or both the 
sixth or seventh days but shall not have the right 
to claim work on such sixth or seventh days." 

5 (a) 

The term "in excess of five consecutive days" tends to support 
Carrier's view that the language refers to at least one day of work in addi- 
tion to "five consecutive days". Further, since the language is couched in 
teiiaS 'of consecutive service, this further suggest that the text requires 
six days of consecutive service to be fulfilled. And it is also true that 
the text does not read "in excess of five consecutive days in the seven day 
period", which.is one way of stating Petitioner's position. Thus, the meaniug 
given the third paragraph by Carrier is plausible enough, so far as it goes. 

On the other hand,when the third paragraph of Rule 5 (a) first 
appeared in the National Agreement of March 25, 1949, Article III, it was 
under a format which positioned such third paragraph as the second of three 
paragraphs having the topical heading "THE FIVE DAY WBER". This format is 
consistent with Petitioner's contention that the third paragraph of Rule 
5 (a) established a five day work week for extra train dispatchers. .More- 
over, if the parties had intended six days of consecutive service, as the 
qualifying period for time and one-half, it would have been simple enough 
to use that terminology rather than the less clear term "in excess of five 
consecutive days". In addition. under Carrier's postion, the part of the 
third paragraph reading "shall be paid one and one-half times the basic 
straight '&e~rate for-work on either or both the sixth and seventh days" 
(emphasis supplied) would have to be read as meaning "for work ou the sixth 
day-and also-for the seventh day if both days are worked". However, the 
word "either" means one z the other, so the plain meaning of the terminology 
is to require time and one-half for work on the sixth day or for work ou the 
seventh day. 
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Furthermore, Carrier’s position does not harmonize with the third 
paragraph requirement that an extra dispatcher “shall not have the right to 
claim work on such sixth or seventh days”. 
that, under Carrier’s position, 

It is a fatal flaw, we think, 
the extra dispatcher in the instant dispute 

could have claimed the work he perfofmed on June 19, the seventh day, but 
could not have claimed work on June 18, the sixth day. 

Award 15407 (Lynch) involved different parties but the agreement 
therein contained a provision identical with the third paragraph of Rule 
5 (a) herein. In that Award this Board ruled that an extra dispatcher could 
not claim work on the sixth day. Carrier’s position herein would also bar 
an extra dispatcher from claiming work on the sixth day, so to that extent 
Award 15407 is not inconsistent with this Carrier’s position. However, since 
the Carrier in Award 15407 had paid the claimant extra dispatcher time and 
one-half for the seventh day of work, prior to the dispute, we believe that 
Award stands for the principle that an extra dispatcher could not claim work 
on either the sixth or seventh day. 

The extra train dispatcher in Award 15407 worked five consecutive 
days, did not work the sixth, and then worked the seventh for which he re- 
ceived time and one-half pay. His claim of a right to work on the sixth 
day, and pay of time and one-half therefor, was denied by Carrier and sustained 
by this Board. 

ing: 
The Employes’ Statement of Facts in Award 15407 contains the follow- 

1, . . . In declining the claim in a menu dated September 
16, 1965, the Chief Dispatcher stated: 

‘Attached time card claiming 8 hours’ punitive 
for August 26, 1965, is being returned account 
no basis for claim. Extra Dispatchers can not 
claim the 6th or 7th day, but if used on either 
6th or 7th day, they will be paid time and one 
half. You were used on the 7th day and was 
paid time and one half for this day. Claim for 
tims on August 26th is hereby declined.“’ 

The opinion of the Award states the following: 

“Article 3 (b) of the applicable agreement states 
clearly, in its pertinent parts, that: 

‘Extra train dispatchers who are required to 
work as train dispatcher in excess of five (5) 
consecutive days shall be paid . . . but shall 
not have the right to claim work on such m 
or seventh days. (Emphasis’ ours.)“’ 
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This Board then stated: 

“The agreement makes no exceptions on this point. 
Neither can we.” 

Though we have noted that the sixth day was involved in Award 
15407, we do not perceive how the Award would have differed if the seventh 
day instead of the sixth had been involved. We also Mte that the above 
quoted statement of the Chief Dispatcher coincides with Petitioners view in 
the instant dispute. 

In Award 12232 (Engelstein) this Board sustained a claim arising 
from circumstances somewhat similar to the instant dispute. There, the extra 
dispatcher worked five consecutive days; he then worked the sixth and seventh 
days (July 16 and 17) for which he received straight time pay. In sustaining 
the claim for time and one-half pay for the sixth and seventh day, this Board 
said: 

“Consideration, however, must he given to the addi- 
tional clause which completes this sentence of the 
rule, . . . ‘but shall not have the right to claim 
work on such sixth or seventh days.’ It is appar- 
ent from this entire sentence that Extra Train Dis- 
patchers do not have the prerogative to make the 
choice which Carrier maintains Claimant exercised 
by seniority on July 16 and 17. Extra Dispatchers 
are not entitled to rest days unless they work five 
consecutive days. The decision to work on the sixth 
and seventh consecutive days rests not with the em- 
ployee but with Carrier. If Carrier 
requires this employe’s services on those days, the 
rule provides that he be awarded payment at time 
and one-half rate for his work.” 

We recognize that this Award, too, is not directly in point with 
the instant dispute. Nonetheless, the rulings in Awards 15407 and 12232 
were made in the same broad general context as our dispute and we believe 
we should treat them as authority for Petitioner’s position. 

For the reasons indicated above, and on the basis of Awards 15407 
and 12232, we shall sustain the claim. 



Award Number 19549 
Docket Number TD-19708 

Page 8 

FINDINGS: The Third Division of the Adjustment Board, upon the whole record 
and all the evidence, finds and holds: 

That the parties waived oral hearing; 

That the Carrier and the Employes involved in this dispute are 
respectively Carrier and Employes within the meaning of the Railway Labor 
Act, as approved June 21, 1934; 

That this Division of the Adjustment Board has jurisdiction wet 
the dispute involved herein; and 

That the Agreement was violated. 

A W-.4 R D 

Claim sustained. 

NATIONAL BAILROADADJUSTMRNT BOARD 
Bv Order of Third Division 

ATTEST: &&w - 
Executive Secretary 

Dated at Chicago, Illinois, this 10th day of January 1973. 


