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NATIONAL RAILROAD ADJUSTMENT BOARD

THIRD DIVISON

(Supplemental)

Milton Friedman, Referee

PARTIES TO DISPUTE:

BROATHERHOOD OF RAILWAY AND STEAMSHIP CLERKS,
FREIGHT HANDLERS, EXPRESS & STATION EMPLOYES

CHICAGO, MILWAUKEE, ST. PAUL AND PACIFIC
RAILROAD COMPANY

STATEMENT OF CLAIM: Claim of the System Committee of the
Brotherhoeod (GL-6018) that:

1. Carrier violated the Clerks’ Rules Agreement at Savanna, Tllinois
when it compensated employe . 8. Anderson at the straight time rate of
pay for service performed on his assighed rest day.

2. Carrier shall compensate employe E. S. Anderson an additional four
(4) hours at the straight time rate of pay of Yard Clerk Position No. 2501
for the following days:

Saturday and Sunday July 10 and 11, 1965
Saturday July 31, 1965.

EMPLOYE'S STATEMENT OF FACTS: Employe E. S. Anderson is the
regularly assigned occupant of Yard Clerk Position 2501 from 7:45 AM to 3:45
PM, Monday through Friday, with rest days of Saturday and Sunday.

The following positions are invelved in the instant elaim:

POS.

NO. TITLE OCCUPANT HOURS OF SERVICE REST DAYS
2501 Yd Clk E. Anderson T:45 AM to 3:45 PM Sat-Sun
Rel

#4 J. Everhart

Relieves Yd Clk 2501 T:45 A—3:45 P Sat-Sun
Relieves Yd Clk 2502 7:45 A—3:45 P Monday
Msgr. 2516 T:45 A—3:45 P Tuesday-Wed.

J. Everhart is regularly assigned to Relief Assignment No. 4 with rest
days of Thursday and Friday.

On Saturday and Sunday, July 10 and 11, 1965, on which days Relief
Position No. 4 relieves employe Anderson on Position 2501, employe J. Ever-
hart was absent on vacation. Employe Anderson, the regular occupant of



have conceivably lasted for 1 week, 1 month, 1 year or longer dependent upon
the circumstances which brought it about. '

There is attached hereto as Carrier's Exhibit “A” copy of letter written
by Mr. S. W. Amour, Assistant to Vice President, to Mr. H. V. Gilligan, General
Chairman, under date of October 26, 1965.

OPINION OF BOARD: Claimant worked on his rest days on three days in
July, 1965, relieving twice on an employee’s vacation and once when the em-
ployee filled another position. Claimant was paid pro rata, but requested
time and one-half.

Rule 33(c) provides:

(e) Service rendered by an employe on his assigned rest day, or
days, relieving an employe assigned to such day shall be paid at the
rate of the position occupied or his regular rate, whichever is the
higher, with a minimum of eight (8) hours at the rate of time and
one-half,

In denying the claim on the Property, Carrier stated, in its letter of
July 23, 1965, in part:

“You exerecised your seniority to relief position working 7:45 A.M.
to 3:45 P.M. date of claim and did so on your own free will and
accord in connection with Rule 9-G of Clerk’s Agreement,

“It is our position that Yard Clerks in Savanna Yard who exercise
seniority in accordance with Rule 9-G, taking temporary vacancy,
are assigned thereto on a straight time basis.”

In its ex parte submission Carrier stated that, based upon the “specific
provisions of aforequoted Rule 32(d), Claimant Anderson received the
straight time rate of pay for the service he performed . . . because such
work was performed due to his moving from one assignment . . . to another
- - - a5 a result of an exercise of seniority under the provisions of Rule 9(g) ...”

Rule 9(g) concerns the filling of temporary positions by the senior qual-
ified employee. Rule 32(d) provides as follows:

“(d) Employes worked more than five days in a work week shall
be paid one and one-half times the basic straight time rate for work
on the sixth and seventh days of their work weeks, except where
such work is performed by an employe due to moving from one assign-
ment to another or to or from an extra or furloughed list, or where
days off are being accumulated under paragraph (g) of Rule 27."

Rule 33(c) is an unqualified guarantee of premium pay for working a
rest day in relief of “an employee assigned to such day.” Rule 32(d) is a
qualified guarantee of premium pay for work on the sixth and seventh days,
since these are not overtime days if “work is performed by an employee due
to moving from one assignment to another.” (If an employe moves to another
assignment before earning his rest days, he acquires the rest days of the
new assignment.)

Claimant’s rest days were Saturday and Sunday. By working Monday
to Friday on his regular assignment he had earned these days, and when
on 2 Saturday he relieved another employee, Claimant came squarely within
the purview of 33(e).
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There have been many prior Board decisions on the rest-day issue, both
granting and denying the claim. The parties involved in this case have had
the same experience. Hence one cannot simply accept an earlier decision as
res judicata.

Some of the older decisions which have been cited in later cases have
been based on different Rules. For example, the much-quoted decision of
Referee Leiserson, Award 6503, held that a claimant was not entitled to
premium pay on the rest days which he voluntarily chose to work. But the
Agreement in that case contained a Rule not present in the issue before us,
as may be seen from the following statement taken from “Position of Carrier”
in No. 6503:

“Rule 20 of the current agreement provides that the Carrier will
not be penalized by the payment of punitive overtime in the exercise
of seniority rights for personal convenience of employees. This means
that where employees exercise their seniority rights in accordance
with Rules 6, 8, 10, 11, 13, 15, and 26, the Carrier will not be required
to pay time and one-half even though such employee might, while
transferring from one job to another, run afoul of Rule 37.”

Similarly in Award 12003 Referee Stark wrote that “the commeon thread
running through the sustaining awards is that the employee on temporary
assignment had no real choice in determining whether he should accept that
assignment . , .” But Referee Stark was deciding a case under an Agreement
which provided in Article II, Section 186, that “employees accepting positions
in the exercise of their seniority will do so without expense to the Company.”

In the case before us there is an unambiguous rest-day Rule, and no
clause elsewhere in the Agreement limiting it. Rule 33(c¢) is a special rule
which, it has been consistently held by this Division, must take precedence
over general Rules. There is no reason to doubt that the signers of this Agree-
ment meant to say what Rule 33(c) does say. The fact that the premium-pay
requirement in Rule 32 is a qualified one strengthens the import of Rule 33(e),
which is unqualified.

Carrier cites many Rules in support of its position, and in its submission
it states that Rule 32(d) “through the exception contained therein, which is
controlling in this case, prohibits allowance of the overtime payments here
being claimed.” Carrier does not discuss Rule 33(c) under which the claim
also was filed and which we hold to be dispositive of the issue. Since Raule
32 generally treats of a different problem (namely, work in excess of 8 hours
per day, and 40 hours or days per week), it cannot be used as the basis for
determining an issue coming under a different and explicit rule. Moreover,
there is no contractual basis for {ransplanting the qualification stated in Rule
32 to Rule 33(c), when the parties made no such qualification.

Some of the prior holdings denying claims were based upon the applica-
tion of Rule 32 rather than 33(c). But we find ourselves in accord with Award
10771, in which the Board stated:

“Fiven if it could be construed that Perry changed assignments
when he filled a temporary vacancy, we do not see how this could
operate as an exception to the clear and specific provision in Rule
33(c) that service on rest days shall be compensated at the rate
of time and one-half. Awards 9487, 9942 and 9943 among others.

The rule is universally accepted that special rules prevail over gen-
eral rules .. .”
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An employee moving to a different assignment during his work week
adopts the rest days of that assignment, and does not receive premium pay
when his former rest days arrive, according to Rule 32. But quite as emphati-
cally, an employee effective on his rest day who acts to relieve another (not
having prior thereto moved to that assignment) must reccive time and one-
half, according to 33(c). That rule does not distinguish between employees
who sought the work and those who did not.

To deny this claim would render null and void a specific Rule in the
Agreement, obviously placed there for the purpose for which it is here in-
voked. Since Claimant on his rest day did relieve another employee, Rule
33(c) must govern,

FINDINGS: The Third Division of the Adjustment Board, upon the whole
record and all the evidence, finds and holds:

That the parties waived oral hearing;

That the Carrier and the Employes involved in this dispute are respec-
tively Carrier and Employes within the meaning of the Railway Labor Aect,
as approved June 21, 1934;

Thatt his Division of the Adjustment Board has jurisdiction over the
dispute involved herein; and

That the Agreement was violated.
AWARD

Claim sustained.

NATIONAL RAILROAD ADJUSTMENT BOARD
By Order of THIRD DIVISION

ATTEST: 8. H. Schulty
Executive Secretary

Dated at Chicago, Illinois, this 19th day of April 1968.

Ke-nan Printing Co., Chicago, Il Printed in U.S.A.
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