
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 16 
 
           Heard at Montreal, Monday, November 15th, 1965 
 
                             Concerning 
 
           CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY (SD & PC DEPT) 
 
                                 and 
 
                THE BROTHERHOOD OF RAILROAD TRAINMAN 
 
DISPUTE: 
 
In declining payment of statutory holiday pay in respect of January 
1st, 1965, to Waiter S. Harrow, the Brotherhood alleges the Company 
has violated the provisions of Article 16, Section 5, third 
paragraph, of the Collective Agreement. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Waiter Harrow was a regularly assigned employee working out of 
Winnipeg, his assigned run being due out the evening of December 
28th, 1964..  On that day he had his wife call the Platform Office 
and report he would not, due to illness, be available to protect his 
assignment.  On January 5th, 1965, the date his assignment was next 
due out, he reported he was available for duty.  Waiter Harrow was, 
therefore, not available for service from December 29th, 1964, to 
January 4th, 1965, both dates inclusive.  He subsequently requested 
and was granted annual vacation payment for January 1st, 2nd, 3rd and 
4th, 1965. 
 
Waiter HarroW claimed statutory holiday paynent for New Year's Day, 
January 1st, 1965.  Payment of claim was declined by the Compnay on 
the grounds that under the provisions of Article 16, Section 5, third 
paragraph, Waiter Harrow did not fulfill the qualifications required 
to entitle him to holiday pay for January lst, 1965. 
 
ARTICLE 16, SECTION 5, PARAGRAPH 3, READS: 
 
      "In order to qualify for pay for any one of such holidays, an 
       employee must have rendered 520 hours' cumulative service 
       within a twelve-month period since the last date of employment 
       and must, immediately preceding and immediately following such 
       holiday, have fulfilled the requirements of his assignment, or 
       have been in service or available for service from the spare 
       board.  An employee absent account vacation with pay shall be 
       con- sidered as having rendered compensated service on such 
       vacation days for the purpose of the application of this 
       Section.  An employee on properly authorized leave of absence 
       immediately preceding or immediately following a holiday, but 
       not both, who renders compensated service on his assignment, 
       or is in service or available for service from the spare 
       board, immediately preceding or following the holiday, shall 
       be considered as eligible for pay for the holiday if otherwise 



       qualified Should an employee render compensated service on his 
       assignment, or be in service or available for service from the 
       spare board, immediately preceding a holiday and be prevented 
       by injury, other than one entitling him to receive Workmen's 
       Compensation payments, from working on his assignment, or 
       being in service or available for service from the spare 
       board, immediately following the holiday, he shall be 
       considered eligible for pay for the holiday if otherwise 
       qualified." 
 
FOR THE EMPLOYEES:                      FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) J. R. BROWNE                     (Sgd.) THOS. P. JAMES 
General Chairman                        MANAGER, S.D.P.C. & N.S. 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
      T. P. James          Manager, S.D., P.C. & N.S. - C.P.R. 
                           Montreal 
      L. R. Scarratt       Asst.  to Manager, S.D., P.C. & N.S. - 
                           C.P.R.  Montreal 
 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
      J. R. Brown          General Chairman, B. R. T. 
                           Montreal 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The grievor, a waiter regularly assigned working out of Winnipeg on 
the "Canadian" trains 1 and 2, was due out on his assignment on the 
evening of December 28, 1964.  On that day he had his wife call the 
platform office and report that because of illness he would not be 
going on his run. 
 
On January 5, 1965, the day the grievor's assignment was again due 
out, he telephoned to report he was available.  Subsequent to his 
return to duty on Jaruary 5th, he requested and was granted four days 
annual vacation with pay from January 1 to 4, 1965, inclusive.  The 
grievor subsequently claimed statutory holiday payment for New 
Year's, on the basis that by being on vacation on January 1, he 
qualified for such payment. 
 
Article 16, Section 5, paragraph 3 of the Agreement reads: 
 
          "In order to qualify for pay for any one of such holidays, 
           an employee must have rendered 520 hours' cumulative 
           service within a twelve-month period since the last date 
           of employment and must, immediately preceding and 
           immediately following such holiday, have fulfilled the 
           requirements of his assignment, or have been in service or 
           available for service from the spare board .........." 
 
There was no dispute that the grievor had 520 hours cumulative 
service within a twelve-month period However, it was also clear he 



was not present to fill the requirements of his assignment 
"immediately preceding and immediately following such holiday." 
 
There is nothing in the provision recognizing absence because of 
illness as constituting a waiver to this requirement.  The history of 
such a provision in collective agreements establishes this 
requirement as an attempt to control employees' lengthening the 
single holiday by absence either the day before or the day after. 
Illness was found to be the most common excuse for such absences. 
For this reason, some industrial agreements contain a qualification 
permitting a verified illness being accepted as qualification for 
holiday pay.  That qualification of course, does not appear in this 
agreement. 
 
              The next sentence in paragraph 3 reads: 
 
              "An employee absent account vacation with pay 
               shall be considered as having rendered compensated 
               service on such vacation days for the purpose of 
               the application of this section ......" 
 
This undoubtedly is to permit absence while on vacation to be counted 
in computing the required 520 hours of cumulative service.  It is not 
designed to indicate an intention that if a holiday occurs during an 
authorized vacation, the employee would be entitled to a further 
day's vacation with pay, or an additional day's pay, as sometimes 
appears in industrial agreements. 
 
The next sentence is of deternining importance to this claim.  It 
reads: 
 
     "An employee on a properly authorized leave of absence 
      immediately preceding or immediately following a holiday, but 
      not both, who renders compensated service on his assignment, or 
      is in service or available for service from the spare board, 
      immediately preceding or following the holiday, shall be 
      considered as eligible for pay for the holiday if otherwise 
      qualified." 
 
For the grievor Mr. Browne referred the Arbitrator to Article 16, 
Section 1, Clause (e), reading in part: 
 
          "Time off duty on account of bona fide illness, injury, to 
           attend committee meetings, called to court as a witness, 
           or jury duty, not exceeding a total of 60 days in any 
           calendar year, shall be included in the computation of 
           service for vacation purposes." 
 
Mr. Browne contended that because a leave of absence on account of a 
bona fide illness is recognized for vacation purposes, it should be 
accepted as the true interpretation of the intent in the statutory 
boliday rule. 
 
For the Company, Mr. James urged that the only requirement met by the 
grievor to qualify him for this holiday was the fact he had 
accumulated the required number of hours of service prior to the date 
in question.  He emphasized he had not fulfilled the requirements of 



his assignment immediately preceding and irmediately following the 
holiday.  His absence because of illness was not an authorized leave. 
An authorized leave he declared, is one which has been requested and 
granted prior to the commencement of the period of absence.  What 
occurred in this instance was that the grievor had "booked sick". 
Nothing in the provision contemplates this act as one qualifying him 
for holiday pay. 
 
At first glance, it would appear that the granting by the company of 
a leave of absence for vacation purposes for a period that included 
the holiday in question should be considered an "authorized leave". 
A study of the provisions, however, provides this conclusion 
untenable.  The third paragraph of Section 5 deals with a "properly 
authorized leave of absence".  It states that where an employee is on 
such a leave immediately preceding or following the holiday but not 
on both "who renders compensated service on his 
assignment.......immediately preceding or following the holiday, 
shall be considered as eligible for pay for the holiday if otherwise 
qualified." 
 
Obviously, while on an authorized leave "immediately following this 
holiday, the grievor had not fulfilled the other requirement to 
"render compensated service on his assignment...immediately preceding 
or following the holiday".  An absence because of illness does not 
bring him within the negotiated terms contained in the Article 
concerning statutory holidays. 
 
For these reasons this claim must be denied. 
 
 
 
                                             J. A. HANRAHAN 
                                             ARBITRATOR 

 


