
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 38 
 
             Heard at Montreal, Monday, June 13th, 1966 
 
                             Concerning 
 
         CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY (ATLANTIC REGION) 
 
                                 and 
 
                THE BROTHERHOOD OF RAILROAD TRAINMEN 
 
 
DISPUTE: 
 
Re:  Application and interpretation of Section 5, sub-section 1 of 
Article 40-A of the collective agreement, covering general holidays, 
reading as follows: 
 
"5.(1) An employee qualified under Section 2 hereof and who is not 
required to work on a general holiday shall be paid an amount equal 
to his earnings, exclusive of overtime, for the last tour of duty he 
worked prior to the general holiday, provided that in the case of an 
employee paid at passenger rates, if such amount is less than the 
equivalent of 150 miles at the rate applicable to passenger service, 
the equivalent of 150 miles shall be paid." 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Claims were submitted by the crew on passenger assignment, trains 213 
and 214, operating between Farnham and Montreal, for earnings in 
their assignment on the last tour of duty worked prior to the general 
holiday.  These claims were reduced by the Company, in each instance, 
by 80 miles, representing the overtime portion of the tour of duty 
which was disallowed. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                     FOR THE COMPANY: 
 
(SGD) J. I. HARRIS                     (SGD) A. M. HAND 
GENERAL CHAIRMAN                       GENERAL MANAGER - ATLANTIC 
                                       REGION 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
     R. Colosimo      - Supvr. Personnel & Labour Relations, CPR, 
                        Montreal 
     F. G. Firmin     - Asst. to Vice-Pres. Atlantic Region, CPR, 
                        Montreal 
 
And on behalf of the brotherhood: 
 
     J. I. Harris     - General Chairman, BRT, Montreal 
     W. P. Kelly      - Vice-President, BRT, Ottawa 
 
 



                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
The Arbitrator had a comprehensive review of the circumstances 
leading to this grievance in the brief presented by the 
representative for the Brotherhood.  This indicated that prior to the 
proclamation of the Canada Labour (Standards) Code, railway employees 
in the running trades received no premium pay or any consideration in 
connection with Statutory or General Holidays. 
 
The Code was passed by the House of Commons on February 22, 1965, 
with Part IV, entitled "General Holidays" to become effective on July 
1, 1965. 
 
Because of the complaints made by the Railways as to the difficulty 
of administering the general holiday section in calculating wages an 
employee would have earned at his regular rate of wages for his 
normal hours of work, when men in road service especially in 
unassigned freight, worked irregular hours on the mileage systme with 
no set "normal hours of work", on June 25th, 1965, the Governor-in- 
Council issued Regulation 11 pertaining to the Code.  It read as 
follows, in part: 
 
     "For the purposes of sbusections (2) and (3) of section 29 of 
     the Act, if an employee's hours of work differ from day to day 
     or if his wages are calculated on a basis other than time, the 
     wages he would have earned at his regular rate of wages for his 
     normal hours of work may be deemed to be 
 
     a)  the average of his daily earnings exclusive of overtime for 
         the days he has worked in the four-week period immediately 
         preceeding the general holiday, or 
 
     b)  an amount calculated by a method agreed upon under or 
         pursuant to a collective agreement." 
 
Recognizing the difficulties inherent in 11(a), the parties decided 
to take advantage of the alternative provided in subsection (b) and 
entered into negotiations that resulted in the execution of an 
agreement that became effective September 1, 1965.  In included this 
provision: 
 
      "5 (a) (c)  A Conductor, Baggageman or Brakeman shall be paid 
      an amount equal to his earnings, exclusive of overtime, for the 
      last tour of duty he worked prior to the general holiday, 
      provided that in the case of an employee paid at passenger 
      rates, if such amount is less than the equivalent of 150 miles 
      at the rate applicable to passenger service, the equivalent of 
      150 miles shall be paid." 
 
Before completion of the negotiations Mr. Kelly, on behal of the 
Brothrhood, had communicated with the Deptuy Minister of Labour, 
advising that both railways insisted that in determining the amount 
of wages due, whether they be for a four week period or for the last 
shift or trip performed, that overtime be excluded. 
 
One paragraph of Mr. Kelly's letter explained that position taken by 



the Brotherhood: 
 
    "It is the contention of the Brotherhood that where overtime is 
    paid at a premium rate of at least one and one-half times the 
    regular rate, the overtime should be excluded.  It is our further 
    contention, however, that where overtime is paid at straight time 
    rates which is the case with the running trades on many 
    assignments, including regularly scheduled assignments, the 
    overtime whould not be excluded in calculating the entitlement to 
    the employee for the general holiday, whether it be over a four 
    week period or the shift or trip worked immediately prior to the 
    general holiday." 
 
Then followed examples of the difficulties encountered in coputing 
overtime on different types of service. 
 
Here it is to be noted that the grievance presented in this matter 
concerns what is termed "short Turn-Around Passenger Runs".  With 
reference to this type of service the Brotherhood's representative 
stated in his letter to the Deputy Minister: 
 
    "In short turnaround passenger service, crews are paid overtime 
    for all time actually on duty or held for duty in excess of 8 
    hours (computed on each run from the time required to report for 
    duty to the end of that run) whithin 9 consecutive hours and also 
    for time in excess of 9 consecutive hours computed continuously 
    from the time first required to report until final release at end 
    of last run.  The 'overtime' in this case is at a stipulated rate 
    which is actually less than the straigh time rate." 
 
The represenative for the Brotherhood claimed that during 
negotiations it was the mutual purpose of the parties to incorporate 
the principles of the Act into the language of the collective 
agreement.  The last tour of duty worked prior to the general holiday 
was to be determing factor.  Wages "exclusive of overtime" was a term 
incorporated in the agreement, with each party placing a different 
interpretation upon the meaning to be assigned those words. 
 
On the date the agreement was signed the Brotherhood forwarded a 
letter to the proper officials of both railways emphasizing that 
"overtime" referred to in Section 5 (1) (c), in their opinion, was 
only that time paid for at a rate of at least one and one-half times 
the regular rate. 
 
The claim presented deals with a passenger assignment operating in 
short turn-around service between Farnham and Montreal, Quebec, a 
distance one way of 45 miles.  That assignment concerns trains 213 
and 214 which were created by a bulletin and the scheduled hours of 
work which the crew performs 7 days a week appears in the general 
timetalbe as follows: 
 
         "Train #213 - Leaves Farnham @ 5:35 am 
                       arrives @ Montreal @6:58 am 
 
          Train #214 - Leaves Montreal @ 4:40 pm 
                     - arrives @ Farnham @ 6:10 pm 
 



          Total hours of trains scheduled  - 12 hrs. 35 min 
          Total time on duty               - 13 hrs. 15 min" 
 
 
An additional forty minutes must be added to the time specified 
created by a requirement that the crew report 30 minutes in advance 
of schedule and remain on duty in order to put their train in the 
yard and clear of the mainline. 
 
The representative of the Brotherhood maintained that the crew making 
the claim works a normal work day of 13 hours and 15 minutes, day in 
and day out.  The contention was that the intent and principle of the 
General Holiday Code was to ensure that an employee not working on a 
general holiday would recieve "wages he would have earned at his 
regular rate of wges for his normal hours of work." 
 
The crux of this submission is that the term "exclusive of overtime" 
applies to time worked over and above the normal hours worked on the 
assignment. 
 
The representative for the Company urged there is no ambiguity in the 
provision 5 (1) (c), mutually agreed upon by the parties; that apart 
from any reservation in the minds of those representing the 
Brotherhood with respect to the proper interpretation to be given 
that term, it is the language that was inserted in the agreement that 
must govern. 
 
It was stated that on the last tour of duty preceding the holiday on 
November 10, for which the claim is amde, the crew in question 
reported for duty at 6:05 a.m. and completed their trip at 7:10 p.m.; 
that after 3:05 p.m. that day they were paid on an overtime basis as 
provided in the collective agreement.  This was indicated in a trip 
ticket produced to the Arbitrator. 
 
Here is to be underlined that Article 2 of the collective agreement 
was not amended by the agreement entered into on September 1, 1965. 
It provides, in part: 
 
     "Trainmen on short turnarounds . . . shall be paid overtime for 
     all time actually on duty or held for duty in excess of eight 
     hours." 
 
     Subsection (b) of that Article provides: 
 
     "Overtime shall be computed for each employee on the basis of 
     actual overtime worked, or held for duty at the following rates 
     per hour . . . " 
 
     These are then set out. 
 
Article 1 (a) defines a basic day as being 150 miles or less.  The 
members of this crew were paid on that basis. 
 
Consider the words in 5 (1) (c) 
 
     "A conductor, baggageman or brakeman shall be paid an amount 
     equal to his earnings exclusive of overtime . . . " 



 
     . . . Emphasis added. 
 
The parties did not agree upon any special definition to be applied 
that term.  Because there was no amendment to Article 2 of the 
collective agreement that term has been defined for the crew in 
question as the actual overtime worked or held for duty beyond the 
basic day. 
 
This brings us back to the alternative (b) provided in Regulation 11, 
that these parties chose to invoke in mutually agreeing upon terms of 
the agreement executed on Septebmer 1, 1965.  It provides: 
 
     "(b) An amount calculated by a method agreed upon under or 
          pursuant to a collective agreement." 
 
Manifestly, because Article 2 was not amended by deleting all 
reference to overtime, and the term "exclusive of overtime" not given 
a qualifying definition in the agreement of September 1, 1965, the 
parties exercised the choice given them in Regulation 11 (b) and 
mutually determined that those not working a general holiday should 
be paid "exclusive of overtime" what they would have earned at their 
regular rates of wages for their normal hours of work.  They decided 
that should be "deemed to be", according to (b) "an amount calculated 
by a method agreed upon under or pursuant to a collective agreement." 
 As stated, for these grievors "overtime' remains in Article 2 of 
 this collective agreement an existing factor for the ordinary 
 computation of their wages.  What they are to receive for a general 
 holiday not worked is exclusive of that factor. 
 
To read anything additional into this provision would be using 
arbitration as a means for extending the agreement which the parties 
have made rather than interpreting and applying its existing 
provisions. 
 
For these reasons I find there was no violation of the terms of the 
agreement in the payment made members of this crew for the holiday in 
question. 
 
 
 
                                         J. A. HANRAHAN 
                                         ARBITRATOR 

 


