
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 69 
 
              Heard at Montreal, Monday, May 8th, 1967 
 
                             Concerning 
 
         CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY (PRAIRIE REGION) 
 
                                 And 
 
                  BROTHERHOOD OF RAILROAD TRAINMEN 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Yardman K. R. Crahart, Winnipeg, for eight hours at Yard 
Foreman's pro-rata rate, July 8, 1964. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On July 8, 1964, self-propelled Crane 50394 moved twelve cars of 
gravel, two at a time, from track WD4 to adjacent track WD5, 
Symington Yard, Winnipeg, and unloaded them by means of its clam 
bucket. 
 
Yardman K. R. Crahart, who was first out on the spare board, 
submitted a time return claiming eight hours at the Yard Foreman's 
pro-rata rate of pay, on the grounds that the Company violated 
Article 4, Clause (b) of the Collective Agreement when it did not 
have yardmen accompany the cars of gravel from track WD4 to track 
WD5. 
 
The Company declined payment of the claim. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                   FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) H. C. WALSH                   (Sgd.) E. K. HOUSE 
GENERAL CHAIRMAN                     ASSISTANT VICE-PRESIDENT - 
                                     LABOUR RELATIONS 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   R. St. Pierre        Labour Relations Assistant, C.N.R., Montreal 
   A. D.  Andrew        Senior Agreements Analyst, C. N. R., Montreal 
   A. J.  DelTorto      Labour Relations Assistant, C. N. R.,Montreal 
 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   H. C. Walsh          General Chairman, B. R. T., Winnipeg 
 
 
                     AWARD OF THE ARBITRATOR 



 
 
The facts established that the Crane involved in this dispute is a 
self-propelled work machine equipped for on track operation.  That 
description is applied to construction and maintenance vehicles able 
to move on the tracks without need for locomotives.  This includes 
piledrivers, tampers, switchbrooms, weed sprayers, mowers and cranes. 
They are manned by qualified operators who are not represented by the 
Brotherhood. 
 
On the date in question while this Crane was working in the west 
departure yard of Symington, and not on the main line, it moved 
twelve cars of gravel from Track WD4 to the track next to it, Track 
WD5.  Twelve cars were moved and unloaded two at a time.  After they 
were unloaded by means of the Crane's clam bucket they were left on 
Track WD5. 
 
The spokesman for the Brotherhood contended the movement of cars by 
this crane without yardmen, within the switching limits at Symington, 
is a violation of Article 4, Clause (b) of the agreement. 
 
The relevant portion of Clause (b) is the first paragraph, reading: 
 
     "Yardmen will do all transfer, construction, maintenance of way, 
      and work train service exclusively within switching limits, and 
      will be paid yard rates for such service.  Switching limits to 
      cover all transfer and industrial work in connection with 
      terminal." 
 
It was contended for the Brotherhood that Article 4 of the Yardmen's 
Collective Agreement exists for the purpose of defining work to be 
performed by yardmen.  It was claimed the inclusion of the word "all" 
in this rule supports this position.  Dictionary meanings of this 
word were cited, including "wholly, entirely, completely." 
 
It was claimed that Yardman K. R. Crahart was available and stood 
first out for work on the yardman's spare board but was not called to 
perform this work.  Therefore, he was runaround by employees other 
than yardmen who did perform the work. 
 
For the Company it was submitted the purpose of this clause was not 
to make work for yardmen but to assure that bona fide yardmen's work 
is performed by none other than yardmen. 
 
This was not yardmen's work, was the contention.  It was admitted 
that yardmen in maintenance of way work perform what is called 
"ground work" connected with the handling of cars involved.  This 
generally consists of accompanying a locomotive used to switch 
several cars from various locations and marshalling them for 
unloading, protecting the movement while the cars are being unloaded 
and moving the cars to another location in the yard when the 
unloading has been completed.  In many such instances the yard 
movement is in motion during the unloading process. 
 
It was the contention of the Brotherhood that the crane had switched 
cars and maintenance of way employees had thrown switches in 
connection with the movement.  For the Company it was noted that 



Article 4, Clause (b) does not mention switching.  From this the 
Company's representative reasoned that yardmen do not have the sole 
right to perform all switching exclusively within switching limits. 
Furthermore, it was stated, the crane in this dispute did not perform 
switching but simply moved cars from one track to another and 
unloaded them. 
 
The spokesman for the Company contended crew consist clauses can 
constitute make work provisions if they stipulate more crew members 
than the work requires.  This was not so with reference to Article 4, 
Clause (b).  It was claimed to be significant that the only 
compulsory crew consist clause in this agreement, Article 7, Clause 
(a), does not apply to self-propelled machines.  The clause provides 
for a yard crew used with a locomotive and reads: 
 
    "A yard crew shall consist of not less than a foreman and two 
     helpers, except where special arrangements are made by the 
     General Superintendent and the General Committee." 
 
That clause, it was urged, applies to bona fide yard crews where 
locomotives are used within switching limits for yard work.  It was 
noted the clause speaks of a "yard crew", not of any crew working in 
a yard, nor least of all, of a crew assigned to a piece of 
self-propelled work equipment operating in a yard.  It was claimed 
"yard crew" has traditionally been known to mean the crew of a yard 
engine. 
 
While it was stated the function of self-propelled work equipment can 
in most instances be carried on without any crew from the yardmen's 
ranks, if the Company determines that in the operation of such a 
machine there is justification for a Yard Foreman-Pilot or a full 
crew, then such men would be assigned from the ranks of the yardmen. 
 
It was stated that when yardmen are used to accompany self- propelled 
work machines, it is extremely rare for more than one yardman to be 
used with a single machine.  A yardman so used is known as a Yard 
Foreman-Pilot and is responsible for the safety of the crew and the 
machine insofar as Operating Rules and Instructions are concerned and 
he has control over the machine's track movements.  The conditions 
governing his employment are set forth in Article 4, Clause (a), 
reading: 
 
    "When pilots are required within yard limits, Yardmen will be 
     used and will receive Foreman's pay.  Yardmen will not be used 
     outside of yard limits as pilots." 
 
This provision was considered of significant importance, because of 
the fact it is only on self-propelled machines that a need for a Yard 
Foreman Pilot arises.  The use of such an employee with any other 
equipment would be extremely rare.  Yard engines were said to be 
invariably manned by a yard crew.  Locomotives which are not in yard 
service are moved within switching limits by a locomotive engineer or 
a hostler without yardmen. 
 
The important part of the foregoing, in the Company's view, are the 
words "when pilots are required...." 
 



It was noted that the first paragraph of Article 4, Clause (b) and 
Article 7, Clause (a) in their present wording have been in effect 
since March 15, 1918.  Since that time it was claimed self-propelled 
work machines without yardmen, or with a Yard Foreman-Pilot alone, 
have moved cars in connection with the work performed. 
 
The Company's representative claimed the action of the Brotherhood in 
attempting to have included a provision to support their contention 
indicates their awareness that at the present time it does not exist. 
 
It was said that in renewal negotiations in 1961, this demand was 
presented: 
 
       "Request a uniform crew consist rule for self-propelled 
        machines." 
 
This request was refused.  Before the Board of Conciliation the 
Brotherhood was said to have argued: 
 
       "Proposed rule: 
 
        When any self-propelled machine is used within switching 
        limits and no cars are handled, a foreman-pilot will be 
        assigned. 
 
        When cars are handled by any self-propelled unit, a full crew 
        will be used. 
 
        The adoption of this suggested rule would ensure that a 
        qualified pilot or crew would be used in all cases where 
        self-propelled units are used." 
 
The Conciliation Board was said to have refused to recommend 
acceptance of this demand and the agreement was renewed without any 
such obligation upon management. 
 
Again in November 1965, the Brotherhood served demands for a new 
contract which included an item proposing that the parties: 
 
    "Establish a crew consist on self-propelled equipment performing 
     any switching or handling of cars." 
 
Proceeding on to the Conciliation Board this request was denied and 
the agreement renewed with no additional obligation imposed upon the 
Company respecting the manning of self-propelled work machines. 
 
The significance of such efforts was dealt with by His Honour, Judge 
J. C. Anderson in an Award he issued in a dispute concerning this 
Company and the Eastern Yardmen's Agreement: 
 
     "There is no provision in the collective agreement which makes 
      it compulsory on management to assign a foreman pilot to a 
      tamping machine when used in yards.  Obviously, this was the 
      accepted interpretation of the rules by the negotiating 
      committee of the Brotherhood when the Brotherhood requested as 
      part of the negotiations for the 1962 contract a rule which 
      would compel thc Company to assign a foreman pilot when any 



      self-propelled machine is used within switching limits and that 
      when cars are handled by any self-propelled unit a full crew 
      will be used." 
 
In Case No.  24 of the Canadian Railway Office of Arbitration, also 
concerned with the Trainmen's Eastern Lines Agreement, of 
significance in considering the time when these clauses were first 
enacted, 1918, and the advances made since then in new equipment, 
requiring the effort described to have included in the agreement 
provisions acknowledging their existence, was this portion of the 
findings: 
 
     "This type of dispute is not uncommon in industry, due to the 
      rapid advance and improvement made in various types of 
      machinery in recent years.  Such equipment drops in between 
      existing guide lines represented by job descriptions or 
      classifications and creates confusion until a proper pattern is 
      created for them - not by arbitration, but by negotiation." 
 
After a careful study I am satisfied Article 7, Clause (a) of the 
agreement refers to the crew consist of bona fide yard crews when 
locomotives are used within switching limits for yard work; that 
further agreement between the parties is required, as has been 
sought, to enlarge the scope of that provision to include these 
unusual types of equipment, self-propelled machines, with their own 
distinctive functions, differing from that type of equipment 
requiring the traditional crew cormon to yard engines. 
 
For these reasons this claim is denied. 
 
 
 
 
 
                                            J. A. HANRAHAN 
                                            ARBITRATOR 

 


