
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 71 
 
             Heard at Montreal, Monday, July 17th, 1967 
 
                               Concerning 
 
       CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY (GREAT LAKES REGION) 
 
                                 and 
 
                  BROTHERHOOD OF RAILROAD TRAINMEN 
 
 
DISPUTE: 
 
Claims of Unassigned Yardmaster W. Zuhajewicz, Toronto, for time and 
one-half rate of pay April 19, May 1, 9, 23 and 29, 1966. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On April 19, 1966, unassigned Yardmaster W. Zuhajewicz was called and 
used to fill a position of Yardmaster in accordance with the 
provisions of the Yardmasters' collective agreement. 
 
The employee submitted a time return claiming eight hours at one and 
one-half times the straight time rate of pay for the service 
performed.  The Company allowed payment at the straight time rate of 
pay. 
 
The employee subsequently submitted a claim for four hours at the 
Yardmaster's straight time rate of pay, being the difference between 
the amount originally claimed and the pay allowed. 
 
Payment of this claim was declined by the Company and the Brotherhood 
alleges that in refusing payment, the Company violated the provisions 
of Article 6 (B), Rule (c), of the Yardmasters' Agreement. 
 
Like claims were submitted by unassigned Yardmaster Zuhajewicz under 
similar circumstances on May 1, 9, 23 and 29, 1966. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                     FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) G. E. McLELLAN                  (SGD.) E. K. HOUSE 
ASST. GENERAL CHAIRMAN                 ASST. VICE-PRESIDENT - 
                                       LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   R. St. Pierre      - Labour Relations Assistant, C. N. R., 
                        Montreal 
   A. D. Andrew       - Senior Agreements Analyst, C. N. R., Montreal 
   A. J. DelTorto     - Labour Relations Assistant, C. N. R., 



                        Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   G. E. McLellan     - Assistant General Chairman, B.R.T., Toronto 
   W.    Kohot        - Secy. G.G.C. Yard, B.R.T., Toronto 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The facts established that Unassigned Yardmaster Zuhajewicz worked 
his fifth straight time shift as a Yard Foreman under the Yardmen's 
Agreement on April 18.  As indicated in the Joint Statement he was 
called and used to fill a position of Yardmaster on April 19, 1966. 
 
It was suggested by the Company that because the claims of this 
employee for May 1, 9, 23 and 29, 1966, are in all pertinent respects 
similar to the claim of April 19, 1966, they could be considered on 
the basis of the April 19 claim. 
 
The Representative for the Brotherhood stated that service under two 
agreements is not the issue, as this employee had completed his work 
week under one agreement and was on his rest days; that he was 
therefore not subject to duty, nor was he required to be available in 
any capacity until the starting time of his regular assignment on the 
first day of the work week, unless he made himself available under 
the provisions of Article 93 A (i) of the Yard Collective Agreement, 
reading: 
 
      "Except as provided in Article 139 in the event that spare 
       board becomes exhausted, and it is necessary to call a 
       regularly assigned yardman on one or both assigned rest days, 
       the senior available man will be called, provided he has 
       advised the crew clerk or his supervisor in writing on 
       completion of his work week that he will be available for 
       call, and that such work will not interfere with his regular 
       assignment." 
 
Further reference was made to Article 6 B (c) of the Yardmaster's 
Agreement, reading: 
 
       "Any tour of duty other than as yardmaster shall not be 
        considered in any way in connection with the application of 
        the five-day work week, nor shall service under two 
        agreements be combined in any manner in the application of 
        the five-day work week.  However, service under two 
        agreements, excluding road service, will be restricted to 
        five days in a work week when qualified relief men who have 
        not worked five days in the work week, are available at pro 
        rata rates." 
 
It was then urged for the Brotherhood that these two Articles in the 
work agreements restricted work to five days in a work week in a 
combination of the two agreements, and such combination can be used 
to make up tho weekly guarantee. 
 
Overtime provisions in each of the two agreements were quoted.  The 



first dealing with those in yard service, contained in Article 93 A 
(g), Section 1, reads:, in part: 
 
     "Employees worked more than five straight time eight-hour shifts 
      in yard service in a work week shall be paid one and one-half 
      times the basic straight time rate for such excess work 
      except......" 
 
Then follow five exceptions, none of which is applicable to this 
claim. 
 
      Article 6 B (a) of the Yardmaster's Agreement reads: 
 
      "A regular assigned yardmaster who is required to work on 
       either or both of the days off of the position to which he is 
       regularly assigned shall be paid therefor at the rate of time 
       and one-half, and unassigned yardmasters worked as such more 
       than five days in a work week shall be paid time and one-half 
       the basic straight time rates for such excess work except...." 
 
Then follow two exceptions, neither of which is pertinent. 
 
For the Company it was stressed that an unassigned Yardmaster usually 
performs service under two separate collective agreements.  When 
working as a Yardman the agreement applicable to Yardmen governs his 
service.  When working as a Yardmaster or Assistant Yardmaster the 
Yardmasters' Agreement governs his service. 
 
In order for this claim to succeed, the representative for the 
Company submitted, service under two different collective agreements 
would have to be combined.  It was pointed out, however, that such a 
combination is specifically prohibited by the very provision alleged 
to have been violated, namely Article 6 (b), Rule (c) of the 
Yardmasters:  Agreement, as quoted:  ".....nor shall service under 
two agreements be combined in any manner in the application of the 
five-day work week." 
 
Article 6 (A), Rule (b), was said to define the work week for 
Yardmasters: 
 
     "The term 'work week' for regularly assigned yardmasters shall 
      mean a week beginning on the first day on which the assignment 
      is bulletined to work, and for unassigned yardmasters shall 
      mean a period of seven consecutive days starting with Monday." 
 
      Further, Rule (d) of Article 6 (A) specifies: 
 
     "Unassigned yardmasters may work any five days in a work week 
      and their days off need not be consecutive." 
 
From the foregoing it was reasoned that Article 6 (B), Rule (c) makes 
it clear that only tours of duty as a yardmaster may be used in the 
application of the five-day work week.  Therefore, only one day's 
work could be counted towards this claimant's work week as an 
unassigned yardmaster, starting with Monday, April 18, 1966. 
 
It was then urged that the following portion of Article 6 (B) (a) had 



particular application: 
 
    "......and unassigned Yardmasters worked as such more than five 
     days in a work week shall be paid time and one-half the basic 
     straight time rates for such work....." 
 
Unassigned Yardmaster Zuhajewicz obviously did not work "as such more 
than five days in a work week", having worked only one day as an 
Unassigned Yardmaster. 
 
This reasoning was strengthened by reference to Article 3, Rule (a) 
of the Yardmasters' Agreement, which provides: 
 
     "An unassigned Yardmaster, or an individual used to fill a 
      position covered by this Schedule, will be compensated at the 
      rate of pay applicable to such position and in accordance with 
      the hours of service and overtime rules contained herein." 
 
On April 19 this claimant was bound by the provision contained in 
Article 3, Rule (a) of the Yardmasters' Agreement, as quoted, namely 
"...  .in accordance with the hours of service and overtime rules 
contained herein." 
 
A study of the foregoing submissions convinces that this claimant was 
properly paid on the dates claimed, not having worked nmore than five 
days in a work week" as an Unassigned Yardmaster, as required in 
Article 6 (B), Rule (a). 
 
 
For these reasons this claim is denied. 
 
 
 
 
 
                                            J. A. HANRAHAN 
                                            ARBITRATOR 

 


