
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO.75 
 
           Heard at Montreal, Monday, September 11th, 1967 
 
                             Concerning 
 
          CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY (SD & PC DEPT.) 
 
                                 and 
 
                THE BROTHERHOOD OF RAILROAD TRAINMEN 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Steward F. R. Graham and crew for eight hours' pay for the 
rest period, 10.00 p.m. to 6.00 a.m., the night of June 5 - 6, 1967. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Steward F. R. Graham and crew arrived Toronto on delayed Train No. 
12 at 6.45 a.m. June 6th, 1967.  Had the train been on time it would 
have arrived at 5.45 p.m. June 5th.  The Company deducted fifteen 
hours rest from the total elapsed time, Winnipeg to Toronto; i.e. 
seven hours for the first night and eight hours for the second night. 
 
The Brotherhood contends that only seven hours should have been 
deducted as this is the amount shown in the Operating Schedule, and 
that, therefore, the Company is in violation of Article 3 (a) of the 
Contract. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                   FOR THE COMPANY: 
 
(S?d.) J. R. BROW?E                  (Sgd.) THOS. P. JAMES 
GENERAL CHAIRMAN                     MANAGER, S.D.P.C. & N.S. 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
     T. P. James      Manager S.D., PC & N.S., C.P.R., Montreal 
     J. W. Moffatt -  Gen. Supt., S.D., PC & N?S., C.P.R., Montreal 
 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
     J. R. Browne     General Chairman, B. R. T., Montreal 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
This problem involves a determination as to whether the information 
contained in an operation schedule as to rest periods enroute is to 
prevail over that the Company claims is the governing provision, 
namely Article 5 (a) of the Agreement. 



 
The operating schedule in question was produced.  It showed that the 
crew was required to report at Winnipeg for Train No.  2 at 10.45 
a.m. On the date in question this train did not arrive at Winnipeg 
until 10.10 p.m. The crew, of course, were under pay for tbe full 11 
hours and 25 minutes during this interval. 
 
The schedule also called for twenty-three hours and twenty minutes 
for time on duty on the return trip.  Because of the late arrival of 
Train No.  2 at Winnipeg and the consequent late arrival of Train No. 
12 at Toronto, this crew were actually paid twenty-eight hours, said 
to be in accordance with Article 3 (a), from scheduled reporting time 
at Winnipeg until released at their home station, less rest periods 
en route. 
 
The schedule showed only a rest period enroute for the first night as 
from 22.OOk to 6.OOk.  Because of the delay noted a deduction of 
eight hours rest was made for the second night between Winnipeg and 
Toronto on this train. 
 
For the Brotherhood it was admitted that the operating schedule does 
not override the provisions of the collective agreement, but this was 
qualified by stating that this was so only when the operating 
schedule is in conflict with the provisions of the collective 
agreement. 
 
It was claimed by the Brotherhood that the operating schedules are 
not, as claimed by the Company, "of a general nature" and that they 
must be specific in all details in order that an employee will know 
the conditions of the assignment before exercising seniority to bid 
for same.  It was also contended that once the operating schedules 
are set up to conform with the collective agreement, are posted for 
bid, and employees are assigned by right of seniority and bid, the 
conditions of the assignments are binding on both the employees and 
the Company. 
 
For the Company it was submitted Article 3 (a) places no limitation 
on the Company with respect to deduction for rest enroute.  It reads 
in part: 
 
   "(a) Time will be computed as continuous from time required to 
        report for duty at designated terminal until released at 
        other designated terminal subject to deductions for rest 
        periods en route and at turnaround point.  No deductions for 
        release time less thar 2 hours will be made.  In regular 
        assignments, this worked in excess of the normal Operating 
        Schedule due to late arrival of trains, up to 576 hours in a 
        Quarter effective June 1, 1967, 5?6 hours in a Quarter 
        effective December 1, 1967, and u?  to 520 hours in a Quarter 
        effective June 1, 196o, will constitute part of the regular 
        assignment." 
 
While this Article, it was claimed, placed no limitation on the 
Company with respect to deduction for rest en route, authority for 
such a deduction is clearly shown in Article 5, Clause (a), reading: 
 
       "Rest Periods for Employees in Service: 



 
       (a) Where overnight travel is involved, a maximum of 8 hours 
           may be deducted for rest between the hours of 10 p.m. and 
           6 a.m. If an employee, having gone on rest, is called for 
           service early, he will be paid for the time worked in 
           advance of scheduled reporting time at one and one-half 
           times the basic hourly rate, separate and apart from his 
           Quarterly guarantee." 
 
It was contended the only qualification to the provision, as 
expressed is that its application is confined to runs where overnight 
travel is involved. 
 
It is clear from the foregoing that the members of this crew were 
paid in accordance with the provisions of Article 3, apart from the 
deduction made for the rest period on the second night.  The latter, 
of course, was made necessary by the late arrival of the train at 
Winnipeg with the consequent late arrival at Toronto. 
 
The information contained in the Operation Schedule as to a rest 
period of one night, obviously was based on the assumption that the 
train involved would run on schedule.  It did not.  The question to 
be answered then is whether there is anything in Article 3 to provide 
that in the event an additional rest period is made necessary by a 
train operating late, it is not to be deducted.  I can find nothing 
to that effect. 
 
I therefore hold the governing words in Artiole 5 (a) for the purpose 
of this determination are "where overnight travel is involved." 
There is no qualification to that general provision.  It is clear 
language that must prevail over and above anything contained in an 
operation schedule. 
 
For these reasons I find the members of this crew were paid in 
accordance with the existing provisions of the agreement. 
 
 
                                           J. A. HANRAHAN 
                                           ARBITRATOR 

 


