
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 83 
 
           Heard at Montreal, Monday, November 13th, 1967 
 
                             Concerning 
 
          CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY (PACIFIC REGION) 
 
                                 and 
 
                  BROTHERHOOD OF RAILROAD TRAINMEN 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Yardman J. Fuoco, Revelstoke, for time and one-half of pay 
for shift worked on his regular yard assignment from 7.00K to 15.00K, 
Wednesday, Dcoember 28th, 1966. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Yardman Fuoco worked his regular shift as helper from 7.OOK to 15 00K 
on Tuesday, December 27th and was later called and worked as Foreman 
on a shift commencing at 23.OOK, also on Tuesday, December 27th. 
 
At the completion of his shift as Foreman, he resumed his regular 
assignment and worked as helper from 7.OOK to 15.00K on Wednesday, 
December 28th. 
 
He was paid at pro rata rates for the shift worked as Foreman 
commencing at 23.00K, December 27th and claimed time and one-half for 
his tour of duty commencing at 7.00K, December 28th.  Claim for 
payment at time and one-half was declined by the Company.  The 
Brotherhood of Railroad Trainmen alleges that the Company, in 
declining this claim, has violated the provisions of Article 2, 
Clause (b), of the Yard Rules, which reads: 
 
    "Except as provided in the second paragraph of this clause, yard 
     foreman or helper assigned to regular shifts who is required to 
     work in excess of eight consecutive hours or who is required to 
     commence work on a second tour of duty within twenty-four hours 
     of the starting time of the preceding shift, paid for at pro 
     rata rate, will be paid for time worked in excess of eight hours 
     continuous service and for the second tour of duty at one ard 
     one-half times the pro rata rate. 
 
     Yard helper assigned to regular shifts who is required to 
     commence work on a second tour of duty as foreman within sixteen 
     hours of the starting time of the preceding shift will be paid 
     for the second tour of duty at one and one-half times the pro 
     rata rate. 
 
     Spare yardman who is required to work in excess of eight 
     consecutive hours will be paid for time worked in excess of 
     eight hours continuous service at one and one-half times the pro 
     rata rate. 



 
     NOTE:  The foregoing shall not apply when changing off where it 
            is the practice to work alternate days and nights for 
            certain periods, working through two shifts to change off 
            or where exercising seniority rights." 
 
FOR THE EMPLOYEES:                      FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) S. McDONALD                      (Sgd ) R. S. ALLISON 
GENERAI CHAIRMAN                        GENERAL MANAGER - PACIFIC 
                                        REGION 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
    J. G. Benedetti     - Supervisor Personnel & Labour Rel's., 
                          C.P.R., Vancouver 
    C. F. Parkinson     - Labour Relations Assistant, C.P.R., 
                          Montreal 
 
 And on behalf of the Brotherhood: 
 
    R. T. O'Brien       - Vice Chairman, B. R. T., Calgary 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
As indicated, Yardman Fuoco was regularly assigned as Helper on the 
7.OOK to 15.OOK assignment, working Monday through Friday. 
 
After completing his regular shift at 15.00K, December 27, he was 
called as Foreman for the 23.OOK - 7.OOK shift for which he claimed 
and was paid pro-rata rate.  Prior to 7.00K on December 28, Yardman 
Fuoco was said to have advised the Yardmaster he would be manning his 
regular assignment as Helper from 7.00K to 15.00K, Deoember 28. 
 
The issue, of course, is the refusal of the Company to pay the 
grievor's claim for time and one-half for working his regular yard 
assignment of Helper from 7.OOK to 15.00K, on December 28th. 
 
The Brotherhood claimed that Yardman Fuoco's claim for time and 
one-half for his shift worked from 7.OOK to 15.OOK, December 28 comes 
within the provisions of the first paragraph of Article 2, Clause 
(b), as he commenced work on a second tour of duty within 24 hours of 
the starting time of his preceding shift paid for at pro rata rate. 
 
The pertinent portion of Article 2, Clause (b) is that stating: 
 
   "Except as provided in the second paragraph of this clause, yard 
    foreman or helper assigned to regular shifts who is required to 
    work in excess of eight consecutive hours or who is required to 
    commence work on a second tour of duty within twenty-four hours 
    of the atarting time of the preceding shift, paid for at pro-rata 
    rate, will be paid for time worked in excess of eight hours 
    continuous service and for the second tour of duty at one and 
    one-half times the pro-rata rate." 
 
The second paragraph deals with a Yard helper assigned to regular 



shifts who is required to commence work on a second tour of duty as 
foreman within sixteen hours of the starting time of the preceding 
shift.  That would have no application to the circumstances in this 
claim. 
 
For the Company it was claimed the provisions of paragraph 1 of 
Clause (b) of Article 2 do not apply in respect of a yard foreman or 
helper assigned to a regular shift who is required to commence work 
on a second tour of duty in another grade of service within 
twenty-four hours of the starting time of the preceding shift, paid 
for at pro-rata rate. 
 
It was stated that in the preamble of the current collective 
agreement it is specified "The term 'Yardman' shall be understood to 
include Yard Foreman ard Helper." 
 
Pointing to certain provisions in the agreement indicating that when 
a grade of service is involved, the specific term "Yard Foreman", 
"Foreman" or "Helper" is used.  Because in Article 2, Clause (b), 
Paragraph 1, specific reference is made to "yard foreman or helper", 
the general term "yardman" not being used, it was submitted the 
provisions of this clause relate to a yard foreman or helper required 
to commence work on a second tour of duty in the same grade of 
service, within 24 hours of the starting time of the preceding shift 
worked in the same grade of service and paid for at pro-rata rate. 
 
Further, it was submitted that reference in Article 2, Clause (b), 
Paragraph 1, to work "in excess of eight consecutive hours" and "time 
worked in excess of eight hours continuous service" are in respect of 
a shift or tour of duty continuing beyond the normal eight hours, 
namely, in the same grade of service.  In other words, the provisions 
do not differentiate between a yard foreman or helper required to 
work "in excess of eight consecutive hours" and a yard foreman or 
helper required "to commence work on a second tour of duty within 
twenty-four hours of the starting time of the preceding shift paid 
for at pro-rata rate".  It followed, it was claimed, that the 
reference to "in excess of eight consecutive hours" being in respect 
of the same grade of service that the reference "to commence work on 
a second tour of duty within twenty-four hours of the starting time 
of the preceding shift paid for at pro-rata rate" is also in respect 
of work performed in the same grade of service - not to that 
performed in another grade of service. 
 
After a careful study of Paragraph 1 of Article 2, Clause (b), with 
deference I am unable to read into it what is submitted by the 
Company. 
 
For solution to this particular problem, the words "in excess of 
eight consecutive hours" may be ignored.  The paragraph provides that 
"a yard foreman or helper" required "to commence work on a second 
tour of duty within twenty-four hours of the starting time of the 
preceding shift" is to be paid for the second tour of duty at one and 
one-half times the pro-rata rate. 
 
This grievor was one of the two classifications mentioned in 
Paragraph 1, namely, a helper, when he commenced a second tour of 
duty within twenty-four hours of his preceding shift.  His preceding 



shift commenced at 23.OOK on December 27.  He commenced another tour 
of duty, his second, within twenty-four hours of the starting time of 
that preceding shift."  There is nothing in the wording of the 
section limiting the application of that provision to those who have 
served the previous tour of duty in the same classification.  There 
is a qualification with respect to a helper assigned to regular 
shifts who is required to commence work on a second tour of duty as a 
foreman within sixteen hours of the starting time of the preceding 
shift.  This is contained in the second paragraph of Article 2, 
Clause (b).  When that occurs the Company is required to pay one and 
one-half times the pro-rata rate for the second tour of duty as 
foreman. 
 
The unqualified language used in the first paragraph with respect to 
commencing work on a second tour of duty within twenty-four hours of 
the starting time of the preceding shift, indicates an understandable 
agreement for payment, as a penalty, for the extra effort involved 
because of not having sixteen hours freedom after a helper or a 
foreman has completed one eight hour tour of duty. 
 
For these reasons this claim must succeed.  The necessary adjustment 
flowing therefrom should be made forthwith. 
 
                                            J. A. HANRAHAN 
                                            ARBITRATOR 

 


