
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 104 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, May 14th, 1968 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
   BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of the Union that the Company violated the General Holiday 
provisions of the Collective Agreement when it denied holiday pay to 
131 Stores Department employees for Labour Days September 5, 1966. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
These 131 employees went on strike along with all other railway 
non-operating employees on August 26, 1966 and returned to work on 
September 7, 1966.  On their behalf the Union claimed a day's pay for 
the General Holiday, Labour Day, September 5, 1966, on the basis they 
met all of the qualifications for General Holiday payment in 
accordance witb Clauses (a), (b) and (c) of Article 2 of the General 
Holiday Agreement dated December 16, 1965. 
 
This claim was denied by the Company. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                       FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd ) M. PELOQUIN                       (Sgd.) G. LAWSON 
GENERAL CHAIRMAN                         MANAGER OF STORES 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   J. C. Anderson        Asst. to Vice President-Personnel, C.P.R., 
                         Montreal 
   G.    Lawson          Manager of Stores, C.P.R., Montreal 
   G. C. Thompkins       Works Manager Angus Shops, C.P.R., Montreal 
   W. B. Crichton        Supt. of Stores, C.P.R., Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   M. Peloquin           General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
   W. C. Y. McGregor     International Vice President, B.R.A.C., 
                         Montreal 
   E  F.    Downard      International President's Special Asst., 
                         B.R.A.C., Mtl 



   F. W.    McNeely      Vice General Chairman, B.R A C., Toronto 
   F  C. Sowery          Vice General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
   W. T. Swain           Asst. General Chairman, B R.A.C., Saint 
                         John, N.B. 
   D.    Herbatuk        Asst. General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The applioable provisions of The General Holiday Agreement executed 
by the parties on December 16, 1965, are as follows: 
 
    "1.  An employee who qualifies in accordance with Section 2 
         hereof, shall be granted a holiday with pay on eacb of the 
         following general holidays, including a general holiday 
         falling on an employee's rest day ...." 
 
     2.  In order to qualify for pay for any one of the holidays 
         specified in Section 1 hereof, an employee 
 
            (a)  must have been in the service of the Company and 
                 available for duty for at least 30 calendar days; 
 
            (b)  must be available for duty on such holiday if it 
                 occurs on one of his work days excluding vacation 
                 days, if notified prior to completion of his shift 
                 or tour of duty immediately preceding such holiday 
                 that his services will be required; 
 
            (c)  must be entitled to Wages for at least 15 shifts or 
                 tours of duty during the 30 calendar days 
                 immediately preceding the general holiday except 
                 that in respect of regularly assigned sleeping, 
                 dining and parlour car service employees the number 
                 of tours of duty worked during the 30 calendar day 
                 period shall, for the purpose of this agreement, be 
                 the number of hours on duty during that period, 
                 exclusive of overtime, divided by eight." 
 
As indicated in the Joint Statement of Issue, there was no dispute 
that the 131 employees involved went on strike, along with all other 
railway non-operating employees, on August 26, 1966, returning to 
work on September 7, 1966, the second day after the holiday in 
question. 
 
The Claim of the Brotherhood was that the employees in question 
qualified within the terms of the subsections (a), (b) and (c) set 
forth and should have been paid for the holiday. 
 
Support for this reasoning was found by the representatives of the 
Brotherhood in a decision by Referee J. C. Pelech.  It was submitted 
the facts were comparable.  In it the expression was used that 
holiday pay "is a reward". 
 
This latter submission was questioned by the representative for the 
Company on the ground that Arbitrator Pelech had relied heavily on a 
specific understanding reached between the Express Company and the 
Union, which does not exist in respect to this matter.  That judgment 



also relied upon the arbitrator's interpretation of the Canada Labour 
(Standards) Code, which was challenged by the Company.  It was also 
submitted that this claim had not been based on the Canada Labour 
Code but solely on the General Holiday Agreement. 
 
The submission for the Company was based on an analysis of the 
wording of the subsections quoted from The General Holiday Agreement, 
in which a conclusion was reached that its pattern established 
holiday pay was not contemplated by the parties as a bonus due 
employees, whereby an employee is paid for a holiday not worked even 
though he lost no wages by reason of the holiday falling on a 
non-working day.  This, it was suggested, was in contra-relation to 
the "rest" theory for holiday pay indicated by the language used in 
the Agreement. 
 
An example of the "bonus" or unqualified type of provision necessary 
to support the Brotherhood's theory was quoted.  It was taken from a 
collective agreement in which Mine, Mill and Smelter Workers was the 
union involved.  It read: 
 
      "All employees will receive one day's pay at their regular 
       rates for these holidays......." 
 
In other words, that benefit was not qualified by wording such as 
found in the provision under consideration, namely; Clause (b) of 
Section 2, providing for two things, namely: 
 
      "1.  that to qualify for a holiday with pay an employee must be 
           available for duty on the holiday if it occurs on one of 
           his work days if notified prior to completion of his shift 
           or tour of duty immediately preceding such holiday that 
           his services will be required, and 
 
       2.  that the provision of Item 1 above will not apply where an 
           employee is on vacation at the time of the holiday." 
 
In the latter respect Section 3 of the General Holidays Agreement 
provides: 
 
      "3.  A qualified employee whose vacation period coincides with 
           any of the general holidays specified in Section 1 hereof 
           shall receive an extra day's vacation with the pay to 
           which the employee is entitled for that general holiday." 
 
As indicated, on August 26, 1966, all of the non-operating railway 
Unions, including the Brotherhood of Railway, Airline and Steamship 
Clerks ordered a cessation of work by the employees they represented, 
which action resulted in a complete shut down of Canadian Pacific 
Railway Operations. 
 
Ar emergency session of the Parliament of Canada was called that 
resulted in passage on September 1, 1966, of the Maintenance of 
Railway Operation Act.  That Act required all the employees to return 
to work and the railway to commence operations forthwitb. 
Accordingly, it was said that railway operations were resumed 
forthwith. 
 



It was stated for the Company that the 131 Stores Department 
employees in question were legally expected to report for duty on 
their regular assignment at Angus Shops and St.  Luc Stores on 
Friday, September 2nd, which they did not do.  September 3rd and 4th 
were assigned rest days for these employees and September 5th was the 
Labour Day holiday, on which their services were not required, as it 
was the general practice to close the shops in question on general 
holidays.  They were, however, required to report at their regular 
starting times on Tuesday, September 6th, which they did not do. 
Although required to return on September 2nd, they did not report 
until Wednesday, September 7th. 
 
One feature of the argument for the Company was that during the 
period these employees were on strike they could not claim to be 
employees, namely, persons actually working for wages at the time of 
the holiday. 
 
The representative for the Company summarized their submission in 
part, by the following; 
 
       1.  The agreement is clearly based on the "rest" theory which 
           contemplates that holiday pay is reimbursed for wages that 
           would otherwise have been earned had the employee worked 
           his regular position that day. 
 
       2.  In order for the "rest" theory to apply, an employee must 
           be a member of the work force at the time of the holiday. 
 
       3.  That the collective agreement specifies clearly where the 
           "rest" theory is to be departed from and the "bonus" 
           theory applied, namely where the holiday falls on a rest 
           day or during annual vacation. 
 
       4.  There is no indication in the agreement that the "bonus" 
           theory is to apply on the basis of payment of holiday pay 
           to all employees regardless of whether they fall on 
           working or non-working days.  On the contrary, special 
           provisions are included in the rule to provide for holiday 
           pay to be allowed in certain non-working days, namely, 
           rest and vacation days, which provisions would not have 
           been required if the "bonus" theory were applicable. 
 
A study of the applicable provisions convinces that the language in 
subsection (b) of Section 2 as described has in it words of governing 
importance to this claim, having regard to the particular 
circumstances prevailing.  They are: 
 
    "In order to qualify for pay for any one of the holidays 
     specified in Section 1 hereof, an employee 
 
     (b) must be available for duty on the holiday if it occurs on 
         one of his work days, excluding vacation days, if notified 
         prior to completion of his shift...." 
 
That provision underlines that two of the qualifying terms, such as 
described in "A" and "C" are not sufficient to produce this benefit 
for an employee.  He must qualify in each of the requirements 



specified, including "B". 
 
Therefore, an employee on strike, one who has temporarily removed 
himself from being subject to direction as to employnent, would have 
to advise his employer that he was "available for duty on such 
holiday.....if notified prior to completion of his shift...."  It was 
not suggested that any of the employees in question had complied with 
this requirement. 
 
For these reasons this claim is dismissed. 
 
 
 
 
 
 
                                       J. A. HANRAHAN 
                                       ARBITRATOR 

 


