
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 114 
 
          Heard at Montreal, Tuesday, September 10th, 1968 
 
                             Concerning 
 
            TORONTO, HAMILTON AND BUFFALO RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
                  BROTHERHOOD OF RAILROAD TRAINMEN 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Yardman D. Gee for time and one-half for working as Yard 
Foreman, Extra Yard Engine, 11:30 p.m., February 14, 1968. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE 
 
Yardman Gee, working from the Spare List, worked as a yard helper, 
8:00 a.m. to 4:00 p.m., February 14, 1968, at which time he returned 
to the Spare List.  He was later called and worked as a yard foreman 
on Extra Yard Engine, starting 11:30 p.m., February 14, 1968. 
 
Gee was paid at pro rata rate for the 8:00 a m. to 4:00 p.m. job and 
claimed time and one-half for working the 11:30 p.m. job. 
 
The Brotherhood of Railroad Trainmen claim that Gee is entitled to 
time and one-half under the provisions of Article 26 (b), in that 
less than eight hours had elapsed between the completion of his first 
job and the start of his second job. 
 
The Company has declined the time and one-half claim on the basis 
that Gee was exercising his seniority in working the second job as a 
yard foreman and therefore, was not entitled to time and one-half as 
provided under article 26 (c). 
 
Article 26, above referred to reads as follows:- "OVERTIME - (a) 
Yardmen assigned to regular shifts who are required to work in exoess 
of eight (8) consecutive hours, or who are required to conmence work 
on second tour of duty within 24 hours of the starting time of the 
preceding shift paid for at pro rata rate, will be paid for time 
worked in excess of eight (8) hours continuous service and for the 
second tour of duty at one and one-half times the pro rata rate.  b) 
Spare or extra yardmen who are required to work in excess of eight 
(8) consecutive hours, or who are required to commence work on a 
second tour of duty within a 24 hour period without an interval of 
eight (8) hours or more having intervened between the completion of 
work on the previous yard job and the time required to report for 
work on a second yard job, will be paid for time worked in excess of 
eight (8) hours' continuous service and for the second tour of duty 
at one and one-half times the pro rata rate.  c) The foregoing shall 
not apply when changing off where it is the practice to work 
alternate days and nights for certain periods, working through two 



(2) shifts to change off, or when exercising seniority rights.  d) 
This article applies only to service paid on an hourly or daily basis 
and not to service paid on a mileage or road basis." 
 
FOR THE EMPLOYEES:                   FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) K. L  MALLETT                 (Sgd.) P. W. HANKINS0N 
GENERAL CHAIRMAN                     VICE PRESIDENT & GENERAL MANAGER 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  J. A. Hill        Superintendent, T.H.&B. Railway, Hamilton 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  K. L. Mallett     General Chairman, B.R.T., Caledonia, Ont. 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 26 of the collective agreement provides as follows: 
 
   "ARTICLE 26 - OVERTIME 
 
   (a)  Yardmen assigned to regular shifts who are required to work 
        in excess of eight (8) consecutive hours, or who are required 
        to commence work on second tour of duty within 24 hours of 
        the starting time of the preceding shift paid for at pro rata 
        rate, will be paid for time worked in excess of eight (8) 
        hours' continuous service and for the second tour of duty at 
        one and one-half times the pro rata rate. 
 
   (b)  Spare or extra yardmen who are required to work in excess of 
        eight (8) consecutive hours, or who are required to commence 
        work on a second tour of duty within a 24 hour period without 
        an interval of eight (8) hours or more having intervened 
        between the completion of work on the previous yard job and 
        tbe time required to report for work on a second yard job, 
        will be paid for time worked in excess of eight (8) hours' 
        continuous service and for the second tour of duty at one and 
        one-half times the pro rata rate. 
 
   (c)  The foregoing shall not apply when changing off where it is 
        the practice to work alternate days and nights for certain 
        periods, working through two (2) shifts to change off, or 
        where exercising seniority rights. 
 
   (d)  This article applies only to service paid on an hourly or 
        daily basis and not to service paid on a mileage or road 
        basis. 
 
The interval between the grievor's first and second tour of duty on 
February 14, 1968, was less than eight hours.  The grievor therefore 
claims that he was entitled to be paid for the second tour of duty at 
one and one-half times the pro rata rate. 
 



"Yardman" is defined in the collective agreement as including yard 
foreman and helper.  Although the grievor worked his first tour of 
duty on February 14 as a yard helper, and his second tour as a yard 
foreman, he was working as a yardman in each case.  He was working 
from the spare list, and was indeed required to perform a second tour 
of duty without an interval of at least eight hours following the 
completion of his previous yard job.  This is a situation which 
clearly falls within Article 26 (b). 
 
It is the company's position however, that article 26 (b) does not 
apply, since the grievor was exercising seniority rights.  If such 
were the case, then article 26 (b) would not apply by virtue of the 
provisions of article 26 (c), set out above.  In the circumstances of 
this case that provision would read:  "The foregoing shall not apply 
- - - where exercising seniority rights".  The question in this case, 
then, is whether in reporting for his second tour of duty on February 
14, the grievor was exercising seniority rights. 
 
The grievor was called to work as a yard foreman in accordarce with 
the provisions of article 38 (e) (1); he was called in his turn, 
being the second man called, the first man not having been reached. 
In calling the grievor, then, the company had regard, as it was 
obliged to do, to his seniority rights.  On the other hand, it was a 
call which the grievor was required to accept.  He took no positive 
action which could be described as "exercising seniority rights."  I 
cannot agree with the contention of the company that he was 
"exercising his seniority from one grade of work to another", since 
he had been promoted to yard foreman in 1965. 
 
The grievor was called in to work in accordance with the requirements 
of the collective agreement.  It is difficult to see what meaning 
article 26 (b) could have if it did not apply simply because an 
employee was properly called in his turn.  Article 26 (b), as I have 
noted, provides for premium payment for a second tour of duty to 
"yardmen" generally.  The grievor came within this provision, and it 
has not been established that the special conditions referred to in 
article 26 (c) apply. 
 
Accordingly, the grievance must be allowed.  The grievor is entitled 
to be paid for the second tour of duty at one and one-half times the 
pro rata rate. 
 
 
 
                                    J. F. W. WEATHERILL 
                                    ARBITRATOR 

 


