
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 115 
 
          Heard at Montreal, Tuesday, September 1Oth, 1968 
 
                             Concerning 
 
          CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY (PRAIRIE REGION) 
 
                                 and 
 
                 BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
 
DISPUTE: 
 
Discipline of five demerit marks assessed Engineer L. Gwinn, 
Sutherland, Saskatchewan, on February 9th, 1968, citing as basis 
"failure to carry out instruct- ions with regard to switching train 
#62, Wynyard, Saskatchewan, February 1st, 1968. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On February 1st, 1968, Engineer L. Gwinn, handling train #62 
Sutherland to Wynyard stopped at the change-off point at the 
objective terminal.  A message was then delivered to him to perform 
certain work.  Engineer Gwinn did not perform the work but 
immediately on being relieved by the out-going engineer, he proceeded 
to the booking-in point and booked rest. 
 
The Brotherhood of Locomotive Engineers contends that no offense was 
determined and the assessment of discipline was in violation of 
Article 19, Clause (d) of the Collective Agreement.  The Company 
declined the request for removal of the discipline. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                   FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) A. C. DOULL                   (Sgd.) R. C. STEELE 
GENERAL CHAIRMAN                     GENERAL MANAGER (P.R.) 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
    J. Ramage         Manager Labour Relations, C.P.R., Montreal 
    P. A. Maltby      Supervisor Personnel & Labour Rel's., C.P.R., 
                      Winnipeg 
    T. R. Alexander - Supt. Saskatoon Division, C.P.R. 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
    A. C. Doull       General Chairman, B. L. E., Winnipeg 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The work which Mr. Gwinn was requested to perform upon his arrival at 



Wynyard was certain yard switching, the message which was handed to 
him reading as follows: 
 
      "Incoming train No. 62 
 
       Please lift NAHX 51605 on east end track No.  1 next to units. 
       Then change over at east end. 
 
                                                       Agent" 
 
This was a properly authorized order relating to switching in the 
Wynyard yard.  Mr. Gwinn, as the joint statement indicates, did not 
perform the work.  At the company's investigation of the matter, held 
pursuant to article 19 of the collective agreement, Mr. Gwinn stated 
the following as his reason for not performing the work: 
 
     "Article 23(a) of our collective agreement entitles me to book 
      rest and such rest must be booked on arrival.  I booked rest at 
      the first opportunity.  I am not required to do switching under 
      the applicable rule if rest required.  Board of Adjustment 
      ruling No. 249 confirmed by rulings 649 and 704." 
 
         Article 23 of the collective agreement is as follows: 
 
                             ARTICLE 23 
 
                                Rest 
 
   "(a)  Engineer will not be required to leave terminal until he has 
         had at least 8 hours' rest, if requested, but such rest must 
         be booked on arrival. 
 
    (b)  Train may be laid up for engineer to obtain rest between 
         terminals, after he has been on duty 12 hours, upon advice 
         to train dispatcher." 
 
It is clear to me from a reading of article 23 that its purpose is to 
ensure that engineers are sufficiently rested either before leaving a 
terminal, or on trips between terminals.  Specifically, article 23(a) 
provides that when an engineer has arrived at his terminal, he will 
not then be required to take a train out until he has had at least 
eight hours' rest.  To take advantage of this, however, he must book 
rest upon his arrival at the terminal. 
 
In the instant case, Mr. Gwinn was not required to take a train out 
of the terminal.  Accordingly, the provisions of article 23 do not 
apply to his case. 
 
In some circumstances, engineers of incoming trains may be required 
to perform certain yard switching.  These circumstances are set out 
in article 3(c) (3), which, after recent amendments, reads as 
follows: 
 
      Shop Track - Engineer will be paid final terminal time, 
      including switching, on a minute basis at pro rata rates from 
      time of reaching outer main track switch or desig- nated point 
      at the final terminal; should train be delayed at semaphore, 



      yard limit board, or behind another train similarly delayed, 
      time shall be computed from the time engine reached that point; 
      time shall continue until 15 minutes after engine is placed on 
      designated shop track or is turned over to hostler, inspector 
      or another engineer.  Where yard engines are on duty, engineers 
      will be considered released from duty in accordance with 
      applicable rules after yarding their train except that they may 
      be required to perform switching in connection with their own 
      train to place cars containing perishables or stock for 
      servicing or unloading, or to set off rush or bad order cars as 
      directed for future movement.  Should they be required to 
      perform other work when yard engines are on duty they will be 
      paid a minimum of 100 miles at yard rates for such service. 
 
      Where no yard engine is on duty, road engineers will do 
      necessary yard switching subject to release from duty in 
      accordance witb applicable rules. 
 
      Final terminal time shall be included in making up short day. 
 
      Run-through - Engineer who operates freight engine running 
      through terminal where engineer regularly changes off will be 
      paid for all time required to be on duty at change-off point on 
      the minute basis, with a minimum payment of 15 minutes. 
 
It would appear that there was no yard engine on duty at the Wynyard 
Yard.  (This point is not without doubt, and I do not make any firm 
determination of it.  It is not essential to the decision of this 
case, since no objection was taken to the nature of the stock being 
moved.  Thus, even if there were a yard engine on duty, nothing 
indicates that the work asked of Mr. Gwinn did not come within the 
scope of article 3(c)(3).  The switching requested of Mr. Gwinn in 
the agent's message came within the scope of "necessary yard 
switching" referred to in article 3(c)(3).  Article 23, referred to 
by the union did not relieve Mr. Gwinn of that obligation. 
 
The collective agreement does not make express provision for rest in 
the case of an incoming engineer required to do yard switching.  This 
is not to say that the engineer would not be entitled to rest at some 
point.  This is a matter to be determined in the appropriate 
circumstances.  It may be observed that in this case Mr. Gwinn had 
reported for work at Sutherland at 12:45, and arrived at Wynyard at 
18:55; that is, he had then been on duty for six hours and ten 
minutes. 
 
The central issue, however, is whether Mr. Gwinn, in the 
circumstances of this case, was required to carry out the 
instructions issued to him.  It is my conclusion that he was required 
to carry out those instructions, and, accordingly, that discipline 
was properly imposed.  The discipline - five demerit marks - was of a 
relatively minor nature, and there is no issue as to its extent. 
 
For the foregoing reasons, the grievance is dismissed. 
 
 
                                      J. F. W. WEATHERILL 
                                      ARBITRATOR 



 


