
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 119 
 
          ?eard at Montreal, Tuesday, September 1Oth, 1968 
 
                             Concerning 
 
                     CANADIAN NATIONAL RAILWAYS 
 
                                 and 
 
       CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL 
                               WORKERS 
 
DISPUTE: 
 
The Brotherhood claims that the Company violated Article 31 of 
Agreement 5.1 when it compensated Mr. W. T. Steadman, Train 
Messenger, on the basis of 160 miles per day for three days, November 
6, 7 and 8, 1967, While on bereavement leave. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On November 5, 1967 Mr. Steadman's father passed away and for the 
purpose of arranging and attending the funeral of his father he was 
granted bereavement leave. 
 
Mr. Steadman operates as a Train Messenger between Capreol and 
Armstrong and the actual road mileage for a round trip between these 
two stations is 1080 miles.  He was compensated on the basis of 20 
miles per hour, a total of 480 miles for the three days. 
 
The Brotherhood claims that he should have been paid for actual road 
mileage lost, i.e., 1080 miles. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                    FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) J. A  PELLETIER                (Sgd.) E. K. HOUSE 
EXECUTIVE VICE-PRESIDENT              ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                      LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   D. O. McGrath       Labour Relations Assistant, C.N.R., Montreal 
   B.    Buchahan      Train?aster - Road Foreman, C.N.R., Toronto 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   J. A. Pelletier     Executive Vice President, C.B.ofR.T.&G.W., 
                       Ottawa 
   F. C. Johnston,     Regional Vice President, C.B.ofR.T.&G.W., 
                       Toronto 
   T.    Stol          Local Chairman, C.B.ofR.T.&G.W., Toronto 



 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
In this case it is agreed that it was necessary for the grievor to 
arrange and attend the funeral of his father, and that for this 
purpose he was entitled to bereavement leave pursuant to article 31 
of the collective agreement. 
 
    "ARTICLE 31 - BEREAVEMENT LEAVE 
 
     An employee shall, after having completed one year of cumulative 
     compensated service, be entitled during each subsequent service 
     year, to leave of absence with pay up to a maximum of three 
     working days in the event of a bereavement or bereavements due 
     to the death of spouse, child or parent who is domiciled with 
     him, such leave to be for the purpose of arranging and attending 
     the funeral of the deceased or for such other requirement that 
     would reasonably have necessitated a working day off duty.  A 
     dependent or unmarried child living other than in the employee's 
     residence shall be regarded as domiciled therein. 
 
     If a bereavement or bereavements due to the death of spouse, 
     child or parent who does not reside with the employee should 
     occur, leave of absence with pay necessary to attend the funeral 
     will be granted, including reasonable time travelling if 
     required, up to a maximum of three working days in each service 
     year." 
 
Under this provision Mr. Steadman was entitled to leave of absence, 
with pay, for November 6th, 7th and 8th, 1967.  The collective 
agreement does not specify the meaning of the word "pay" as it is 
used in article 31.  In the case of the great majority of the 
employees covered by the collective agreement, the question of the 
pay to which they might be entitled would not create difficulty, 
since these employees are paid on an hourly or weekly basis.  The 
grievor, a train messenger, is one of a small number of employees 
employed on train service positions and paid on a mileage basis. 
 
It is the union's submission that the grievor is entitled to be paid 
on the basis of the mileage he would actually have worked had he not 
bee on bereavement leave.  Mr. Steadmar operates as a train messenger 
between Capreol and Armstrong, and the mileage for a round trip 
between these two stations is 1080 miles.  It is not disputed that in 
the circumstances of this case, Mr. Steadman, had he not been on 
bereavement leave on the above dates, would have been entitled to 
payment for 1080 miles. 
 
The Company contends that in arriving at a working day for bereave- 
ment leave purposes consideration should be given to other articles 
of the collective agreement.  These provisions show, it is urged, 
that eight hours constitute a day and that employees in passenger 
service are to be paid at the rate of twenty miles per hour when they 
are entitled to payment for time not worked.  Thus, by article 27.4 
(a), train service employees receive holiday pay on this basis: 
 
   "27.4 (a)  A train service employee who qualifies as provided in 
              Article 8.4 will receive pay for each of the holidays 



              specified in Article 8.1 for eight (8) hours or the 
              number of miles which constitute a day's work.  Such 
              pay will be separate and apart from the monthly 
              guarantee and from hours or miles earned during the 
              month in which the holiday occurs." 
 
Other provisions of article 27 indicate that in matters of detention 
time, preparatory time and train delays, train service employees are 
paid for time not worked on the basis of twenty miles per hour.  It 
must be noted, however, that the provision for holiday pay is 
"separate and apart from the monthly guarantee and from hours or 
miles earned during the month in which the holiday occurs".  Further, 
it is gererally the case that detention and other allowances are an 
addition to pay which will usually (though not always be earned in 
any case. 
 
The matter of the payment to be made in cases of bereavement leave is 
explicitly dealt with in a collective agreement between the company 
and the Brotherhood of Railroad Trainmen.  The particular bargain 
made by other parties, of course, is not binding on the parties to 
this case.  My task is to interpret the collective agreement which 
these parties have made.  In this case tbe collective agreement 
provides merely for leave of absence "with pay" the agreement with 
the Brotherhood of Railroad Trainmen provides for "one minimum day's 
pay" (which is later defined), for each day of bereavement leave. 
 
Under the agreement in effect here, hourly or weekly paid workers 
would receive eight hours' pay for each day of bereavement leave, 
eight hours constituting a regular day's work.  Employees engaged in 
passenger service work should be in no worse position.  This is, 
however, the result of the interpretation applied by the Company in 
this case.  The grievor's regular earnings have been substantially 
reduced as a result of his taking the bereavement leave to which he 
was entitled.  This was not the purpose of the provision for 
bereavement leave. 
 
In cases of train service employees, then, it is my view that the pay 
to which they are entitled while on bereavement leave is to be 
calculated by reference to the actual mileage they would have worked 
on the days in question.  Accordingly, the grievance must be allowed. 
The grievor is entitled to the difference between the payment he 
would have received for 1080 miles and the amount he actually 
received for the period in question. 
 
 
 
 
 
 
                                       J. F. W. WEATHERILL 
                                       ARBITRATOR 

 


