
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 138 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, January 14th, 1969 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
       CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL 
                               WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
The Brotherhood claims that the Company violated Article 1 of the 
Agreement covering unlicensed personnel in the Newfoundland Steamship 
Service by using shore-based non-railway cleaning women to work on 
ships while in port at North Sydney and Port aux Basques. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On June 12, 1967 the Brotherhood protested a Company proposal to 
contract out the cleaning of passageways, women's toilets and other 
areas used by the public while the ships are in port during the 
tourist season.  This normally extends from the middle of June till 
the middle of September.  The Company denied there was any violation 
of the Agreement. 
 
On or about June 16, 1967 the Company re-introduced a former work 
method by using six women at North Sydney and six women at Port aux 
Basques to assist the regular ships' Stewards Department employees to 
clean the public areas of the ships. 
 
On July 15, 1968 a formal grievance was lodged by the Brotherhood 
when the previous practice of using shore-based cleaning women was 
again introduced. 
 
On August 7, 1968 the Company informed the Brotherhood that the work 
did not come under the jurisdiction of employees represented by the 
Canadian Brotherhood of Railway, Transport and General Workers. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                   FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) J. A. PELLETIER               (Sgd.) K. L  CRUMP 
EXECUTIVE VICE-PRESIDENT             ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                     LABOUR RELATIONS 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   W. S. Hodges, Labour Relations Assistant, C.N.R., Montreal 
   B.    Noble, Senior Agreements Analyst, C. N. R., Montreal 



 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   G.    MacIntyre -  Representative, C.B.ofR.T.&G.W., Sydney, N.S. 
   J. A. Pelletier -  Executive Vice President C.B.ofR.T.&G.W. Ottawa 
   L. K. Abbott    -  Regional Vice President, C.B.ofR.T.&G.W. 
                      Moncton, N.B. 
   J.    Parsons      Local Chairman, C.B.ofR.T.&G.W. North Sydney 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
There is no question that the cleaning women referred to in the joint 
statement of issue are in fact the employees of an independent 
contractor and not of the railway.  The work which they perform is 
work wbich had previous been performed by railway employees coming 
within the bargaining unit.  It should be noted, however, that no 
member of the bargaining unit has been displaced.  The work done by 
the cleaning women is supplemental to the work of employees in the 
Stewards Department.  The company found that there was inufficient 
time during the turnaround period to allow the regular staff to 
perform the regular cleaning functions.  It is the union's contention 
that such functions come within the scope of the collective 
agreement, and that a spare board arrangement could have been 
developed, so that the work could be performed by members of the 
bargaining unit. 
 
The jurisdiction of the arbitrator in a case such as this is only to 
determine whether there was or has not been a breach of the 
collective agreement.  The issue then is whether the collective 
agreement, either expressly or by necessary implication, restricts 
the company from contracting-out such work as it has done in this 
case. 
 
The bargaining unit covered by collective agreement 5.25 consist of 
unlicensed employees in a number of classifications set out in 
article 1 of the collective agreement.  It was not argued that the 
female cleaners in fact are within one of those classifications, 
although it is clear that their work overlaps that of assistant 
stewards.  In any event, the female cleaners are not employees of the 
railway.  Article 2 sets out the seniority grouping of employee and 
article 3.1 provides for the compilation of seniority lists of 
persons employed in positions covered by the agreement.  Collective 
agreements commonly contain such provisions, and I cannot find 
therein any implication as to the propriety or otherwise of 
contracting-out.  Article 39 deals with what may be the routine work 
of certain employees.  Article 39.2 provides that employees shall not 
be required to perform certain sorts of work between 8:00 p.m. and 
6:00 a.m. daily.  It is questionable whether this provision refers to 
the sort of work done by the cleaning women, but in any event, the 
article deals with working conditions of the railway's employees.  It 
does not relate to the issue in this case, which is whether the 
railway properly contracted the work out to an independent employer. 
 
The foregoing were the only provisions of the collective agreement 
cited by the union in support of their contention.  As I have 
indicated, I cannot conclude from those provisions that there is any 



express or implied prohibition against contracting-out, nor can I 
find such prohibition elsewhere in the collective agreement.  The 
union, in its well-documented brief, based its argument mainly on the 
spirit and intent of the agreement as a whole and of collective 
bargaining in general.  The debate on the question of contracting-out 
has been carried on for many years; sound reasons have been advanced 
in support of each side.  One of the more recent reported cases is 
the Russelsteel case, 17 L.A.C. 253, in which a board of arbitration 
of which Professor H. W. Arthurs was chairman held that it could not 
be said that there was either express or implicit prohibition of 
contracting-out in the collective agreement before the award.  In the 
award of the majority, at p.256, it is said: 
 
         "....The wide notoriety given to labour's protests against 
          this practice, the almost equally wide notoriety, 
          especially amongst experienced labour and management 
          representatives, of the overwhelming trend of decisions, 
          must mean that there was known to these parties at the time 
          they negotiated the collective agreement the strong 
          probability that an arbitrator would not find any implicit 
          limitation on management's right to contract out.  It was 
          one thing to imply such a limitation in the early years of 
          this controversy when one could not speak with any clear 
          certainty about the expectations of the parties; then, one 
          might impose upon them the objective implications of the 
          language of the agreement.  It is quite another thing to 
          attribute intentions and undertakings to them today, when 
          they are aware, as a practical matter, of the need to 
          specifically prohibit contracting out if they are to 
          persuade an arbitrator of their intention to do so." 
 
In the instant case, it is particularly clear that no such 
prohibition was contemplated by the parties to the present agreement, 
for in 1958, in 1965 and more recently in 1968 the union has sought 
tbe insertion in collective agreements of provisions relating to 
contracting-out.  Many collective agreements do contain such 
provisions.  There is none in this agreement, and in all the 
circumstances I can only conclude that none was intended. 
 
Accordingly, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
 
 
                                        J. F. W. WEATHERILL 
                                        ARBITRATOR 

 


