
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 139 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, January 14th, 1969 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
       CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL 
                               WORKERS 
 
DISPUTE: 
 
The Brotherhood contends that Mr. T N. Stol, Warehouseman, Toronto, 
was unjustly dealt with when he was suspended from work for five days 
in June 1968 and requests that the discipline be removed and that Mr. 
Stol be compensated for all time lost. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On June 5, 1968 Warehouseman T. N. Stol, who was the Local Chairman 
of Local 26 of the Brotherhood, placed on the notice board a letter 
addressed to all members of the Local.  He was requested by his 
supervisor to remove the notice in question but refused to do so.  He 
was therefore suspended from service for five days. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                     FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) J. A. PELLETIER                 (Sgd.) K. L. CRUMP 
EXECUTIVE VICE-PRESIDENT               ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                       LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   D. O.  McGrath       Labour Relations Assistant, C.N.R. Montreal 
   D. C. Fraleigh       Labour Relations Officer, C.N.R., Toronto 
   C.    Renwicke       Terminal Traffic Manager, C.N.R., Toronto 
   W. S. Hodges         Labour Relations Assistant, C.N.R. Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   F. C. Johnston       Regional Vice-President,C.B.ofR.T..G.W., 
                        Toronto 
   J.    Moulaison      Recording Secy. C.B.ofR.T.&G.W., Toronto 
   T. N. Stol           (Grievor) Toronto 
   J. A. Pelletier      Executive Vice President, C.B.ofR.T.&G.W., 
                        Ottawa 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The notice referred to in the joint statement of issue was the 



following: 
 
          "June 4, 1968 
 
           TO ALL MEMBERS OF LOCAL 26. 
 
           It has been brought to my attention that the Company has 
           reissued Zone Coding booklets to the Warehousemen Grade 2 
           and are advising the Warehousemen Grade 2 to use them.  I 
           however advise you not to use them but get the information 
           from your Warehousemen Grade 3 or Supervisor.  I am a 
           Warehouseman Grade 2 myself and I refused to accept this 
           booklet and no action was taken by the Company for the 
           simple reason they (the Company) can not force you.  Your 
           co-operation in this matter would be appreciated. 
 
           Yours fraternally, 
 
           (Sgd.) T. N. Stol, Local Chairman, Local 26" 
 
This notice which was apparently posted by the grievor on June 5, 
1968, was considered by the company to be inflammatory, and the 
grievor was asked to remove it.  He refused to do so.  The notice was 
thereupon removed by the company.  The next day the grievor posted 
the following notice: 
 
          "June 6, 1968 
 
           Article 28 section 14 of the 5 1 Agreement reads as 
           follows: 
 
           'At points or in departments where five (5) or more 
           employees are employed, it will be permissible for notices 
           of interest to said employees to be posted.  The notice 
           board shall be supplied by the employees and shall be in 
           keeping with the general furnishings.' 
 
           The Company approached me June 5, 1968 at 3:13 pm and 
           ordered me to take down a notice from this notice board 
           which read as follows: 
 
           'It has been brought to my attention that the Company has 
           reissued Zone Coding booklets to the Warehouseman Grade 2 
           and are advising the Warehousemen Grade 2 to use them.  I 
           however advise you not to use then but get the information 
           from your Warehousemen Grade 3 or Supervisor.  I am a 
           Warehouseman Grade 2 myself and I refused to accept this 
           booklet and no action was taken by the Company for the 
           simple reason they (the Company) can not force you.  Your 
           co-operation in this matter would be appreciated.' 
 
           I refused to take down the notice.  Management then 
           proceeded to take down this notice themselves.  For your 
           information this matter will be taken up with Labour 
           Relations in Montreal.  You will be further notified as to 
           the outcome. 
 



                                          Yours fraternally 
 
                                          (Sgd ) T  N. Stol, 
                                          Local Chairman, Local 26 
 
 
The company subsequently made the following charges against the 
grievor: 
 
          "(1)  Improper use of employees' notice board. 
 
           (2)  Inciting employees to act in a manner contrary to the 
                spirit of the Collective Agreement and contrary to 
                the letter of understanding and appendix thereto 
                covering shed classifications dated April 19, 1967 
                covering various items agreed to during the 
                negotiations of the L.C.L. Freight and Express 
                operations at Toronto." 
 
Following investigation of these charges, the grievor was suspended 
as the joint statement of issue indicates. 
 
          Article 28.14 of the collective agreement is as follows: 
 
          "At points or in departments where five (5) or more 
           employees are employed, it will be permissible for notices 
           of interest to said employees to be posted.  The notice 
           board shall be supplied by the employees and shall be in 
           keeping with the general furnishings." 
 
The fundamental issue in this case is as to the effect of Article 
28.14, and in particular as to the control, if any, which the company 
may assert over notices posted on the notice board.  The notice board 
in question known as the union notice board, is itself the property 
of the union, and under the union's control although it is on the 
premises of the company.  It is the company's contention that any 
notices other than those concerning union meetings or social events 
must be approved by the appropriate oompany official before being 
posted.  In support of this position the company relies on a 
directive to this effect issued to vice-presidents and heads of 
departments on October 22, 1959, and on instructions governing the 
use of bulletin boards sent to a number of gencral managers on 
October 31, 1925. 
 
The directives on which the company relies are internal management 
directives:  they set out the position taken by the company in 
matters such as this but they do not embody or purport to embody the 
agreement of the parties that this position represents any mutual 
understanding of the matter.  The provisions of Article 28.14 are of 
course binding upon me, and the directives relied on by the company 
cannot alter the meaning of that article. 
 
In my view, the policy expressed in the company's directives is not 
in accordance with the provisions of Article 28.14.  It is clear from 
that article that notices of interest to the employees may be posted 
on a notice board supplied by the employees themselves.  There is no 
requirement that such notices be approved by the company before being 



posted, and nothing to support the suggestion that the company is to 
be the judge of what might be "of interest" to the employees. 
 
It would seem that the employees themselves acting through their 
union officers, would be entitled to reasonable control over the 
materials posted.  Any control which may be asserted by the company, 
however, must be in the exercise of its regular disciplinary power. 
The union's right to post notices, like any individual's right of 
free speech, is not entirely without qualifications.  The notices 
must be "of interest" to employees as such, that is, must relate in 
general to their employnent or their union activities.  They may not 
be scurrilous or obscene.  They may not subject the company or any 
employee to ridicule or contempt, and they may not incite employees 
to violation of the collective agreement.  The company may quite 
properly direct the removal of such a notice (and I do not purport to 
set out an exhaustive list of notices which would be improper), and 
if it is not removed, this may be done by the company. 
 
The notices in question here obviously related to the employment of a 
group of employees, and would be "of interest" to them.  In my 
opinion they are not "inflammatory" and do not incite employees to 
any violation of the collective agreement.  No doubt the notices were 
a souroe of irritation and annoyance to the company, but this is not 
to say that their effect upon the company's operation would be so 
adverse as to justify their suppression.  The notice dated June 4 
merely advises employees not to make use of certain coding booklets. 
It was not established that the employees were required to use these 
coding booklets, and it cannot be said that the grievor was advising 
employees to behave improperly.  The notice is calmly worded, and 
there is nothing to suggest that any employees were "inflamed" by it. 
The notice dated June 6 is simply a statement as to what happened on 
June 5, and sets out the previous notice.  It is no more or less 
offensive, if it is offensive at all, than the notice dated June 4. 
In my opinion these notices were of the sort which the union is 
entitled to post on its notice board pursuant to Article 28.14 of the 
collective agreement, and they were not of such a nature as to 
justify the company in removing them or in directing their removal. 
 
For the reasons I have given, it follows that the grievor did not 
make improper use of the notice board, and that he did not incite 
employees is charged.  It was argued, however, that he ought 
nevertheless to have obeyed the instruction to take down the notice 
complained of, filing a grievance if he so desired.  This argument is 
based on the principle set out in many arbitration cases that an 
employee must follow instructions (unless to do so would subject him 
to an unreasonable risk of harm, or the like) and seek redress 
through the grievance procedure.  The principle was recently 
expressed in Case No.  120, where it was held that the grievor ought 
to have proceeded to take out his train on time, even though the 
company was in breach of its agreement to provide certain supplies. 
The rationale of such rulings is that it is essential that the 
operation - fundamental to the livelihood of employers and employees 
- may continue uninterrupted, while the redress to which one or the 
other may be entitled can be considered and decided in an appropriate 
fashion.  There is, in general, an obligation to accept an order, 
even if it is improper, in order that work may go on.  That 
reasoning, however does not apply in the instant case.  The company's 



order to remove the notice was not in aid of its operations, and 
there was no necessity for immediate compliance.  There is no 
evidence that operations were in fact affected by the notice, in 
which case a demand for its removal might have to be obeyed.  In the 
circumstances of this case, however, I am unable to conclude that the 
grievor's refusal to remove the notice was improper.  It should be 
clear that in reaching this conclusion I say nothing as to the advice 
which he offered employees in the notice. 
 
 
For the foregoing reasons the grievance is allowed.  The grievor is 
entitled to the relief asked. 
 
 
 
 
                                             J. F. W. WEATHERILL 
                                             ARBITRATOR 

 


