
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 141 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, January 14th, 1969 
 
                             Concerning 
 
         CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY (S.D., P.C.& N.S.) 
 
                                 and 
 
                  BROTHERHOOD OF RAILROAD TRAINMEN 
 
 
DISPUTE: 
 
Concerning the right of the Company to deduct 2 hours and 55 minutes 
from the time claims of Stewart R. Binette and Crew arriving 
Winnipeg, September 16th. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Steward R. Binette & Crew arrived Winnipeg on delayed train #1, 
September 16th at 2:00 A.M., 2 hours and 55 minutes late.  Steward R. 
Binette and Crew claimed continuous time until arrival Winnipeg. 
Time beyond the regular arrival time of the train was disallowed by 
the Company. 
 
The Brotherhood contends that the Company are in violation of 
Articles #3 and #5 of the Collective Agreement. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                     FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. R. BROWNE                    (SGD.) T.P. JAMES, MANAGER 
GENERAL CHAIRMAN                       S.D. & P.C.& N.S. DEPT. 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  T. P. James        Manager, S.D., P.C. & News Dept., C. P. R. 
                     Montreal 
  J. W. Moffatt      General Supt., S.D., P.C. & News Dept., C.P.R. 
                     Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  J. R. Browne       General Chairman, B. R. T., Montreal 
 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The material provisions of the collective agreement are as follows: 
 
         "ARTICLE 3 - HOURS OF SERVICE: 



 
          (a)  Time will be computed as continuous from time required 
               to report for duty at designated terminal until 
               released at other designated terminal subject to 
               deductions for rest periods en route and at 
               turn-around point.  No deductions for release time 
               less than 2 hours will be made. 
 
                                   Example 
 
                 Report home station first day at 12 noon 
                 Released home station fifth day at 12 noon 
 
                 Total continuous time. . . . . . . . . 96 hours 
                 Deduct rest enroute WB 2 nights  . . . 16 
                 Deduct rest enroute EB 2 nights  . . . 16 
                 Deduct rest turn-around point. . . . .  5 
                 Total rest . . .         . . . . . . . 37 
                 Hours credited . . . . . . . . . . . . 59 
 
 
                 If not released for 2 hours or more at turn-around 
                 point, no deduction for rest will be made. 
 
                 In regular assignments, time worked in excess of the 
                 normal Operating Schedule due to late arrival of 
                 trains, up.  to 576 hours in a Quarter effective 
                 June 1, 1967, 546 hours in a Quarter effective 
                 December 1, 1967, and up to 520 hours in a Quarter 
                 effective June 1, 1968, will constitute part of the 
                 regular assignment." 
 
         "ARTICLE 5 - REST PERIODS FOR EMPLOYEES IN SERVICE: 
 
          (a)  Where overnight travel is involved, a maximum of 8 
               hours may be deducted for rest between the hours of 10 
               p.m. and 6 a.m. If an employee, having gone on rest, 
               is called for service early, he will be paid for the 
               time worked in advance of scheduled reporting time at 
               one and one-half times the basic hourly rate, separate 
               and apart from his Quarterly guarantee." 
 
The material provisions of the collective agreement have been 
considered in certain previous arbitration awards.  In Case No.  75 
it was held that in the event an additional rest period was made 
necessary by a train operating late, the additional rest might be 
deducted from the continuous time.  Article 5 provided for such a 
deduction and there was nothing in article 3 to the contrary.  The 
union now agrees that this was a correct interpretation of the rest 
rule.  In that case the train was very substantially delayed, and it 
was a question of deducting rest for an entire night. 
 
In Case No.  99 it was held that deduction of two hours and one 
minutes' rest was properly made in the case of a train arriving on 
time at Sudbury at 12:01 a.m. It was the union's contention that the 
ruling in Case No.  75 prevented the company from deducting rest when 
trains arrive at a terminal prior to 6:00 a.m. In Case No.  75, 



overnight travel was involved.  It was the arbitrator's view that 
overnight travel was not involved in Case No.  99 and by the same 
token it would not be involved in the instant case.  In Case No.  99, 
the arbitrator held that article 3 (a) clearly contemplated an 
unspecified deduction for a rest period enroute.  In Case No.  108 it 
was held that rest was properly deducted where the train in question 
arrived at 3:40 a.m. some nine hours and fifty-five minutes late. 
The crew, as in this case, was released from duty at about 10:00 
p.m., and rest was deducted from that time until arrival. 
 
I am unable to see any distinction in principle between the instant 
case and Case No.  108.  In each case the train was delayed, but 
arrived before 6:00 a.m. In Case No.  108 the arbitrator stated as 
follows: 
 
         "Further study of the provisions in question again supports 
          the conclusion reached in this Arbitrator's previous Awards 
          in Cases 75 and 99: Article 3 contemplates rest periods 
          being deducted.  Article 5 specifies the maximum time that 
          may be deducted.  Article 5 also shows the parties agreeing 
          on 10.00 p.m. as possible starting time for a rest period. 
 
          On the trip in question this crew was released for rest at 
          that hour.  Here the term described 'a maximum of 8 hours 
          may be deducted for rest between the hours of 10.00 p.m. 
          and 6 a.m.'  becomes important.  No more than that period 
          may be deducted for rest, but there is nothing to prevent 
          less than that period being so deducted between the hours 
          designated." 
 
          Let me here underline with respect to this provision what I 
          held in Case No.  75: 
 
          "The question to be answered then is whether there is 
           anything in Article 3 to provide that in the event an 
           additional rest period is made necessary by a train 
           operating late, it is not to be deducted.  I can find 
           nothing to that effect." 
 
 
Those statements apply precisely in the instant case.  It was not 
argued that those decisions are wrong, and in my opinion, I should 
follow such decisions unless persuaded that they are wrong. 
Accordingly, it must be concluded that payment was made in accordance 
with the provisions of the collective agreement. 
 
 
 
 
 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


