
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO.145 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, March 11th, 1969 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
                 BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINIERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim submitted by N. E. McLeod for 100 and by D. C Taylor for 100 
miles when temporarily promoted to perform service as Locomotive 
Engineers. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On December 23, 1967 Fireman/Helper N. E. McLeod was promoted into 
service as a Locomotive Engineer during a continuous tour of duty 
while enroute Sydney, N.S. to Havre Boucher, N.S. 
 
On April 3, 1968 Fireman/Helper D. C. Taylor was promoted into 
service as a Locomotive Engineer during a continuous tour of duty 
while enroute Havre Boucher, N.S. to Stellarton, N.S. 
 
Both employees were paid for the tour of duty at Fireman/Helper rates 
for the time in service as such and at Engineer's rates for the time 
in service as such. 
 
N. E. McLeod submitted a claim for 100 miles based on an alleged 
violation of Article 7 A (1) of the Collective Agreement by the 
Company. 
 
D. C. Taylor submitted a claim for 100 miles based on an alleged 
violation of Article 7 A (1) of the Collective Agreement by the 
Company. 
 
The Company declined payment of the claims. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                         FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) D. E. MCAVOY                        (SGD.) K. L. CRUMP 
GENERAL CHAIRMAN                           ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                           LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  M. A. Cocquyt         Labour Relations Assistant, C.N.R., Montreal 
  C. F. Wilson          Senior Agreements Analyst, C.N.R., Montreal 



 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  D. E. McAvoy          General Chairman, B.L.E., Montreal 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
The grievors in each case were at work as firemen/helpers when, 
because of the requirements of operations, they were promoted to be 
locomotive engineers.  In each case the promotions occurred because 
certain diesel units were not functioning under multiple controls, 
and it was necessary for the grievors to act as engineers operating 
certain diesel units independently.  I do not decide here whether the 
grievors were properly promoted to be engineers on the occasions in 
question, nor do I decide whether there was any "emergency".  The 
fact is that the grievors did act as engineers for a part of their 
run on these days, and the question is whether they were properly 
paid. 
 
The grievors claim that they were entitled to be paid for their 
services as engineers the minimum amount payable for a "basic day", 
under article 15.1 of the collective agreement.  That article 
provides as follows: 
 
          "ARTICLE 15 - BASIC DAY 
 
           15.1  In all classes of service covered by Article 14, 100 
                 miles or less, 8 hours or less, straight-away or 
                 turn-around, shall constitute a day's work; miles in 
                 excess of 100 will be paid for at the mileage rates 
                 provided, according to class of power and service." 
 
In fact the grievors were paid an amount in excess of a "basic day's" 
pay, but this amount was paid in respect of their complete tours of 
duty both as firemen-helpers and as engineers.  The grievors claim, 
in essence, that once they were required to work as engineers, they 
were then entitled to be paid for a basic day as such, without regard 
to any other entitlement they might have as firemen-belpers In fact, 
it was stated that they have processed similar claims for minimum 
daily payment as firemen-helpers as well as the present claims. 
 
The situation is in some respects similar to that dealt with in Case 
No.  68.  In that case the grievor commenced work at 2200 o'clock as 
a yard helper, and at 2230 was promoted to yard foreman.  He worked 
in the latter classification until 0630 the next morning.  He 
submitted a claim for eight hours at the yard helper's rate, and 
another claim for eight hours at the yard foreman's rate.  The 
grievor relied on a provision that eight hours or less constituted a 
day's work.  The grievor did not go off duty between assignments, and 
there was no "automatic release clause.  The company paid the grievor 
on the basis of continuous service at yard foreman's rates:  eight 
hours at pro rata rate and 30 minutes at punitive rate.  It was held 
that there was simply a change of duties within one tour of duty, and 
that the grievor had been properly paid. 
 



In case No.  68 the grievor worked in two different classifications 
within one tour of duty.  In the instant case, the grievors worked 
not only in two different classifications, but under two different 
collective agreements, in the course of one continuous tour of duty. 
While the grievors were acting as firemen-helpers, their wages and 
working conditions were governed by a collective agreement between 
the company and the Brothcrhood of Locomotive Enginemen and Firemen. 
While they were acting as Engineers, they were subject to the 
agreement between the company and the Brotherhood of Locomotive 
Engineers.  It is argued that the entitlement to payment is to be 
calculated under the provisions of each agreement separately, without 
regard to other payments made in respect of the same day's work. 
 
I am unable to accept this argument.  There are a number of 
provisions in the collective agreement which contemplate that 
firemen-helpers may act as engineers.  There are as well agreements 
between the parties and the Brotherhood of Locomotive Firemen and 
Erginemen involving matters of union dues, mileage regulations, 
seniority rights and other matters.  There is no doubt that (whether 
the promotion of the grievors on the particular occasions in question 
was proper or not) the promotion of firemen-helpers to engineers in 
the course of a continuous tour of duty is contemplated by the 
collective agreement between the company and the Brotherhood of 
Locomotive Engineers.  As in Case No 68, there is no provision for 
"automatic release", and it cannot be said that the grievors served 
two tours of duty.  The fact is, however, that the grievors served 
one continuous tour of duty, and the payment which each received met 
the requirements of this collective agreement. 
 
It should be emphasized that this decision is based on an 
interpretation of the collective agreement between these parties.  It 
is my view that that agreement contemplates the situation which 
occurred in this case, and permits the company to consider the total 
compensation received by the employee for a tour of duty in applying 
article 15.1.  The collective agreement between the company and the 
Brotherhood of Locomotive Enginemen and Firemen is not before me, and 
of course I do not deal with any question relating to tbat agreement. 
 
For the foregoing reasons, the grievance.must be dismissed. 
 
 
 
                                               J. F. W. WEATHERILL 
                                               ARBITRATOR 

 


