
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 146 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, April 8th, 1969 
 
                             Concerning 
 
                PACIFIC GREAT EASTERN RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
                  BROTHERHOOD OF RAILROAD TRAINMAN 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim of the Brotherhood that the Company is in violation of Article 
224 (d) of the collective agreement concerning the operation of 
self-propelled equipment. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On October 30, 1968, the General Chairman of the Brotherhood 
protested the Company's use of a "Koehring Rail Aid", employed in 
ditching operations on the Lillooet Subdivision. 
 
It was claimed that the machine was ditching with a car or cars 
coupled, in violation of Article 224 (d). 
 
The Company maintains that the method of operation of the Koehring 
Rail Aid complies witb the requirements of the collective agreement. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                    FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd ) R. F. LANGFORD                 (Sgd.) J. A. DEPTFORD 
GENERAL CHAIRMAN                      REGIONAL MANAGER 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  R. E. Richmond     - Chief Industrial Relations Officer, P.G.E.Rly. 
                       Vancouver 
  F. B. Estabrooks   - Supt. Caribou Division, P.G.E.Rly. Prince 
                       Georges, B.C. 
  P. A. Deas         - Personnel Supervisor, P.G.E. Rly. Vancouver 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  R. F. Langford     - General Chairman, B. R. T., Prince George,B.C. 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
Article 224 (d) of the Collective Agreement in effect between the 



parties is as follows: 
 
   "(d) Self-Propelled Equipment 
 
    (i) With the exception of off-track equipment, all self-propelled 
        equipment operating on the main track outside yard limits, 
        such as locomotive cranes, self- propelled drivers, 
        self-propelled hoists, self-propelled ditchers, 
        self-propelled rail loaders and shovels, etc., shall have a 
        conductor in charge. 
 
 NOTE:  With respect to the Koehring Rail Aid, it was agreed that 
        when the Koehring Rail Aid is operated with no cars involved, 
        such as when it is used as a ditcher for casting over, it is 
        then considercd as off-track equipment similar to the 
        electro-gang tie tamper, in that it can be removed from the 
        track at the point of operation, without the necessity of 
        running to a siding to clear passing trains. 
 
        When the machine is riding on its carriage on the track and a 
        car or cars are coupled, it will then be considered as 
        on-track equipment, and will be manned in the safe manner as 
        other on-track self-propelled equipment in accordance with 
        the provisions of the agreement. 
 
        (ii)  Track motor cars used by or for a contractor to 
              transfer material or workmen on a contract otber than 
              for the Company will have a conductor in charge. 
 
        (iii) Self-propelled equipment as enumerated above will not 
              be used to switch cars, place loads or remove empties 
              unless manned by a full crew.  This, however, not to be 
              construed as prohibiting the use of such self-propelled 
              equipment without full crew, in the moving of cars or 
              empties along tracks where they are being loaded or 
              unloaded of material and supplies on material or shop 
              yard tracks. 
 
              NOTE:  Pilot or self-propelled equipment will be paid 
                     on the same basis as an assigned work train" 
 
This grievance arises out of the use of a Koehring Rail Aid in 
certain ditching operations, where the Rail Aid was used together 
with an accessory car, used as a hopper for waste material.  This 
accessory car, designed and built by the Company, is used in 
locations where the Rail Aid's bucket cannot effectively be used to 
dump waste material, that is, in defiles or "cuts the material 
scooped up in the Rail Aid's bucket as dumped into the hopper of the 
accessory car, and dumped from the car where convenient. 
 
The accessory car in question is quite distinct from the ordinary 
rolling stock of the Company, and could not be confused with a 
regular dump car or gondola.  It is less than fourteen feet long, and 
tho capacity of the hopper is 144 cubic feet.  It cannot in the 
normal course be coupled on to other cars, and is not included in the 
consist of any train.  What is most important, it is cleared from the 
track by the Rail Aid itself whenever necessary.  Where it is 



necessary to clear the track, the Rail Aid lifts the accessory car 
from the track, unloads itself on the ramp of its own car, and then 
removes its own car from the track.  The entire group of equipment 
can be taken off the track in this way in a short time, and there is 
no movement to a siding to clear the track.  It may be said that if 
there were any such movement, then a conductor would be required 
under the terms of the agreement. 
 
The crew of this equipment consists of an equipment operator and an 
oiler.  No conductor is used.  Where the Rail Aid is used by itself 
it is agreed that no conductor is necessary.  It is the Union's 
contention, however, that a conductor is required, since there is a 
"car" involved.  Thus, it is argued, the note to Article 224 (d) (i) 
does not apply, so that the situation is governed by the general 
conditions of Article 224 (d) (i), by which a Conductor would be 
required. 
 
I am unable to accept this contention.  The accessory "car" used in 
connection with the Rail Aid in the cases described is not a "car" in 
the sense in which that word is used in Article 224.  The Rail Aid in 
these cases, together with the accessory car, is used precisely as 
contemplated by the note to Article 224:  as a ditcher.  In effect, 
the Rail Aid with its accessory car constitutes one piece of 
equipment, and they may properly be considered as off-track equipment 
under the note to Article 224 (d) (i), since they may be removed from 
the track at the point of operation, without the necessity of running 
to a siding to clear passing trains. 
 
In Cases 729 and 730 before the Canadian Railway Board of Adjustment 
No.  1, it was held, respectively, that the use of a tie tamper was 
not, and the use of a Burro Crane was a violation of the collective 
agreement where no Conductor Pilot was used.  These decisions, 
however, are not helpful in the instant case, since tbe provisions of 
the collective agreement have been significantly changed, 
particularly by the addition of what is now the note to Article 224 
(d) (i).  The only conclusion which can be drawn from these cases is 
that a tie-tamping machine was "off-track equipment", whereas a Burro 
Crane was not.  However this may be, the Koehring Rail Aid is clearly 
to be "considered as off-track equipment" where it is used in the 
manner contemplated by the note to Article 224 (d) (i).  In the 
instant case the Rail Aid, in conjuction with the accessory car, was 
being used in precisely the manner contemplated by the note to 
Article 224 (d) (i).  Tbe equipment, considered as a whole, was 
removable from the track at the point of operation.  It is my 
conclusion that in these circumstances, no conductor was required 
under the terms of the collective agreement. 
 
For the foregoing reasons the grievance is dismissed. 
 
 
 
                                           J. F. W. WEATHERILL 
                                           ARBITRATOR 

 


