
                 CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 165 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, September 9th, 1969 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
DISPUTE: 
 
Claim that the Company violated Articles 14(1)(b) and 13(1) when it 
declined to pay Mr. M. Crotty the difference between straight time 
and time and one-half for time worked on February 1 and 8, 1969, and 
for straight time on February 10, 1969. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On January 29, 1969 Mr Michael Crotty, who was classified as a 
regularly assigned Labourer with Saturday and Sunday as rest days, 
was temporarily assigned to the position of Issuer to replace Mr. J. 
Ershler who was ill.  The assigned rest days of Mr. Ershler's 
position were Sunday and Monday. 
 
Mr. Crotty worked on the position of Issuer from January 29 to 
February 10, 1969 inclusive with rest days on February 2, 3, 9 and 
10, and then resumed his regular position of Labourer on February 11, 
1969 when Mr. Ershler reported back to work.  Mr. Crotty was paid for 
this work at the straight time rate for an Issuer. 
 
The Brotherhood claims violation of Articles 14(1)(b) and 13(1) and 
has requested that Mr. Crotty be paid the difference between straight 
time and time and one-half for time worked on February 1 and 8, 1969 
and straight time for February 10, 1969. 
 
The Company declined payment of the claim. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                    FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) E. E. THOMS                    (SGD.) K. L. CRUMP 
GENERAL CHAIRMAN                      ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                      LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  B.    Noble          Senior Agreements Analyst, C N.R. Montreal 
  P. A  McDiarmid      Labour Relations Assistant, C.N.R  Montreal 
  P. J. Mackey         Supt., Stores Dept., C.N R., St. John's, Nfld. 
  J. J. Groves         Employee Relations Officer, Purchasing & 



                       Stores,C.N.R. Mtl. 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  E. E. Thoms          General Chairman, B R.A.C., Freshwater, 
                       P.B. Newfoundland 
  W.C.Y. McGregor      Int'l. Vice President, B.R.A.C. Montreal 
  M. J. Walsh          Local Chairman, B.R.A.C., St. John's, Nfld. 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The grievor, as a labourer, worked from Monday to Friday, with 
Saturday and Sunday as rest days.  He worked in that classification 
on Monday, January 27, and Tuesday, January 28.  On Wednesday, 
January 29, he was assigned to work as an issuer, and his schedule 
was charged to that of Tuesday to Saturday, with Sunday and Monday as 
rest days This change of schedule was simply the adoption by the 
grievor of the schedule of the previous incumbent, who was ill.  In 
any event, the change would seem to have met the requirement of 
forty-eight hours' notice, set out in article 14.1 (b). 
 
The grievor worked on Saturday, February 1, pursuant to his new 
schedule.  This work, however, was performed after the regularly 
assigned hours of his former schedule, and fell on what has been his 
assigned rest day.  Having regard to his former shcedule, then, the 
work should have been paid for at overtime rates, pursuant to article 
13.1, and also pursuant to article 13.8. 
 
Sunday, February 2, was a rest day for the grievor under either 
schedule, and no claim is made for that day.  Monday, February 3 
would have been a working day for him under his old schedule, but it 
was a rest day under the new.  The grievor did not work on that day, 
and makes no claim for it.  He then worked from Tuesday, February 4, 
until Saturday, February 8.  He claims payment at overtime rates for 
the Saturday, since it was his rest day pursuant to his old schedule. 
He was on rest days again on Sunday, February 9, and Monday, February 
10.  On his return to work on February 11, he was assigned his 
regular job as labourer and returned to his former schedule.  The 
grievor had no notice of this change of schedule.  He clsims payment 
in respect of February 10. 
 
The grievor was paid st the issuer's rate for the work he performed 
as an issuer.  He did not, however, receive any payments for 
overtime, although he did, in the first week, work more than forty 
hours, and more than five eight-hour days. 
 
   "Article 14.1 provides as follows; 
 
    14.1  Unless otherwise excepted herein, a work week of forty 
          hours consisting of five days of eight hours each is 
          established with two consecutive rest days in each seven 
          subject to the following modifications: 
 
          (a)  The work week may be staggered in accordance with the 
               Company's operational requirements. 
 
          (b)  Days of service may, on forty-eight hours' notice, be 



               reassigned when necessary." 
 
The clear intent of the provision is to provide, whenever possible 
for two consecutive rest days in seven.  Saturday, February 1 had 
been a scheduled rest day for the grievor.  While the schedule might 
be changed on forty-eight hours' notice, pursuant to article 14.1 
(b), it must be noted that this is only a provision relating to the 
assignment of rest days.  It is not a provision relating to overtime. 
Indeed, it would defeat the whole purpose of the article if 
sub-section (b) were to be used so as to permit continuous charge of 
schedule, under which employees would work seven days a week, with no 
rest days and no overtime. 
 
While an employee's assignment may be changed, so that an employee 
may be required to work according to a new schedule, this is not to 
say that an employee's actual work, which would be considered in 
determining overtime, is to be disregarded.  It should be clear that 
on Saturday, February 1, the grievor was in fact working overtime, 
and that he should be paid therefore at time and one-half. 
 
No claim is made in respect of Monday, February 3.  While this would 
have been a working day for the grievor under his old schedule, it 
was a rest day according to the schedule in effect at the time.  This 
schedule was in effect throughout that week, and by that schedula 
Saturday, February 8, was a working day.  It was no longer the 
grievor's rest day.  In fact, it was tbe fifth working day for the 
grievor that week.  I can therefore see no reason to support any 
claim for extra payment on that day, and the grievor's claim in 
respect of February 8 is dismissed. 
 
The grievor was off work on Monday, February 10 as his rest day 
pursuant to his new schedule.  This was the schedule in effect for 
him at the time, and there would appear to be no more justification 
for a claim in respect of February 10, than there would have been for 
a claim in respect of February 3.  It was argued by the union that 
because the grievor wws not allowed to protect his assignment as a 
labourer on February 10, he is entitled to compensation.  The answer 
to this, however, is that the grievor was at that time on a different 
assignment, and was on his proper rest day.  He returned to his 
assignment as a labourer on the following day. 
 
The company relied in part on the provisions of article 13.8 (b) 
which sets out, as an exception to the requirement of overtime 
payment for work on rest days, cases where an exception is "mutually 
agreed".  In the circumstances of this case it is not necessary to 
dwell at length on the sort of agreement which is contemplated, or 
whether it may be made by an individual employee.  In the case of an 
excepting clause of this sort, it would be up to the company to show 
that there had been, not simply a willingness on the part of the 
employee to undertake an assignment, but an express surrender of his 
right to overtime payment for it.  It is sufficiont to say that that 
has not been shown in this case.  This aspect of the matter relates 
only to the claim in respect of Ssturday, February 1. 
 
In the result, it is my award that the grievor was entitled to the 
overtime rate for February 1, and that he be paid the difference 
between straight time and time and one-balf at the issuer's rate for 



that day.  The other claims are dismissed. 
 
 
 
 
 
 
                                       J. F. W. WEATHERILL 
                                       ARBITRATOR 

 


