
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 188 
 
          Heard at Montreal, Wednesday, November 12th, 1969 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAlLWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
       CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL 
                               WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
A claim submitted by the Brotherhood on behalf of Steward M. Enkurs 
and certain other employees who operated on dinette cars in extra 
service on Train No.  4 between Capreol and Toronto that rest was not 
deductible on those occasions when the train arrived late at Toronto 
during the period December 19, 1968 and January 4, 1969. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
To meet the demand for additional feeding facilities during the 
holiday season, a dinette car was operated on Train Nos.  3-4 between 
Toronto and Capreol on days required between December 19 and January 
4.  As these operations were on an "as required" basis and since it 
was known that the period of operation was for less than 30 days the 
positions were filled from the Spare Board at Toronto. 
 
The Brotherhood claims that on those days when Train No.  4 operated 
late Article 4.21 of Agreement 5.8 applies in respect of the crew on 
the extra dinette and rest hours should not have been deducted. 
 
The Company contends that these operations constituted special 
movements not covered by an Operation of Run Statement and employees 
operating thereon were properly compensated under Article 4.18 which 
includes a provision for the deduction of rest in accordance with the 
terms of Article 4.17. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                   FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. A. PELLETlER               (SGD.) K. L. CRUMP. 
EXECUTIVE VICE PRESIDENT             ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                     LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   O. W. McNamara         System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                          Montreal 
   W. W. Fitz-Gerald      Asst. Supt., S.D.&P.C. Services, C.N.R., 



                          Toronto 
   L. A. Johnson          Supt. S.D.&P.C. Services, C.N.R., Vancouver 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   J. A. Pelletier        Executive Vice President, C.B.ofR.T.&G.W. 
                          Montreal 
   A.    Cerilli          Representative, C.B.ofR.T.&G.W., Winnipeg 
   M.    Bennett          Local Chairman, Local 283, C.B.ofR.T.&G.W. 
                          Toronto 
   J.    Huggins          President Local 283, C.B.ofR.T.&G.W., 
                          Toronto 
   F. C. Johnston         Regional Vice President, C.B.ofR.T.&G.W., 
                          Toronto 
   R.    Henham           Regional VIce-President, C.B.ofR.T.&G.W., 
                          Vancouver 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The train in question operated from Toronto to Winnipeg and return. 
The dinette car on which the grievors worked was attached to the 
train out of Toronto as far as Capreol, and from Capreol to Toronto 
on a return trip.  This crew, attached to the dinette car, would 
leave Toronto on one train at 1820 hours on each day the extra car 
was used.  They were due to arrive at Capreol at 0205 hours the 
following morning.  There, the car was separated from the train, and 
the crew rested.  The car was attached to a returning train scheduled 
to leave Capreol at 1050 hours, and to arrive in Toronto at 1750 
hours.  Rest was deducted from elapsed time in respect of the time 
from the completion of their duties on the outbound trip.  That is, 
there was a deduction for rest from 0100 hours (en route) and 0600 
hours (at Capreol).  There is no complaint as to this in this case. 
There was, however, a further deduction of rest from elapsed time in 
certain cases where the train arrived late on the return trip to 
Toronto.  Where the train arrived on time, at 1750 hours, no 
deduction was made, nor would any have been proper.  Where the train 
arrived as late as midnight, no deduction was made Where the train 
arrived after midnight, however, a deduction of up to six hours from 
elapsed time was made for rest.  It is the latter deduction which is 
in issue here.  No such deduction was made from the elapsed time of 
the dining car crew, who had come with the train all the way from 
Winnipeg to Toronto. 
 
It was the company's position that article 4.18 of the collective 
agreement applied.  That article, so far as it is material, is as 
follows: 
 
    "4.18  Employees on a special movement not covered by an O.R.S. 
           shall be paid from the time required to report for duty 
           until released from duty, with deductions made for rest 
           periods in accordance with Article 4.17." 
 
The company, pursuant to this provision, deducted rest under article 
4.17 (a). 
 
    "4.17  Time deductions for rest periods will be as follows. 
 



      (a) Meal Service Employees - a maximum of 8 hours per night 
          between 2200 hours and 0600 hours." 
 
Apparently the dinette crew were on duty until 1200 hours on the 
return trip (when it was late) so that the maximum rest deductible, 
if this provision applies, would be six hours. 
 
The issue is whether article 4.18 does apply in this situation.  The 
question is whether this was "a special movement not covered by an 
O.R.S."  an "O.R.S."  being an Operation of Run Statement. 
 
It is the union's position that the operation of the extra dinette 
car was not such a "special movement", and that the deduction of rest 
should have been made pursuant to article 4.21, which provides as 
follows: 
 
     "4.21  Employees required to remain in service on their 
            assignments beyond the hours or days shown on the O.R.S. 
            due to late train arrivals at home or distant terminal, 
            or if they are operated beyond the distant terminal of 
            their run, deduction of rest shall be as shown on the 
            O.R.S." 
 
There would seem to be no doubt that the regular dining car crew on 
the trains in question were within the scope of article 4.21. 
Presumably, rest was deducted from their elapsed time in accordance 
with the "O.R.S."  applicable to them.  It is the company's 
contention that there was no O.R.S. affecting the work of the 
grievors. 
 
An operation of Run Statement is defined in article 1.1 (c) as 
follows: 
 
      (c) "Operation of Run Statement - (O.R.S.)" - means a statement 
           covering assigned runs which will show.. 
 
                 Home and Distant Terminal 
                 Frequency of Operation 
                 Number of Crews 
                 Additional Layover (if any) 
                 Cycle of Operation 
                 Effective Date 
                 Reporting Time 
                 Passenger Reception Time 
                 Departure Time 
                 Arrival Time 
                 Release Time 
                 Elapsed Time 
                 Rest Hours Deductible 
                 Net Hours Duty 
                 Layover at Home and Distant Terminal." 
 
Now the company did issue instructions relating to the operation of 
the extra dinette car to Capreol and return.  These instructions 
provide much of the information which would be provided in an O.R.S., 
including a reference (incorrect, as it was discovered) to the 
deduction of rest.  While these instructions would have much the same 



effect as the information set out in O.R.S., the important matter for 
purposes of this case is that an O.R.S. is a statement covering 
"assigned runs", and it may be noted as well that a "run" is defined 
as "a round trip covered by an Operation of Run Statement".  Further 
a "regularly assigned" employee is, by article 1.1, "an employee 
working on an assignment covered by an Operation of Run Statement 
obtained by established bulletin procedure or by displacement".  The 
assignment on which the grievors worked was not such an assignment: 
it is clear from the Joint statement of issue that these operations 
were properly performed by employees from the spare board the phrase 
"a special movement not covered by an O.R.S."  does not refer simply 
to Special trains (although it would include them) but could include 
any assignment other than a regularly assigned run.  Article 4.11 
provides a significant qualification to this, since it provides that 
spare employees are to be governed by the O.R.S. of a run "for the 
period they are required to relieve regularly assigned employees". 
The grievors were spare employees, but they did not come within 
article 4.11.  It is my conclusion, therefore, that this was a case 
in which article 4.18 applied, and accordingly rest was properly 
deducted pursuant to article 4.17 (a). 
 
The union relied upon an award dated May 25, 1967, made in a somewhat 
similar case by Mr. H. Carl Goldenberg.  In that case an employee was 
assigned on an extra dinette car on a train from Winnipeg to Toronto. 
He was considered not to be on a regular assignment, and he was 
accordingly not treated in the same way as the regular employees in 
the dining car.  The train arrived late, and extra rest was deducted 
from his elapsed time on this account.  The arbitrator came to the 
following conclusion: 
 
      "I find that Train 2-52, Winnipeg-Toronto, was a regular 
       scheduled train with an extra car, and that, whether or not 
       Mr. Heimlich and crew were "on an assignment" in the technical 
       sense employed by the Company, there is no doubt that they 
       were in fact assigned to the extra car, the dinette, in the 
       same sense that the regular crew was assigned to the dining 
       car.  I do not find that, in the circumstances of the case, 
       the terms of the agreement envisage discrimination in 
       treatment between the two crews on the same train in respect 
       of deductions for rest periods." 
 
The circumstances of this case are different, in that the grievor did 
not in fact work the same run as the members of the diner crew who 
had come all the way from Winnipeg.  Apart from this, however, the 
provisions of the collective agreement to which I have referred show 
that the collective agreement in question here does envisage a 
difference in treatment between the two groups of employees. 
 
Accordingly, the grievance is dismissed. 
 
 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


