
                CANAIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO.213 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, May 12th, 1970 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
             BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
DISPUTE: 
 
Claim of L. Levasseur for general holiday pay on St.  Jean Baptiste 
Day, June 24, 1969, a general holiday. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On April 18, 1969, L. Levasseur sustained an injury while on duty 
which prevented him from working until he resumed duty on June 23, 
1969.  During the period of incapacity, i.e., April 18, 1969 until 
June 22, 1969, he received workmen's compensation payments.  He was 
available for duty on the St.  Jean Baptiste Day general holiday, 
June 24, 1969 but his services were not required. 
 
The Brotherhood contends that Levasseur is entitled to holiday pay 
for the June 24th general holiday under Article V, Section 2 of the 
Master Agreement dated January 29, 1969. 
 
The Company contends that Levasseur is not entitled to holiday pay 
for the June 24th general holiday under such Section 2 in that he did 
not meet the qualification requirement under Clause (c) of that 
Section. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                  FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) G. D. ROBERTSON              (SGD.) E. L. GUERTIN 
SYSTEM FED. GENERAL CHAIRMAN        REGIONAL MANAGER - 
                                    OPERATION AND MAINTENANCE 
 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   C. E. Moore        Supervisor Labour Relations, C.P.R. Montreal 
   J. B. Chabot       Asst. Manager Labour Relations, C.P.R. Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   G. D. Robertson    System Federation General Chairman, B.M.W.E. - 
                      Ottawa 
   W. M. Thompson     Vice President, B.M.W.E. - Ottawa 
   A.    Passaretti - General Chairman, B.M.W.E. - Montreal 



 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Entitlement to holiday pay is fully set out ir Article V of the 
Master Agreement.  In Quebec, St.  Jean Baptiste Day is a general 
holiday for employees who qualify under section 2 of Article V. The 
material provisions of section 2, which govern the grievor's 
entitlement in the instant case, are as follows: 
 
   "2.  In order to qualify for pay for any one of the holidays 
        specified in Section 1 of this Article, an employee 
 
        (a) must have been in the service of the Company and 
            available for duty for at least 30 calendar days, 
 
        (b) must be available for duty on such holiday if it occurs 
            on one of his work days excluding vacation days, if 
            notified prior to completion of his last shift or tour of 
            duty preceding such holiday that his services will be 
            required (this Clause (b) does not apply in respect of an 
            employee who is laid off or suffering from a bona fide 
            injury): 
 
        (c) must be entitled to wages for at least 12 shifts or tours 
            of duty during the 30 calendar days immediately preceding 
            the general holiday except that in respect of regularly 
            assigned sleeping, dining and parlour car service 
            employees the number of shifts or tours of duty worked 
            during the 30-calendar-day period shall, for the purpose 
            of this Clause (c), be the number of hours on duty during 
            that period exclusive of overtime divided by eight.  This 
            Clause (c) does not apply to an employee who is required 
            to work on the holiday." 
 
In the instant case the grievor had been in the service of the 
Company for at least 30 calendar days at the time of the holiday, and 
while there might be some question whether he was "available for 
duty" during that time, the Company has acknowledged that the grievor 
was not disqualified under section 2 (a).  It is also acknowledged 
that he is not disqualified under section 2 (b), and the grievor was 
available for duty on the holiday.  It is the Company's contention, 
however, that the grievor did not meet the requirements of section 2 
(c) in that he was not entitled to wages for at least 12 shifts or 
tours of duty during the 30 calendar days immediately preceding the 
general holiday.  The grievor was absent from work from April 18, 
1969, until June 22, 1969.  He returned to work on June 23, and was 
entitled to wages for that day.  He received workmen's compensation 
payments in respect of lost time throughout the rest of the period in 
question.  The issue in this case is, essentially, whether 
entitlement to workmen's compensation payments constitutes an 
entitlement to wages within the meaning of Article V 2 (c). 
 
In my view, the nature of the payments to which the grievor was 
entitled as workmen's compensation is not affected by the fact that 
these payments may be charged in full against the employer.  They may 
be treated, for purposes of this case, as direct payments from the 



employer to the employee.  They are not, however, "wages" within the 
meaning of Article V 2(c).  It may be that in some cases an employee 
may be paid wages or the equivalent of wages even though he does not 
in fact perform work.  The case where an employee receives a 
guaranteed paynent where he is called in to work for a short time may 
be an example, although it is not necessary to decide that matter 
here.  In general, however, wages are related to attendance at work, 
and the reference to a number of "shifts" or "tours of duty" confirms 
that this is the meaning of the term as it is used in Article V 2(c). 
 
In the circumstances of this case, the grievor was "entitled to 
wages" for only 1 shift during the 30 calendar days immediately 
preceding the general holiday; accordingly he did not meet the 
requirements of Article V 2(c), and did not qualify for holiday pay 
for St.  Jean Baptiste Day, 1969. 
 
Accordingly, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
 
 
                                        J. F. W. WEATHERILL 
                                        ARBITRATOR 

 


