
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 226 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, July 14, 1970 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATlONAL RAlLWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
                   UNITED TRANSPORTATlON UNION (T) 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Conductor G. A. Forsythe, B.C. Area, November 11, 1967. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On November 7, 1967 Conductor G. A. Forsythe was in Work Train 
Service, working between McBride and Mile 47, Fraser Subdivision. 
For this tour of duty, Conductor Forsythe claimed and was paid from 
0500 hours to 2140 hours' 16 hours and 40 minutes, which yielded an 
amount of 260 miles at the work train rate of pay. 
 
Since this was Conductor Forsythe's last tour of duty prior to the 
general holiday, Remembrance Day, November 11, 1967, he submitted 
time return claiming the 16 hours and 40 minutes, or 260 miles, as 
general holiday pay.  The Company paid eight hours, or 100 miles, at 
work train rate of pay.  Subsequently,.  the employee submitted a 
grievance for payment of 160 miles, being the difference between the 
pay claimed and the pay allowed, which grievance was declined by the 
Company.  The Union contends that in refusing to pay the 160 miles, 
the Company violated Article 5, Rule 62-A, Section 5 (1) of Agreement 
4.17. 
 
Similar claims varying in amounts from 531 1/2 miles to 635 1/2 miles 
each, were submitted by 3 Conductors and 4 Trainmen for general 
holiday pay for Thanksgiving Day, October 14, 1968. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                  FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. S. CORBETT                (SGD.) K. L. CRUMP 
GENERAL CHAIRMAN                    ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                    LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  A. J. DelTorto         System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                         Montreal 
  J. R. Gilman           Labour Relations Assistant, C.N.R., Montreal 
  R. B. Ferrier          Superintendent Transportation, C.N.R. 
                         Montreal 
 



And on behalf of the Brotherhood: 
 
  J. S. Corbett          General Chairman, U.T.U.(T) - Winnipeg 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
The question in this case relates to the amount of holiday pay to 
which the grievor was entitled.  The grievor claims an amount equal 
to the amount which he was paid in respect of his last tour of duty 
prior to the holiday, that is, the equivalent of 16 hours and 40 
minutes' pay.  The Company paid him 8 hours, or 100 miles, at the 
applicable rate. 
 
The governing provision of the collective agreement is as follows: 
 
   "Rule 62-A, Section 5 (1). 
 
    An employee qualified under Section 2 hereof and who is not 
    required to work on a general holiday shall be paid in accordance 
    with the following: 
 
    A Conductor, Baggageman or Brakeman shall be paid an amount equal 
    to his earnings, exclusive of overtime, for the last tour of duty 
    he worked prior to the general holiday, provided that in the case 
    of an employee paid at passenger rates, if such amount is less 
    than the equivalent of 150 miles at the rate applicable to 
    passenger service, the equivalent of 150 miles shall be paid." 
 
The grievor was entitled to be paid "an amount equal to his earnings, 
exclusive of overtime", and he was entitled to be paid at work train 
rates.  His earnings for the last tour of duty prior to the holiday 
were the equivalent of 260 miles.  The question is, what were his 
earnings "exclusive of overtime"? 
 
Article 4 (a) of the collective agreement provides, with respect to 
work train and certain other service that eight hours or less, one 
hundred miles or less will constitute a day's work, "overtime pro 
rata".  From this it would appear that earnings in excess of eight 
hours or 100 miles would constitute "overtime".  The rate at which 
overtime is paid is another matter, and does not affect its nature as 
overtime. 
 
In Case No.  38, the Arbitrator dealt with a similar contention and 
dismissed the grievance which sought inclusion of pro rata overtime 
beyond the basic day for the purpose of holiday pay.  The same 
reasoning is applicable in this case.  Earnings beyond the basic day 
are described in the collective agreement as "overtime", and these 
are expressly excluded from the amount to which the grievor is 
entitled as holiday pay under the collective agreement. 
 
 
For the foregoing reasons the grievance must be dismissed. 
 
 
 



 
 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


