
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO.265 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, February 9th, 1971 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
The Brotherhood claims that the Company violated Article 9, Section 
(d) of Agreement 5.15 when it granted Mr. E. A. O'Hara an extended 
leave of absence. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The collective agreement provides for leave of absence for three 
months, which may be extended.  The Company granted Mr. O'Hara leave 
of absence from September 17, 1969 to May 5, 1970.  The Brotherhood 
contends that as O'Hara did not file separate applications for each 
three-month period he has forfeited his seniority; therefore upon his 
return to service he should not have been allowed to displace.  The 
Brotherhood is claiming the difference in salary on behalf of the 
employee displaced by Mr. O'Hara.  The Company declined the claim. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                    FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. A. PELLETIER                (SGD.) K. L. CRUMP 
NATIONAL VICE PRESlDENT               ASSISTANT VICE PRESIDENT 
                                      LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   D. O. McGrath          System Labour Relations Officer, CNR, 
                          Montreal 
   J.    McBratney        Manager Personnel Development, CNR, Mtl. 
   G.    Jourdennais      Personnel Supervisor, CNR, Mtl. 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   J. A. Callaghan        Representative, C.B.ofR.T.&G.W. - Montreal 
   D.    Oborne           Local Chairman 260, C.B.of R.T.&G.W. - Mtl 
   P. E. Jutras           Regional Vice Presldent, C.B.of R.T.&G.W. 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 9 (d) of the collective agreement provides as follows: 



 
   "(d)  Employees, at the discretion of the Railway, shall be 
         granted leave of absence not to exceed three (3) months, 
         permission to be obtained in writing, and unless employees 
         so furloughed report for duty on or before the expiration of 
         such furlough, they shall forfeit their seniority list, if 
         they return to work thereafter, such employees shall rank as 
         new employees, provided, however, such furlough may be 
         extended by application in writing to the proper officer in 
         ample time to receive permission or return to duty at the 
         expiry of leave, or absolute proof is furnished as to bona 
         fide sickness preventing such return. 
 
         Leave of absence under this rule shall not be granted for 
         the purpose of engaging in work outside the Railway service, 
         except in cases involving sickness or other exceptional 
         circumstances or when made the subject of mutual agreement 
         between the proper officer of the Railway and the General 
         Chairman." 
 
This provision contemplates that the company may grant leaves of 
absence, and extensions thereof, to its employees.  While leaves of 
absence in the first instance are not to exceed three months, there 
is no expressed limit on the amount of time through which a leave may 
be extended.  Where an employee does not report for work at the 
conclusion of a leave of absence, then, as the provision sets out, 
his seniority is forfeited. 
 
There is no limitation as to the period within which a request for an 
extension of a leave of absence must be made, save only that it must 
be made "in ample time to receive permission".  In this case, an 
extended leave of absence was requested at the outset, for the 
purpose of attending university.  This request was granted.  Since it 
is within the company's discretion to grant leave and to extend it, 
and since the extension was sought prior to the expiry of the leave, 
there has been no violation of the provisions of the agreement.  The 
agreement does not require that separate applications be made, nor 
that extensions of leave must be limited to three-month periods.  It 
would be improper to read such restrictions into the agreement, 
particularly where their effect upon the employee concerned would be 
so drastic.  It is recognized, of course, that retention of seniority 
rights by an employee on leave of absence might be regarded with 
disfavour by others who continue at work.  Where existing seniority 
rights are to be limited or restricted, however, the collective 
agreement must clearly so provide.  In the instant case the granting 
of an extended leave of absence to Mr. O'Hara came within the terms 
of Article 9 (d). 
 
There having been no violation of the agreement, the grievance must 
be dismissed. 
 
 
 
                                              J. F. W. WEATHERILL 
                                              ARBITRATOR 

 


