
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO.290 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, June 8th, 1971 
 
                             Concerning 
 
                     CANADIAN NATIONAL RAILWAYS 
 
                                 and 
 
   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
The Brotherhood claims that the Company violated Articles 24.1 and 
24.2 of Agreement 5.1 when the employment of Mr. P.W. Crossley and 
Mr. G.P. Clarke was terminated July 7, 1970 and the employment of Mr. 
R. MacKinnon was terminated on July 20, 1970 without an investigation 
having been held. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
After completing their normal hours of work, Messrs.  Crossley, 
Clarke and MacKinnon had someone telephone the Master Control Office 
at Toronto where they were employed, and report them sick.  As is the 
practice, the Staff Supervisor attempted to telephone them to 
ascertain the reason for their absences.  When these attempts were 
unsuccessful, registered letters were forwarded to their homes 
informing them that if they did not produce evidence of bona fide 
illness or return to work within ten days, they would be recorded as 
having resigned without notice.  When they failed to respond within 
the time limits, they were staffed out of service. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                      FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd). J. A. PELLETIER                  (SGD.) K. L. CRUMP 
NATIONAL VICE-PRESIDENT                 ASSISTANT VICE-PRESIDENT - 
                                        LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company. 
 
  D. O. McGrath      System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                     Montreal 
  W. J. Kerr         Staff Supervisor, C.N.R. Toronto 
  G.    Sears        Assistant Staff Supervisor, C.N.R., Toronto 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  J. D. Hunter       Regional Vice President, C.B.ofR.T.&G.W., 
                     Toronto 
  A.    Rudd         Local Chairman, Lo.216, C.B.ofR.T.&G.W., Toronto 
 



 
                       AWARD OF THE ARBlTRATOR 
 
From the material before me, it appears that the grievors did not in 
fact receive the notices which the company sent to them advising that 
they would be considered to have resigned if they did not provide 
justification for their absence within the time specified.  When the 
grievors were deemed to have resigned, they were, it seems, quite 
unaware of the matter.  It was, of course, open to the grievors to 
resign, and if they had done so, they could have no valid complaint 
against the company's refusal to re-hire them.  Here, however, the 
grievors did not in fact resign.  When the employer says that they 
will be deemed to have resigned, what it is saying in substance that 
their employment has terminated.  In this sense, any employee who 
gives cause for discharge could be said to have resigned, since it 
was his own misconduct which was, in the final analysis, the cause of 
his loss of employment.  This is not, however, the proper use of the 
term, any more than it is effective for the discharged employee 
himself to say, "you can't fire me; I quit". 
 
ln the instant case it was the company, which, concerned over the 
grievors' absence from work, initiated and concluded the proceedings 
which resulted in the termination of the grievors' employment.  What 
this really means, in realistic terms, is that it discharged the 
grievors.  The very act of "deeming an employee to have quit" is a 
managerial action.  In some cases, as in the instant case, it is in 
fact indistinguishable from discharging an employee.  In the instant 
case, in any event, the grievors did nothing to indicate that they 
wished to terminate their employment.  That their conduct may have 
justified their discharge is a very different matter. 
 
In fact, as I find, the company discharged the grievors.  The 
requirements of the collective agreement in this regard are as 
follows: 
 
   "24.1  An employee, who has completed his probationary period, 
          will not be disciplined or discharged without an 
          investigation. 
 
    24.2  Investigations in connection with alleged irregularities 
          will be held as quickly as possible.  An employee may be 
          held out of service for investigation (not exceeding three 
          (3) working days).  He will be given at least one (1) day 
          of the investigation and notified of the charges against 
          him.  This shall not be construed to mean that a proper 
          officer of the Company, who may be on the ground when the 
          cause for investigation occurs, shall be prevented from 
          making an immediate investigation.  An employee may, if he 
          so desires, have the assistance of one (1) or two (2), 
          fellow employees, or accredited representatives of the 
          Brotherhood, at the investigation.  Upon request, the 
          employee being investigated shall be furnished with a copy 
          of his own statement, if it is made a matter of record at 
          the investigation.  The decision will be rendered within 
          twenty-one (21) calendar days from the date the statement 
          is taken from the employee being investigated.  An employee 
          will not be held out of service pending the rendering of a 



          decision, except in the case of a dismissible offence." 
 
The company did not follow the procedure set out in the above 
provisions of the collective agreement.  While it may be noted that 
the grievor appear to have been guilty of rather flagrant misconduct, 
and while it may well be that their discharge was well justified, 
what is important for this case is that the facts of the matter were 
never established, and that the employees did not have the benefit of 
the provisions of the agreement in that regard.  The matter of their 
misconduct is not in issue in this case, and I make no finding with 
respect to it. 
 
In Case No.  127, where discipline was imposed without an 
investigation as contemplated, it was held that the discipline was 
not proper.  Again, in Case No.  216, where no union representative 
was allowed at an investigation it was said that there was no proper 
investigation, although in this case the grievor, being a 
probationer, was not entitled to that benefit. 
 
The requirement of compliance with Article 24 is no mere 
technicality.  The grievors were, in fact deprived of the opportunity 
to have their cases heard, their employment was, in fact, terminated 
on the basis of presumptions of which they had no notice.  Because of 
non-compliance with the mandatory provisions of Article 24, the 
discharge of the grievors must be held to have been a nullity.  The 
grievors are therefore entitled to be reinstated in employment 
without loss of seniority or other benefits, and to be compensated 
for actual loss of earnings. 
 
In connection with the company's view that the grievors had resigned, 
mention was made of the case of a fourth employee, one Drury, who, 
several days after the expiry date set in the company's letter to 
him, furnishing an explanation of his absence, which was accepted. 
While this is no doubt a token of the company's good faith in the 
matter, it must be observed that if Mr. Drury had by that time 
"resigned" - and that is the company's whole theory of the case - 
then the company had no right to consider his explanation for his 
absence, except perhaps in the course of hiring him as a new 
employee.  What this really shows is that the company's theory of the 
matter was not correct.  Neither Mr. Drury nor the three grievors 
resigned.  Drury's case was considered and no discipline imposed. 
The grievors (justifiably or otherwise), were discharged.  Since 
there was no investigation pursuant to Article 24, the discharge 
cannot stand, and the award must be as above set out. 
 
For the foregoing reasons the grievance is allowed. 
 
 
 
                                                 J. F. W. WEATHERILL 
                                                 ARBITRATOR 

 


