
             CANADIAN  RAlLWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 293 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, June 8th, 1971 
 
                             Concerning 
 
            CANADIAN PACIFlC EXPRESS COMPANY (CP EXPRESS) 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
DISPUTE: 
 
Claim of employee J. Fawson, Toronto, that he should have been 
awarded the position of Clerk I-2 in the Accounts Department, Obico 
Terminal, posted on Bulletin No.  103 dated September 2, 1970. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Brotherhood contends that employee Fawson was Wrongfully denied 
the position because of his refusal to undergo a test to enable the 
Company to make an initial determination of his qualifications. 
 
      Article 7.1 (a) reads as follows. 
 
     "The promotion and assignment of employees will be governed by 
      seniority and ability, senior qualified applicant to be given 
      preference.  The officer of the Company in charge shall be the 
      Judge, subject to appeal, which must be made in writing within 
      14 calendar days of the appointment." 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                        FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) L. M. PETERSON                     (SGD.) J. D. HARFORD 
GENERAL CHAIRMAN                          DIRECTOR, PERSONNEL 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  F. E. Adlam        Industrial Relations Representative, CP Express, 
                     Toronto 
  J. T. Harford      Director Personnel, CP Express, Toronto 
  J. G. MacMillan -  Supervisor Personnel, CP Express, Toronto 
  R. J. Daniels      Regional Manager, CP Express, Toronto 
  H. R. Pierce       Terminal Operations Manager, CP Express, Toronto 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  L. M. Peterson     General Chairman! B. R. A. C.  Toronto 
  G.    Moore        Vice General Chalrman, B. R. A. C., Toronto 
  F. C. Sowery       Vice General Chairman, B. R. A. C., Montreal 



  M.    Peloquin     Admn. Asst. to Int'l Vice Pres., B..R.A.C., 
                     Montreal 
  J. F. Danhower     Local Chairman, Lo.2302, B. R. A. C., Toronto 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
 
The Job in question, known apparently as that of "cheque processor" 
seems to have been established as a new job, involving tasks which 
were formerly included in other jobs.  The grievor, an employee of 
some 18 years' seniority, has performed a number of clerical jobs 
involving tasks closely related to the tasks of the job in question, 
and has in fact operated adding machines, which is, it seems, the 
central task of the Job in question.  It seems that in such jobs, 
however, the grievor operated an adding machine only incidentally to 
the basic duties involved. 
 
The company rejected the grievor because he would not undergo a test 
of "basic qualifications".  The grievor's entitlement, of which the 
company's officer is to be the judge (subject to appeal), depends on 
his having the seniority and qualifications for the Job.  There is no 
question here of seniority, and it may be said, as it was in Case 
No.258, that the grievor's experience would indicate his apparent 
qualifications for the Job. 
 
   Article 7.1 (b) of the collective agreement is as follows:- 
 
           "An employee who is assigned to a position by 
           bulletin, will receive a full explanation of 
           the duties and reasonable assistance and must 
           demonstrate the ability to perform the work 
           within a reasonable probationary period of up 
           to 30 calendar days, the length of time to be 
           dependent upon the character of the work. 
           Failing to demonstrate the ability to do the 
           work within the probationary period allowed, 
           employee shall be returned to former position 
           without loss of seniority." 
 
In Appendix "A" to the collective agreement it is stated that the 
intent of the qualification provisions is that the senior employee 
shall, whenever there is a reasonable likelihood that he will qualify 
for a position, be given a trial period of sufficient duration, not 
to exceed thirty days, to properly assess his capability to perform 
the duties.  In the first instance, it is for the officer of the 
company in charge to make the assessment whether or not there is a 
reasonable likelihood that an applicant will qualify for a particular 
Job.  The determination whether or not he actually can do the job 
satisfactorily is made after the trial period.  The issue is not, 
therefore, whether the grievor actually could perform the work 
satisfactorily, but whether he appeared to have sufficient ability to 



be entitled to a trial period. 
 
The collective agreement does not expressly provide for the 
imposition of tests by the company, but it seems clear to me that the 
company could quite properly require employees to undergo tests in 
order to enable it to make the determination it is required to make 
under Article 7.  The reliability of the test results could well be 
subject to question (see, for example, the Polymer Case 19 
L.A.C.386), but no such issue arises here.  Here, essentially, it is 
the grievor's position, it seems, that it was embarrassing for him to 
have to undergo a test of "basic skill" with respect to work he had 
already performed.  His attitude may have been understandable, but it 
was nevertheless wrong, and he should have gone through whatever 
procedures the company required, however futile they may have seemed 
to him.  While it may be said that the grievor ought to have taken 
the tests, it does not follow that his grievance should be dismissed. 
Even if the grievor had taken the test and failed it, he would have 
been entitled to have his case considered.  The issue is not one of 
success or failure in a test, but one of there appearing to be a 
reasonable likelihood of his qualifying for the position. 
 
In the case of an experienced employee, who has in fact performed the 
tasks in question (albeit incidentally to other work) a test of 
"basic skill" would appear to have little relevance to the grievor's 
rights under the collective agreement, although, as I have said, the 
company could be entitled to require it.  The material before me 
leads to the conclusion that the grievor did have the apparent 
qualifications for the Job, and there is nothing which would support 
the contrary conclusion.  Being the senior applicant, the grievor was 
entitled to the trial period provided for in the collective 
agreement, and I so award.  Because of his refusal to follow the 
procedure required by the company, he would not be entitled to any 
compensation if it is determined, after a trial period, that he is 
qualified. 
 
 
 
                                     J. F. W. WEATHERILL 
                                     ARBITRATOR 

 


