
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO.300 
 
          Heard at Montreal, Tuesday, September 14th, 1971 
 
                             Concerning 
 
           CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY (CP TRANSPORT) 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
                              HANDLERS, 
                    EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim for employees R. Inouye, W. Jensen and J. Zimbaluk of Regina, 
Saskatchewan, for the difference between straight time rate and 
penalty time rate for work performed July 7th, 1969. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Employees R. lnouye, W. Jensen and J. Zimbaluk were offered and 
accepted work in the Regina Terminal on their assigned rest day, July 
7th, 1969. 
 
These employees held bulletined full time mileage-rated assignments 
whose hours of work, rest days, etc., were provided as in Article 
13.11. 
 
The Union contends that the work performed by these three employees 
in the Regina Terminal on July 7, 1969 should have been paid at the 
rate of time and one-half under the provisions of Articles 5.2, 6.3 
and 6.4, which read: 
 
     "ARTICLE 5.2 
 
      Work in excess of forty straigt-time hours or five days in any 
      work week shall be considered overtime and paid at the rate of 
      time and one-half time except where such work is performed by 
      any employee due to movement from one assignment to another, 
      other than at the instance of the Company, or to or from any 
      extra or laid-off list or where rest days are being accumulated 
      under Clause 6.2.3. 
 
      NOTE: 
      The term "work week" for regularly assigned employees shall 
      mean a week beginning on the first day on which the assignment 
      is bulletined to work; and for spare or unassigned employees 
      shall mean a period of seven consecutive days starting with 
      Monday." 
 
     "ARTlCLE 6.3 



 
      Employees, if required to work on regularly assigned rest days, 
      except when these are being accumulated, shall be paid on the 
      actual minute basis at the rate of time and one-half time with 
      a minimum of two hours for which two hours' service may be 
      required." 
 
      "ARTICLE 6.4 
 
      Where work is required by the Company to be performed on a day 
      which is not part of any assignment, it may be performed by an 
      available extra or unassigned employee, who will not otherwise 
      have forty hours of work that week in all other cases work 
      shall be performed by the regular employee." 
 
The Company contends that these three employees were properly 
compensated at the warehouseman-driver's straight time rate of pay 
for the work performed on July 7, 1969 and that Articles 5 and 6 have 
no application in this instance. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                      FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) L. M. PETERSON                   (SGD.) C. C. BAKER 
GENERAL CHAIRMAN                        DIRECTOR, PERSONNEL AND 
                                        INDSUTRIAL RELATIONS - 
                                        CP TRANSPORT 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  C. C. Baker         Director, Personnel & Industrial Relations, 
                      C.P. Transport, Vancouver 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  L. M. Peterson      General Chairman, B.R.A.C., Toronto 
  G.    Moore         Vice General Chairman, B.R.A.C., Toronto 
  F. C. Sowery        Vice General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The grievors, who held full-time mileage-rated assignments, had as 
their rest days Sundays and Mondays.  They were offered, and 
accepted, extra unassigned work on Monday, July 9, 1969.  The result 
of this was that they worked in excess of forty hours or five days in 
the work week.  If Article 5 of the collective agreement applies in 
this case, then they would be entitled to be paid at overtime rates 
for this work. 
 
It is the company's contention that Article 5 does not apply, because 
it expressly excludes mileage rated employees from its application. 
The matter of hours of work of mileage-rated employees appears, 
naturally enough, to have been the subject of special provisions in 
the collective agreement, and as a result, the regular provisions 
relating to overtime do not apply to such employees.  In the instant 
case, however, the grievors, although they held mileage-rated 
classifications, were not engaged in such work, but were offered and 



accepted, work in the terminal.  It may be doubted (since Article 6.4 
does not apply to mileage-rated drivers) whether the company was 
under any obligation to offer the grievors this work, although that 
question is not now before me for determination.  The work was, 
however, offered and accepted.  It was not mileage-rated work, and in 
my view it cannot properly be said that when the grievors performed 
such work, they did so in the capacity of mileage-rated workers. 
They seem to have been paid at the warehouseman-driver's straight 
time rate of pay.  In my view, it may be said, generally, that where 
hourly rates apply, hourly conditions apply.  In the instant case, 
the grievors were working on a sixth day of the week, and accordingly 
were entitled to payment at penalt rates. 
 
For this reason, the grievance must be allowed. 
 
 
 
 
 
 
 
                                         J. F. W. WEATHERILL 
                                         ARBITRATOR 

 


