
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 311 
 
          Heard at Montreal, Wednesday, October l3th, 1971 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
DISPUTE: 
 
Claim of the Brotherhood that the Company violated Article 12.16 of 
Agreement 5.1 When it refused to compensate Mr. H. Lory for taking a 
qualifying medical examination. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Mr. H. Lory applied for a position of Equipment Operator in the 
Express Terminal at Toronto.  Medical fitness is a qualification for 
such position and for this reason Mr. Lory was given a medical 
examination by the Company doctor before being assigned to the 
position.  The Brotherhood claims that the medical examination was a 
demonstration of Mr. Lory's ability to perform the work and in 
accordance with Article 12.16 he should be compensated for one hour 
at punitive rates for time so spent.  The Company denied the claim. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                     FOR THE COMPANY: 
 
J. A. PELLETlER (SGD.)                 (SGD.) K. L. CRUMP 
NATIONAL VICE PRESIDENT                ASSISTANT VICE PRESIDENT - 
                                       LABOUR RELAT INS 
 
 
THERE APPEARED ON BEHALF OF THE COMPANY: 
 
  D. O. McGrath     -  System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                       Montreal 
  A. D. Andrew      -  System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                       Montreal 
  W.    Wilson      -  Labour Relations Assistant, C.N.R., Toronto 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  J. A. Pelletier   -  National Vice President, C.B.R.T., Montreal 
  J. D. Hunter      -  Regional Vice President,    "    , Toronto 
  T. N. Stol        -  Local Chairman, Local 26,   "    ,    " 
 
 
 
 
 
 



                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
 
 
 
Article 12.16 of the collective agreement is as follows:- 
 
 
              12.16 An employee, who is assigned to a position by 
              bulletin, will receive a full explanation of the duties 
              of the position and must demonstrate his ability to 
              perform the work within a reasonable probationary 
              period up to 30 working days, the length of time 
              dependent upon the character of the work.  Any 
              extension of time beyond 30 working days shall be 
              locally arranged.  Failing to demonstrate his ability 
              to do the work he shall be returned to his former 
              position without loss of seniority and the employee so 
              displaced will be allowed to exercise his seniority. 
 
The grievor applied for and was awarded a posted job.  He was of 
course entitled to the benefit of article 12.16, but the claim in 
this case does not really relate to the benefits provided by that 
article.  As the company properly pointed out, article 12.16 refers 
to the "post-appointment" phase of awarding an employee a vacancy; it 
is article 12.12 which deals with the "pre-appointment" phase. 
 
The question, however, is not really one of the mechanics of filling 
vacancies, but one of entitlement to payment for time spent on the 
company's business.  Under article 12.12, the company is required to 
fill vacancies or new positions by awarding the job to "the senior 
applicant who has the qualifications required to perform the work". 
Management is to be the judge of qualifications.  In exercising that 
function, management is entitled to require employees to undergo 
reasonable and proper tests.  For some occupations, no doubt an 
employee's physical condition may properly be considered, and to this 
end, it is my view that the company could properly require an 
employee to pass a medical examination as a condition of his 
assignment to a particular job.  What is in question here is not the 
right of the company to require a medical examination, but rather the 
entitlement of an employee to be paid in respect of the time spent 
undergoing the examination. 
 
In my view the question is simply whether while he is undergoing such 
an examination an employee should be said to be "at work" in 
accordance with the instructions of his employer.  An employee may, 
of course, be at work and subject to the direction of his employer 
even when he is not carryiny out tasks relating to his own 
classification.  A similar question was dealt with in Case No.  122, 
where it was held the grievor was entitled to payment for time spent 
in waiting for and taking a test of qualifications for a job he 
sought.  In that case, as in this, it was a matter of the employee's 
being required by his employer to spend time on a matter which 
related to his work and was within the course of his employment. 
Here, the company required the grievor to take a medical examination 
in order that it might efficiently carry out its"function of 
assessing his qualifications.  This is scarcely the same as the 
situation in Case No.  220, where an employee, instructed to report 



for a disciplinary investigation after his regular hours of duty was 
held not entitled to payment.  The analogy between the instant case 
and the case of some other sort of test of job qualifications is, in 
my view, clear. 
 
For the foregoing reasons, the grievance is allowed. 
 
 
 
 
                                           J. F. W. WEATHERILL 
                                           ARBITRATOR 

 


