
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                             CASE NO.317 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, November 9th, 1971 
 
                             Concerning 
 
           CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY (CP TRANSPORT) 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AlRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
               HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
 
DISPUTE: 
 
The dispute involves 
 
  (1)  the proper application of the graduated rate scales contained 
       in Article 26 of the collective agreement, 
 
  (2)  the extent of retroactivity, if any, to which the following 
       employees were entitled: 
 
             V. Hrechkosy          D. Boddis 
             D. Nault              G. G. Stakiw 
             N. Dyck               B. J. Kells 
             D. Kemp               B. K. Currie 
 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
These employees had been paid a wage rate equal to the first year 
rate specified in the collective agreement. 
 
The Brotherhood contended these employees should have received Step 
Rates as outlined in the Agreement for "second year" or "thereafter" 
as contained in the Agreement. 
 
Subsequently the Company paid the employees the "second year" or 
"thereafter" rates of pay retroactively as outlined in Article 17.6 
of the Agreement. 
 
     "The settlement of a dispute shall not involve retroactive pay 
      beyond a period of sixty calendar days prior to the date that 
      such grievance was submitted in writing by the employee or his 
      accredited representative." 
 
The Brotherhood contends that the extent of retroactivity granted the 
employees should not have been restricted to the period of sixty days 
as referred to in Article 17.6.  The contention of the Company is 
that, in making the retroactive adjustment based on the principle set 
out in Article 17.6, the employees concerned already received a 



benefit to which they were not entitled and there is no justification 
for extending the period of retroactivity which was granted. 
 
The parties are also in disagreement as to the proper application of 
the graduated rate scales contained in Article 26.1 of the collective 
agreement.  The contention of the Brotherhood is that the "second 
year" rates apply to employees upon their completion of one year of 
employment relationship with the Company, and likewise, the 
"thereafter" rates apply upon their completion of two years of 
employment relationship with the Company.  The contention of the 
Company is that the "second year" rates apply to employees upon their 
completion of one year of service performed, or working service, and 
that likewise, the "thereafter" rates apply upon their completion of 
two years of service performed, or working service. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                    FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) L. M. PETERSON                 (SGD.) C. C. BAKER 
GENERAL CHAIRMAN                      DIRECTOR, PERSONNEL AND 
                                      INDUSTRIAL RELATIONS 
 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  C. C. Baker       Director, Personnel & Industrial Relations, 
                    C.P. Transport, Vancouver 
  D.    Cardi       Labour Relations Officer, C.P.R., Montreal 
 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  L. M. Peterson -  General Chairman, B.R.A.C., Toronto 
  F. C. Sowery   -  Vice General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
  G.    Moore    -  Vice General Chairman, B.R.A.C., Toronto 
 
 
 
 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The employees in question are known as "casual" employees, in that 
they do not hold regular full-time assignments, but work as and when 
required.  They are included in the bargaining unit, and are 
therefore covered by the provisions of the collective agreement. 
They are entitled to be carried on the seniority list, as 
contemplated by Article 11.2: 
 
    "11.2  A seniority list of all employees in each local seniority 
           group showing name and last date of entry into the service 
           in a position covered by this agreement shall be posted in 
           a place suitable for the employees concerned.  District 
           and Regional seniority lists shall be maintained on the 
           same basis." 
 



A person becomes "permanently employed" when he has accumulated six 
months compensated service, in accordance with Article 11.7: 
 
    "11.7  A new employee shall not be regarded as permanently 
           employed until he has accumulated six months compensated 
           service and, if retained, shall then rank on the seniority 
           roster from the date first appointed to a position covered 
           by this agreement.  In the meantime, unless removed for 
           cause which in the opinion of the Company renders him un- 
           desirable for its service, the employee shall be regarded 
           as coming Within the terms of the agreement." 
 
As to pay, "casual" employees, like others, are entitled to payment 
in accordance with Article 26.1.4, which is as follows: 
 
 "26.1.4  An employee will be paid the wage rate appropriate to his 
          classification and length of service from the date of last 
          entry into service in a position covered either by this 
          Agreement or other Agreements covering similar 
          classifications between the Company and its employees. 
          Employees promoted to a higher classification will, in the 
          application of the graduated rate scale set forth herein be 
          credited with prior service performed in the position or 
          positions from which promoted." 
 
The wage rates are graduated according to length of service.  The 
first question which arises in this case is whether length of service 
for casual employees is to be calculated as of their seniority date, 
or whether it is to be calculated by accumulation of days actually 
worked.  It is the company's contention that length of service means 
"working service" or "service performed" and not the length of time 
which the employee has spent in an employment relationship with the 
company.  The union takes the contrary position. 
 
It is to be noted that the collective agreement does not deal with 
"casual" employees as such.  They just happen not to hold regular 
assignments.  Apart from this, however, there would seem to be no 
ground for treating them differently from other employees.  If it is 
"working service" that governs their rates of pay, then it will be 
"working service" that governs the pay of all employees. 
 
In general, it would be my view that where, in a collective 
agreement, reference is made to "length of service" what is meant is 
the whole period during which an employment relationship has 
persisted, irrespective of time lost through illness, holidays, 
vacations, or other absence of one sort or another.  This is subject, 
of course, to the particular terms of any agreement, and in 
particular to the seniority provisions.  Under this agreement, it is 
clear, a position on the seniority list is not attained until six 
months "compensated service" has been accumulated:  Article 11.7. 
 
It is the company's position, as has been noted, that under this 
collective agreement, "service" means "working service" or 
"compensated service", and the language used in a number of 
provisions of the agreement is preferred to in support of this. 
Thus, in Article 26.1.4 itself, there is a reference to the crediting 
of employees with "service performed" in positions from which they 



have been promoted.  In my view, however, the word "performed" does 
not have any critical significance as it is used in that phrase.  The 
purpose of the provision seems to me quite clearly to be to provide 
that where an employee has, for example, been entitled to the "2nd 
year" rate for a Job, and is promoted to a higher classification, he 
is to be paid in the new Job at the 2nd year rate.  It is surely not 
intended that his attendance while in his former job should be 
analysed so that a total may be taken of the days he was actually at 
work - unless, of course, that is the principle to be applied 
throughout the collective agreement wherever there is a reference to 
"service", and if that is the case, the seniority list will probably 
have to be drastically revised, for it is the implication of this 
position that an employee "enters into service" on a daily basis.  It 
is an implication which obviously cannot be accepted and which is 
indeed contradicted by Article 26.14 (which, in referring to a "date 
of last entry into service" contemplates dates which could be some 
years in the past) and, perhaps, by Article 11.7 in which there is an 
express reference to "accumulated" service, something not found in 
Article 26.1.4. 
 
A special meaning of "service" is, indeed, found in Article 21 of the 
collective agreement, which deals with vacations.  There, however, 
the word "service" is rarely used, vacation entitlement being based 
on a continuous employment relationship" and the completion of stated 
numbers of days of "cumulative compensated service".  The precision 
with which the concept of "service" is altered in that provision is 
not found in Article 26.1.4, and it is not necessarily implied in 
that context.  In some contexts, as for example in Article 11.12, it 
would have to be said that "service" means the performance of work, 
but its more general meaning is that of being in an employment 
relationship, and in Article 26.1.4, it is my view that that is the 
meaning required. 
 
On this aspect of the case, then, the union is entitled to succeed, 
and all employees are to be paid on the graduated rate scales 
according to their length of service as above defined. 
 
The second question which arises in this case is as to the extent of 
retroactivity of payments to which "casual" employees may be 
entitled.  Those who, in conformity with the interpretation of 
Article 26.1.4, set out above, are entitled to the "second year" or 
"thereafter" rates, may in fact have been entitled to such rates for 
some time.  Article 17 of the collective agreement deals with 
"discipline and grievances", and Article 17.6, set out in the joint 
statement of issue, limits the amount of retroactive pay which may be 
made in the settlement of a dispute.  This limitation is binding on 
the parties and on the Arbitrator:  it would apply in respect of any 
claim involving payment Suppose, for example, an employee were 
wrongfully discharged, but did not file a grievance until more than 
sixty days after his discharge.  Leaving to one side the question of 
delay in filing the grievance, it is clear that while it could be 
awarded that the grievor be reinstated with compensation for loss of 
earnings, no such compensation would be payable in respect of the 
period more than sixty days before the filing of the grievance, even 
though the grievor would have been entitled to compensation had he 
filed his grievance promptly. 
 



The same thing is true of a grievance relating to wages.  Where an 
employee is not paid the appropriate rate, he may file a grievance, 
and in a proper case the award would be that he be paid the correct 
rate.  He would also be entitled to compensation for his past loss, 
by not having been paid the correct rate, but this compensation, 
again, would not be payable in respect of the period more than sixty 
days before the filing of the grievance.  That is the effect of 
Article 17.6, and it clearly applies in this case. 
 
For the foregoing reasons, it is my award that employees be paid in 
accordance with the interpretation of Article 26.1.4 set out above in 
this award.  Employees entitled to the "2nd year" or "thereafter" 
rates are to be compensated for any loss of earnings attributable to 
the company's failure to pay such rates, where appropriate, from and 
after sixty calendar days before the date the grievance was submitted 
in writing. 
 
 
 
 
 
 
                                               J. F. W. WEATHERILL 
                                               ARBITRATOR 

 


