
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 327 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, December 14, 1971 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
 
DISPUTE: 
 
Time claims submitted by Steward D. A. Dalby and crew, Sleeping Car 
Conductor E. H. Brisco and Porter A. McCutcheon. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Due to a service disruption on the Albreda Subdivision on April 29, 
1971, Train No.  1 enroute Winnipeg to Vancouver was rerouted at 
Jasper and returned to Winnipeg arriving that point May 1 and 
departing the same date.  The employees mentioned above were assigned 
to this movement. 
 
The Brotherhood claims that under the terms of Article 4.21, of 
Agreement 5.8, these employees are entitled to payment for layover 
time in Winnipeg on May 1. 
 
The Company contends that the provisions of Article 4.21 do not apply 
in this circumstance and the claims were declined. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                     FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. A. PELLETIER                 (SGD.) K. L. CRUMP 
NATIONAL VICE-PRESIDENT                ASSISTANT VICE-PRESIDENT, 
                                       LABOUR RELATIONS 
 
There appeared on behali of the Company. 
 
  O. W. McNamara        System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                        Montreal 
  C. C. Bright          Manager, Customer & Catering Services, CNR, 
                        Montreal 
  L.    Johnson         Supt., Customer & Catering Services, CNR, 
                        Vancouver 
  R.    Arnold          Supt., Customer & Catering Services, CNR, 
                        Montreal 
 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  R.    Henham          Regional Vice President, C.B.R.T., Vancouver 



  J. A. Pelletier       National Vice President, C.B.R.T., Montreal 
 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 4.21, relied on by the Union, is as follows: 
 
         "Employees required to remain in service on their assign- 
          ments beyond the hours or days shown on the O.R.S. due to 
          late train arrivals at home or distant terminal, or if they 
          are operated beyond the distant terminal of their run, 
          deduction of rest shall be as shown on the O.R.S. 
 
     "Example: 
      ------- 
       O.R.S.                               Delayed Operation 
       ------                               ----------------- 
                              1st day 
       Ex home terminal                      Ex home terminal 
 
                              2nd day 
       Arr distant terminal (R)              Arr distant terminal (R) 
 
                              3rd day 
       Ex distant terminal (R)               Ex distant terminal late 
       (R) 
 
                              4th day 
       Arr home terminal                     En route (N.R.) 
 
                              5th day 
       Layover                               En route (N.R.) 
 
                              6th oay 
       Ex home terminal                      En route (N.R.) 
 
                              7th day 
       Arr distant terminal (R)              En route (R) 
 
                              8th day 
       Ex distant terminal (R)               Arr home terminal (R) 
 
       (R)     Rest deductibIe 
       (N.R.)  No rest deductible" 
 
 
In the instant case, the grievors were required to remain in service 
beyond the hours or days shown on the O.R.S. They left Vancouver on 
April 26, 1971, and arrived in Winnipeg, as scheduled, on April 28. 
They departed from Winnipeg on the return trip to Vancouver, later 
that day.  For this first layover at Winnipeg, rest was properly 
deducted.  The return trip to Vancouver was, however, delayed by 
reason of a derailment on the Albreda Subdivision.  They were 
therefore rerouted, as set out in the Joint statement.  In my view, 
it is fortuitous that they were rerouted back to Winnipeg; the same 
issue would arise had they been required to lay over for a time at 



any other point.  In this grievance, a claim is made for the layover 
time at Winnipeg on May 1.  It is, as the Union quite properly points 
out, irrelevant that not all employees who may have been entitled to 
claim have done so. 
 
May 1 was the sixth day to which the operation of run statement 
applied, and it does not provide for the deduction of rest on that 
day.  lt is the Company's position, however, that article 4.21 does 
not apply at all in respect of time released from duty.  Rest is 
deductible or not deductible, it was argued, only with respect to 
elapsed time on route as indicated on the O.R.S. Certainly it is the 
total of elapsed time from which rest is to be deducted or not.  But 
article 4.21 expressly contemplates the case of delayed operations. 
As the example makes clear, where employees are still in service on 
days when they would otherwise expect not to be, no rest is 
deductible.  In the example to article 4.21, the fifth day, according 
to the O.R.S., was a day of layover at the home terminal.  Because of 
delay, employees are en route at that time.  No rest is deductible. 
In the result, a larger payment is received, and understandably so. 
In the instant case, the sixth day was, according to the O.R.S., to 
be a day of layover for the grievors in Vancouver.  Instead, by 
reason of delay, they were in Winnipeg.  As I have suggested, the 
same question would arise wherever they might happen to be at the 
time.  It would be no solace to them to be told they were "out of 
service" for that time for their being in that location at all was 
the direct result of the delay referred to. 
 
It was argued by the Company that rest is only provided with respect 
to night hours.  Article 4.17 of the agreement sets out what are to 
be the time deductions for rest periods, and these are expressed in 
terms of nights and in some cases in terms of particular periods of 
time.  The question which arises under article 4.21, however, is as 
to the deduction of rest periods in accordance with the O.R.S. from 
the total elapsed time of the operation.  It is not a question of 
Whether employees in fact rest at any particular time, but rather one 
of the amounts of time, with respect to each day of the operation, to 
be deducted from the time for which employees may claim payment.  The 
example to article 4.21 shows several instances of days for which no 
rest is deductible.  This is not to say that the employees may not 
rest on such days, it is only the method which the parties have 
agreed to for compensating employees in the situations to which the 
article applies. 
 
In my view, this is a case to which Article 4.2l applies, and the 
grievance is accordingly allowed. 
 
 
 
 
 
 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


