
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 348 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, April 11th, 1972 
 
                             Concerning 
 
                PACIFIC GREAT EASTERN RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
                 BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
 
                               EXPARTE 
 
DISPUTE: 
 
Article 19 of the current Collective Agreement under Discipline and 
the dismissal of engineer P. M. Francis without his having had a fair 
and impartial hearing and his responsibility established. 
 
BROTHERHOOD'S STATEMENT OF ISSUE: 
 
Mr. Francis performed his duties as an engineer on the Pacific Great 
Eastern Railway without mishap from May 11th, 1971 to November lst, 
1971 at which time he was dismissed without establishing proper cause 
for his dismissal. 
 
In compliance with Article 19, Discipline, a hearing for engineer 
Francis was requested in a letter to Superintendent Estabrooks dated 
November 25th, 1971, and again to Regional Manager Mr. M. C. Norris 
dated December 21st, 1971, both requests for a hearing were denied by 
the Company. 
 
The Brotherhood has requested a hearing to establish the engineer's 
responsibilities.  The Company has denied the request. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES: 
 
(SGD.) K. G. MASON 
GENERAL CHAIRMAN 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  R. E. Richmond     Industrial Relations Manager, P.G.E.Rly., 
                     Vancouver 
  H.    Collins      Supervisor, Labour Relations, 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  K. G. Mason        General Chairman, B.L.E., Williams Lake, B.C. 
  P. M. Francis      (Grievor) 
 
 



 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The grievor entered the service of the Company as a "hired engineer" 
on May 11, 1971, and was assigned thereafter to various positions as 
engineman on the system.  His employment was terminated on November 
1, 1971.  No hearing of the sort contemplated by Article 19 of the 
collective agreement was held. 
 
It is the Union's position that the grievor was improperly 
discharged, in that Article 19 was not complied with.  The material 
portion of that provision is as follows: 
 
          "ARTICLE 19 - DISCIPLlNE: 
 
          (a) An Engineer will not be disciplined or dismissed 
          without his having had a fair and impartial hearing and his 
          respon- sibility established." 
 
The Company's position is that no hearing was necessary as no matter 
of discipline was involved.  Rather, in the Company's contention, it 
exercised its discretion in rejecting the grievor before the 
conclusion of his probationary period.  In this, the Company relies 
on Article 17 (g) of the collective agreement, the material portion 
of which is as follows: 
 
          "A hired Engineer will have no seniority standing for the 
           first six months of service, after which he will rank as 
           Engineer from the date he entered the Company's service 
           as such." 
 
As a "probation" clause, this provision is, perhaps, even less 
satisfactory than that dealt with in Case No.  346.  It is, however, 
susceptible of such an interpretation and, on the basis of the 
material before me, it is my opinion that that is its true intent.  I 
cannot agree with the Company's contention that the grievor was not 
an "employee" coming within the bargaining unit during the period of 
probation.  He was an employee, and was subject to, and entitled to 
the benefit of the provisions of the collective agreement.  He had, 
however - pursuant to those provisions - no seniority at the material 
times, and the effect of this was, as I find, that he was subject to 
rejection during the six-month period referred to in Article 17 (g) 
and intended as a probationary period.  In construing the portion of 
Article 17 (g) which has been referred to, it is useful to consider 
other portions of that article.  The collective agreement covers 
enginemen and helpers.  The portion of Article 17 (g) which is in 
question relates only to "hired engineers".  Helpers, as such, are 
not subject to such a "probationary period", that is, they rank, on 
the Helpers' Seniority list, from the date of their first service as 
helpers, pursuant to Article 17 (a).  When a helper is promoted to 
engineer, his seniority as an engineer is from the date of his first 
service as an engineer.  Where, however, a helper fails twice in his 
examinations to become an engineer he goes to the foot of the 
seniority list, or his services may be dispensed with "at the option 
of the Company", pursuant to Article 17 (m).  It will be seen, then, 
that while helpers are not subject to the same sort of probationary 
period as hired engineers, they are nevertheless required to prove 



themselves as engineers, and if they fail to do so their services may 
be dispensed with.  The requirement of a probationary period for 
hired engineers is therefore not anomalous, but forms part of a 
consistent pattern under the agreement.  It may also be observed that 
Article 16 (2) of the agreement (which deals with vacation pay) 
refers to employees who are retired, who leave the service of their 
own accord, who are dismissed for cause, or "whose services are 
dispensed with":  in this context, the notion of the Company's 
"dispensing with" the services of an employee could only apply to 
helpers who have failed to pass a second examination (pursuant to 
article 17 (m), or to hired engineers who have not yet attained 
seniority. 
 
The Company made its determination as to the grievor's employment on 
the basis of a standard form of "probationary period review", and it 
is said that it had been the Company's practice to treat hired 
engineers as on probation for a six-month period, Article 17 being 
relied on as authority for this.  It is significant that the grievor 
himself, shortly after the commencement of his employment, was 
advised by letter dated June 7, 1971, that his employment was 
probationary for the first six months.  There is no suggestion that 
any objection was taken to this. 
 
It is my conclusion, having regard to the provisions of the 
collective agreement and to the material before me that the grievor 
was subject to a six-month period of probation, and that his 
employment was terminated by the Company, in the exercise of its 
discretion, within that period.  The general remarks made in Case No. 
346 apply equally here.  It was not a situation to which the 
provisions of Article 19 applied, it was not a matter involving 
discipline or discharge on disciplinary grounds.  The Union's right 
to bring the matter to arbitration pursuant to Article 2.0 of the 
collective agreement seems to me to be clear (and here the decision 
in Case No.  346 and the cases there cited may be referred to), but 
the disposition of the matter must be according to the provisions of 
the collective agreement as they apply in the circumstances.  In my 
view, Article 20 would appear to comply with the requirements of 
Section 22 of The Labour Relations Act, R.S.B.C., 1960,c.205 as 
amended, although of course that is not a question which I have any 
jurisdiction to determine.  In any event, under my interpretation of 
the collective agreement, the Company was entitled to dispense with 
the grievor's services before the completion of his probationary 
period, and there has been no violation of the agreement. 
 
The grievance must therefore be dismissed. 
 
 
 
 
 
 
 
                                       J. F. W. WEATHERILL 
                                       ARBITRATOR 

 


