
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO.  350 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, April 11th, 1972 
 
                             Concerning 
 
               QUEBEC NORTH SHORE AND LABRADOR RAILWAY 
 
                                 and 
 
                   UNITED TRANSPORTATION UNION (T) 
 
DISPUTE: 
 
Claim for payment of 67 miles by conductor H. Bourcier, brakeman R. 
Bouchard and G. Gravel for work performed on the Menihek Subdivision 
at Esker, Nfld. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On December 23, 1971, conductor H. Bourcier and crew were ordered 
from Oreway Nfld to Esker Nfld.  on extra 138 North and instructed to 
return to Oreway Nfld.  At Esker they performed work for 4 hours and 
ten minutes which equals 67 miles.  This claim was submitted under 
Article 39.01 of the Collective Agreement. 
 
The Company refused to pay the claim of 67 miles. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                      FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. J. SIROIS                     (SGD.) P. L. MORIN 
GENERAL CHAIRMAN                        SUPERINTENDENT - 
                                        LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   J.    Bazin        Counsellor 
   P. L. Morin        Superintendent, Labour Relations, QNS&L Rly, 
                      Sept-Iles 
   F.    LeBlanc      Labour Relations Asst. 
   T.    Leger        Labour Relations Asst. 
   G. F. McDonald     Chief Dispatcher 
   R.    Morris       Trainmaster, 
   W. A. Adams        Road Foreman of Engineers, 
   B. K. Wilson       Supervisor-Communications & Signals 
   B.    Gosselin     Road Foreman of Engines-Transportation 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   J. J. Sirois       General Chairman, U.T.U.(T), Sept-lles, Que. 
   G. W. McDevitt     Vice President,   U.T.U., Ottawa 
 
 



                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 39.03 of the collective agreement provides as follows: 
 
      "Trainmen required to pick up and/or set off at Esker or 
       junction points will be paid on the minute basis for all time, 
       computed from thirty (30) minutes after time of arrival to 
       time of departure, in addition to pay for the trip." 
 
Conductor Bourcier and crew arrived at Esker at 2:25 p.m. They 
departed therefrom at 6:50 p.m. If, during this period, they were 
required to "pick up and/or set off" then they would be entitled to 
payment therefor, pursuant to Article 39.03, deducting the first 
thirty minutes after arrival. 
 
The question is therefore one of characterization of the work 
performed after arrival at Esker. 
 
The train in question was a passenger train which the crew took from 
Oreway to Esker.  They were instructed to turn the train around at 
Esker in order to return to Oreway.  It was not a question of picking 
up other cars, as there was none either on the siding or on the back 
track at Esker, and no car was left on departure from Esker.  In most 
cases, it would be my view that the switching necessary to turn a 
train around was not "picking up or setting off" as those terms are 
used in Article 39.03.  I would not, however, say that the notions of 
"switching" and of "picking up and/or setting off" were mutually 
exclusive.  "Switching" I think; is a broad notion relating to a 
range of train movements, whereas "picking up and/or setting off" is 
a more precise notion, referring to what may be considered particular 
sorts of switching movements.  In Case No.  11, cars were taken out 
and place on a train in a yard, and one car was set off from that 
train and left in the yard.  This work was considered "switching", 
although this finding was made in the context of a different issue 
from that which is before me.  lt indicates however, that "picking up 
and/or setting off" is to be regarded as a form of switching.  Not 
all switching need involve picking up or setting off. 
 
In the instant case, the switching required was something more than 
that needed simply to turn the train around.  Certain repairs were 
required to the power car, and for this purpose it had to be set off 
on the back track.  If the car had been left there and another picked 
up in its place, then there would have been no question, it seems, 
but that this came within Article 39.03, even though the lost time to 
the crew might have been much less than it was in this case.  If the 
same car, repaired, is picked up and incorporated in the same train 
that would not, in my view, affect the character of the move 
involved. 
 
The move in the instant case was something more than simply the 
necessary sort of switching required to turn the train around.  It 
involved the setting off and picking up of a car for repairs, and the 
sort of lost time for which Article 39, in my opinion, provides 
protection. 
 
For these reasons, the grievance is allowed. 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
                                               J. F. W. WEATHERILL 
                                               ARBITRATOR 

 


