
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 355 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, May 9th, 1972 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
               HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
 
DISPUTE: 
 
The Brotherhood claims that the Company violated Rule 8 (a) of the 
Collective Agreement when they failed to promote Messrs.  Zannis and 
Stanbra to positions of Clerk (Tracing) advertised in Bulletins 
Number 197 and 198 dated June 18, 1971. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Messrs.  Zannis and Stanbra entered the Company's service in the 
Office of the Car Accountant in March 1971. 
 
Under date of June 18, 1971, Bulletins Number 197 and 198 advertising 
temporary positions of Clerk (Tracing) were posted in the Office of 
the Car Accountant. 
 
Messrs.  Zannis and Stanbra filed an application for these positions, 
and when the Company did not promote these employees the Union 
requested the Company to furnish their reasons in writing. 
 
The Company replied that they did not consider Messrs.  Zannis and 
Stanbra as permanent employees, as defined in Article 5 (c) of the 
Collective Agreement, as amended effective May 1, 1971, and were, 
therefore, under no contractual obligation to award them these 
positions. 
 
The Brotherhood disputed this action and claimed loss of wages on 
behalf of these employees.  The Company declined payment of the 
claims. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                        FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) W. T. SWAIN                        (SGD.) J. W. MALCOLM 
GENERAL CHAIRMAN                          CHIEF OF TRANSPORTATION - 
                                          CP RAIL 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  D. Cardi        Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 



  R. Parsons      Office Manager, Chief of Transportation Office, CP, 
                  Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood.. 
 
  W. T. Swain     General Chairman, B. R. A. C., Montreal 
  T.    Kairns -  Vice General Chairman, Secy. Treas., B.R.A.C., 
                  Montreal 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
At the time the grievors entered the Company's service, their 
employment status was subject to the provisions of Article 5 (c) of 
the collective agreement then in effect.  The effect of the article 
was that the grievors would remain probationary employees for a 
period of six months.  That article was as follows: 
 
   "(c)  A new employee shall not be regarded as permanently employed 
         until after six (6) months' service, and, if retained, shall 
         then rank on the seniority roster from the date first 
         appointed to a position covered by this agree- ment.  In the 
         meantime, unless removed for cause, which, in the opinion of 
         the Company, renders him undesirable for its service, the 
         employee shall be regarded as coming within the terms of the 
         agreement." 
 
As long as the grievors were subject to the provisions of that 
article, it may be doubted whether they would be entitled to assert 
claims based on the principle of seniority.  They would, in 
accordance with the last sentence of the article, "be regarded as 
coming within the terms of the agreement" generally, but since one of 
the terms expressed in that very section is that they would not "rank 
on the seniority list" until the completion of the probationary 
period, it would seem that they would be unable to advance claims 
based on seniority until that time. 
 
That question need not be decided here, however, because the 
provisions of the collective agreement were amended effective May 1, 
1971, so that the article in question now reads as follows: 
 
      "A new employee shall not be regarded as permanently employed 
       until after 65 days' cumulative service, and, if retained, 
       shall then rank on the seniority roster from the date first 
       appointed to a position covered by this agreement.  In the 
       meantime, unless removed for cause, which, in the opinion of 
       the Company, renders him undesirable for its service, the 
       employee shall be regarded as coming within the terms of the 
       Agreement." 
 
At the time of the job posting, the grievors' terms and conditions of 
employment were governed by the provisions of the collective 
agreement then in effect.  In particular, their attainment of 
permanent employment status was governed by the provisions of Article 
5 (c) as amended effective May 1, so that they would achieve such 
status after 65 days' cumulative servic It seems they had had 65 
days' cumulative service at the time of the job posting, and so would 



be entitled to assert claims based on their seniority status.  In the 
instant case, there was no issue raised as to the grievors' ability 
and merit; their applications were rejected on the ground of their 
being probationary employees, and it is on that issue that this 
matter is determined.  At the hearing, mention was made of the 
grievors' lack of work experience, but that is not an issue raised in 
the submission to arbitration. 
 
It was contended by the Company that the amendment relating to the 
length of the probationary period was not intended to have any 
retroactive effect.  It is not a question, however, of changing the 
situation as it existed before the effective date of the amendment. 
Rather, it is simply the case that on the effective date of the 
amendment, the rules changed.  There is no reason why employees 
should not have the advantage, or the disadvantage, of such a change. 
If the probationary period had been lengthened, they would then be 
subject to that longer period, although it could be that different 
considerations would apply in the case of employees who had in fact 
achieved seniority status under the earlier provisions.  In the 
instant case, if the Company's position were correct, employees hired 
later than the grievors could achieve seniority status under the new 
agreement while the grievors were still probationers under the old. 
There is no need to create anomalous situations such as that, by 
concluding that the collective agreement does not apply equally to 
all employees. 
 
Accordingly, it is my conclusion that the grievors were entitled to 
assert claims to the jobs in question based on their seniority. 
Since that is the only issue raised in this case, it follows that the 
grievance must succeed.  The grievors are entitled to the promotions 
in question, and to compensation for loss of earnings, and I so 
award. 
 
 
 
 
 
 
                                           J. F. W. WEATHERILL 
                                           ARBITRATOR 

 


