
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 359 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, May 9th, 1972 
 
                             Concerning 
 
                QUEBEC NORTH SHORE & LABRADOR RAIIWAY 
 
                                 and 
 
                   UNITED TRANSPORTATION UNION (T) 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim for payment of one hundred twenty-eight (128) miles by brakeman 
H. Maltais for January 10, 1972. 
 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Brakeman Maltais returned from an authorized leave of absence and 
reported available to work at 13:15 hours January 10, 1972 displacing 
brakeman Robichaud in assigned Way Freight service normally leaving 
Sept-Iles Monday and Thursday of each week.  However Way Freight did 
not leave until Tuesday morning. 
 
The Union contends that brakeman Maltais should be paid 128 miles as 
per article 5.02 of the Collective Agreement. 
 
The Union filed a grievance.  The Company rejected the claim. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                        FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. J. SIROIS                       (SGD.) P. L. MORIN 
GENERAL CHAIRMAN                          SUPERINTENDENT - LABOUR 
                                          RELATIONS 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  J.    Bazin         Counsel 
  P. L. Morin         Superintendent Labour Relations, QNS&L Rly., 
                      Sept-Iles 
  F.    LeBlanc       Assistant - Labour Relations 
  T.    Leger         Assistant - Labour Relations 
  R.    Morris        Trainmaster - Train Movements 
  R.    Copp          Chief Clerk 
  R.    Deschesnes -  Chief Crew Dispatcher 
 
And on behalf of the Brotherhood. 
 
  J. J. Sirois        General Chairman, U. T. U. (T) Sept-Iles, Que. 
 
 



 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The grievor here claims the basic day guarantee under his way freight 
assignment, which was as a brakeman in way freight service on the 
Moisie Division, normally leaving Sept-Iles Mondays and Thursdays. 
The basic day guarantee was applicable Mondays, Tuesdays, Thursdays 
and Fridays.  On the day in question; a Monday, the grievor reported 
available for work at 13:15 hours the train did not leave that day 
and the grievor claims the guarantee. 
 
Article 5.02 of the collective agreement, which governs the matter, 
provides as follows: 
 
     "Trainmen in assigned way freight or road switcher service shall 
      be guaranteed not less than one hundred and twenty- eight (128) 
      miles or eight (8) hours for each calendar working day 
      (including legal holidays) they are available for service, 
      exclusive of overtime." 
 
The question to be determined is simply whether the grievor was 
"available for service" on the day in question, within the meaning of 
Article 5.02.  If he was so available, then he is entitled to the 
payment guaranteed.  The difficulty in construing the provision is 
that it does not indicate the extent to which an employee must hold 
himself available for service.  It would seem clear that if an 
employee were "available" only for the last few moments of a day, he 
could scarcely be regarded as complying with the requirements of the 
article.  On the other hand, to expect him to be available for the 
whole twenty-four hours of "each calendar working day" referred to in 
the article would be unreasonable. 
 
In my view, it is reasonable availability having regard to the 
assignment which the article calls for.  The evidence is that where 
it is required that employees be available on a particular "day", 
they comply with that requirement by booking in before noon on that 
day.  Thus half a day or more counts as a day; less than half does 
not.  This is not an unreasonable application of the requirement of 
the article, and, on the evidence, it has been the practice of the 
Company for some years, both with respect to daily guarantees such as 
that dealt with in Article 5.02, and "periodic" guarantees provided 
for elsewhere in the agreement. 
 
Since the grievor did not report himself available for at least half 
the day in question, he was not regarded as being "available" on that 
day within the meaning of Article 5.02.  In this, the Company applied 
the article in a reasonable way, consistent with its established 
practice.  It may be concluded that the grievor has not brought 
himself within the provisions of the article. 
 
Accordingly, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                               J. F. W. WEATHERILL 
                                               ARBITRATOR 

 


