
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 378 
 
           Heard at Montreal, Wednesday, October 11, 1972 
 
                             Concerning 
 
             CANADIAN PACIFIC TRANSPORT COMPANY LIMITED 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
               HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
The Union claims the Company violated Article 8.5.2 of the Agreement. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Several employees at Winnipeg, Manitoba, were required to Work eight 
hours on Christmas Day, Boxing Day, 1970, and New Years' Day 1971. 
 
The Union contends the employees having qualified as per Article 8.2 
of the Agreement must be paid as per Article 8.5.1 of the Agreement 
and in addition be paid for the General Holiday as per Article 8.5.2 
of the Agreement. 
 
The Company contends the employees involved were properly paid in 
accordance with Article 8.5.2(b) of the Agreement. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                            FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) L. M. PETERSON                         (SGD.) C. C. BAKER 
GENERAL CHAIRMAN                              DIRECTOR, LABOUR 
                                              RELATIONS AND SAFETY 
 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  C. C. Baker           Director, Labour Relations & Safety, CP 
                        Transport, Vancouver. 
 
 
And on behalf of the Brotherhood. 
 
  L. M. Peterson        General Chairman, B.R.A.C., Toronto 
  G.    Moore           Vice General Chairman, B.R.A.C., Toronto 
  F. C. Sowery          Vice General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 



 
Article 8.5.1 of the collective agreement provides as follows: 
 
   "8.5.1 (a) An assigned employee qualified under Section 8.2 of 
          this Article and who is not required to work on a general 
          holiday shall be paid eight hours' pay at the straight time 
          rate of his regular assignment. 
 
          (b) An unassigned or spare employee qualified under Section 
          8.2 of this Article and who is not required to work on a 
          general holiday shall be paid eight hours' pay at the 
          straight-time rate applicable to the position in which such 
          employees worked his last tour of duty prior to the general 
          holiday." 
 
Although the employees referred to in the grievance were qualified 
under Article 8.2, they were of course required to work on the 
general holidays in question.  They do not therefore come within the 
scope of Article 8.5.1, which deals with payment to employees "not 
required to work on a general holiday".  It is clear that Article 
8.5.1 simply has no application in these circumstances. 
 
Article 8.5.2 of the collective agreement is as follows. 
 
  "8.5.2  An employee qualified under Section 8.2 of this Article and 
          who is required to work on a general holiday shall, at the 
          option of the Company: 
 
           (a) be paid, in addition to the pay provided in 
           sub-section 8.5.1 hereof, at a rate equal to one and 
           one-half times his regular rate of wages for the actual 
           hours worked by him on that holiday with a minimum of two 
           hours and 40 minutes for which two hours and 40 minutes 
           service may be required but an employee called for a 
           specific purpose shall not be re- quired to perform 
           routine work to make up such minimum time.  When more than 
           one shift is worked by an employee on a general holiday, 
           the provision of this clause (a) shall apply to the first 
           shift only, or 
 
           (b) be paid for work performed by him on the holiday in 
           accordance with the provisions of the applicable 
           collective agreement with a minimum of four hours at the 
           pro rata rate for which the equivalent hours of service 
           may be required but employees called for a specific 
           purpose shall not be required to perform routine work to 
           make up such minimum time and, in addition, shall be given 
           a holiday with pay on the first calendar day on which the 
           employee is not entitled to wages following the holiday; 
           pay for such holiday shall be eight hours at the straight 
           time rate of the position worked on the holiday." 
 
The employees referred to in the grievance were qualified under 
Article 8.2, and were required to work on the general holidays 
referred to.  Thus, Article 8.5.2 applies, and by its terms, the 
Company had the option of paying the employees concerned either under 
Article 8.5.2 (a) or under Article 8.5.2 (b).  In the event that 



option (a) is chosen, then the payment to be made thereunder includes 
"the pay provided in sub-section 8.5.1".  In the event that option 
(b) is chosen, then a holiday with pay is provided "on the first 
calendar day on which the employee is not entitled to wages following 
the holiday".  In each case there are particular provisions as to 
payment for time worked, and in each case, it will be seen, a day's 
holiday pay is provided for. 
 
In the instant case the employees referred to were paid pursuant to 
Article 8.5.2 (b).  In the circumstances, the Company had the option 
set out in Article 8.5.2, and selected one of those, as it was 
entitled to do.  As has been shown, Article 8.5.1 has no application 
in the circumstances.  Since payment was made under Article 8.5.2 
(b), and payment pursuant to that provision is not itself in dispute, 
it must be concluded that the collective agreement has been complied 
with. 
 
It is the Union's contention that the employees were entitled not 
only to the payment pursuant to Article 8.5.2, but also to the 
payment provided for in Article 8.5.1.  As has been shown, however, 
the collective agreement simply does not call for such a payment in 
the circumstances of this case, and Articie 8.5.1 has no application 
here.  Clearly, Article 8.5.1 applies to employees who are not 
required to work on the holiday, Whereas Article 8.5.2 applies to 
those, such as the employees concerned, who are required so to work. 
 
It was contended for the Union that the collective agreement, in its 
holiday pay provision, does not comply with the requirements of The 
Canada Labour (Standards) Code.  It is not clear to me, on the 
material before me that this is so, but in any event the question 
which I am to decide is one arising under the collective agreement 
made by the parties.  It was not shown that I had any other source of 
Jurisdiction.  Accordingly, and having regard only to the provisions 
of the collective agreement, it must be my conclusion that the 
collective agreement has not been violated.  The grievance must 
accordingly be dismissed. 
 
 
                                              J. F. W. WEATHERILL 
                                              ARBITRATOR 

 


