
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 385 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, November 14th, 1972 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
           CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND 
                           GENERAL WORKERS 
 
DISPUTE: 
 
Payment to probationary employees for time spent undergoing medical 
examinations. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
A number of newly hired Warehousemen at Toronto were required to 
undergo medical examinations.  The Brotherhood contends that they are 
entitled to be compensated therefor in accordance with either Article 
5.1 or 5.6 of Agreement 5.1.  The Company contends that as these 
individuals were aware of the fact that successfully passing a 
medical examination was necessary before they could be permanently 
employed payment for same is not justified. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                         FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. A. PELLETIER                     (SGD.) K. L. CRUMP 
NATIONAL VICE-PRESIDENT                    ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                           LABOUR RELATIONS 
 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  D. O. McGrath         System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                        Montreal 
  G. J. James           Labour Relations Assistant, C.N.R., Montreal 
  W.    Wilson          Labour Relations Assistant, C.N.H., Montreal 
  E.    Dunnville       Assistant Manager Express, C.N.R., Toronto 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  J. D. Hunter          Regional Vice President, C.B.R.T., Toronto 
  T. N. Stol            Local Chairman, Lo.26, C.B.R.T., Toronto 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The employees in question were probationary employees within the 
eaning of Article 11.1 of the collective agreement.  Their continued 
employment as dependent upon whether or not they were found suitable 



by the conclusion of the probationary period.  They were, 
nevertheless, employees of the Company and members of the bargaining 
unit during that period. 
 
It was during their probationary period - and after they had become 
employees - that the grievors were required to undergo medical 
examinations generally speaking, where the Company requires an 
employee to undergo a medical examination, or to act otherwise in 
accordance with its instructions, the employee may be said to be "at 
work", even though he is not performing the particular tasks of his 
classification.  See, for example, Cases Nos.  310 and 311. 
 
In the instant case, had the employees concerned been regular 
employees past the probation period it would seem, having regard to 
what was said in the cases referred to, that they would be entitled 
to payment in respect of their time spent undergoing medical 
examinations at the request of the Company.  Here, the employees 
concerned had not concluded their probationary periods.  In the usual 
course, they would have been required to pass a medical examination 
in their own time prior to being hired.  In the instant case, 
however, the Company hired the employees without requiring them to 
pass medical examination because it needed their services without 
delay.  It then required them to undergo medical examinations during 
the course of the probationary period.  The requirement of passing 
the medical examination was quite proper.  The only question is 
whether the employees concerned were "at work" and thus entitled to 
payment for the time spent undergoing such examination.  Where the 
examination was taken during regular working hours, the employees 
concerned were paid.  Where the examination was held outside the 
employee's regular working hours - and the scheduling was the 
Company's, not the employees', for it was the Company that required 
the examination to be taken - no payment was made. 
 
Quite apart from this obvious inconsistency, it is my view, as in the 
cases referred to, that the employees in question must be considered 
to have been "at work", and entitled to payment at the appropriate 
rates while undergoing the medical examinations required of them by 
the Company.  Where a person, prior to being hired by the Company, 
undergoes a medical examination in the hope of being hired, then he 
is certainly at that time not an employee, not covered by the 
collectlve agreement, and not entitled to be paid.  Where, as in the 
instant case, the Company hires employees to meet its own need for 
personnel and later requires them to undergo a "pre-employment" 
medical examination, the situation is quite different.  As far as the 
employees involved - and indeed; as far as the facts - are concerned, 
it is no longer a "pre-employment" examination, because the persons 
concerned are already employed.  If they do not meet the medical 
standards, then of course their employment can be terminated by the 
end of the probationary period, but that is another matter, and does 
not affect the fact of their being employees at the material times, 
and entitled to payment in accordance with the collective agreement. 
 
For the foregoing reasons, the grievances are allowed. 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
                                             J. F. W.  WEATHERILL 
                                             ARBITRATOR 

 


