
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 387 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, November 14th, 1972 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
 
                                 and 
 
                   UNITED TRANSPORTATION UNION (T) 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Trainman A. B. Barrett, Calgary, for bereavement leave pay 
on September 24th, 25th and 26th, 1971. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Trainman Barrett's father died on September 20th, 1971, at which time 
Trainman Barrett was working on a road trip.  Trainman Barrett 
arrived back in Calgary on September 21st and upon his going off duty 
at 0905 that day booked leave of absence.  He claimed three 
consecutive calendar days bereavement leave in respect of September 
24th, 25th and 26th and 193, 157 and 163 miles as earnings lost on 
those days respectively.  The Company declined payment of these 
claims on the basis that Trainman Barrett's entitlement to 
bereavement leave was in respect of September 22nd, 23rd and 24th, 
the first three consecutive calendar days immediately following the 
death of his father.  The Union alleges that the Company, by not 
honoring the claims for September 24th, 25th and 26th, has violated 
the provisions of Article 29, Clause (f), which reads: 
 
          "Upon the death of an employee's spouse, child, parent, 
           father-in-law or mother-in-law, an employee who has not 
           less than six months cumulative compensated service shall 
           be entitled to 3 consecutive calendar days bereavement 
           leave with payment of lost earnings exclusive of overtime 
           within such 3 days." 
 
FOR THE EMPLOYEES:                     FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) R. T. O'BRlEN                   (SGD.) J. D. BROMLEY 
GENERAL CHAIRMAN                       GENERAL MANAGER, OPERATIONS & 
                                       MAINTENANCE - PRAIRIE 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  D.    Wilson       Labour Relations Assistant, C.P.Rail, Montreal 
  L. J. Masur        Supervisor Labour Relations, C.P.Rail, Vancouver 
  R.    Colosimo     Manager, Labour Relations, C.P.Rail, Montreal 
  P. E. Timpson      Labour Relations Assistant, C.P.Rail, Vancouver 
 
And on behalf of the Brotherhood: 



 
  R. T. O'Brien      General Chairman, U.T.U.(T) Calgary 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
It is agreed that trainman Barrett was entitled to three days 
bereavement leave.  Upon his return to Calgary, he booked absent for 
a period of five days.  The grievor was in unassigned pool freight 
service and could be called for service on any day.  There was, quite 
properly in the circumstances no question as to his booking off for a 
period of five days.  The grievor, however, appears to have selected 
from the days when he was absent those three which would involve the 
most earnings for him. 
 
The collective agreement, in Article 29 (f) provides for three 
consecutive calendar days leave "upon the death" of a person related 
to an employee in the manner described in the article.  Such a 
provision certainly does not confer on an employee the right to time 
off with pay to suit his own convenience.  It is a provision for 
bereavement leave, and the leave with pay must relate to the 
bereavement.  The Company was not obliged to grant more than three 
days leave to the grievor although in fact it did quite properly 
grant his request for more than that.  But there is nothing in the 
material before me to suggest that the bereavement-leave-with-pay 
portion of this leave of absence was other than the most natural 
time, that is, the time following the death up which the right to 
leave with pay arose. 
 
It is not necessarily the case that bereavement leave may be granted 
only in respect of the period immediately following the death of a 
person related to an employee in the manner set out in the agreement. 
There may be particular cases in which bereavement leave with pay 
could quite properly be taken at some later time.  Such situations 
should be dealt with on their own facts.  ln the instant case, there 
is nothing to suggest that the grievor requested his bereavement 
leave at any unusual time, or that any reasons were advanced, why it 
should not be taken at the time of the bereavement.  If the Union s 
position were correct, bereavement leave could be taken at any time 
of an employee's choosing following the death of a person in the 
class described in the agreement - it would be, in effect, a sort of 
holiday.  Such a conclusion is not only unpleasant, but is not what 
the collective agreement contemplates. 
 
For the foregoing reasons, the grievance is dismissed. 
 
 
 
 
 
 
 
                                          J. F. W. WEATHERILL 
                                          ARBITRATOR 

 


