
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 393 
 
           Heard at Montreal, Tuesday, December 12th, 1972 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
               HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
                               EXPARTE 
 
DISPUTE: 
 
The Brotherhood claims the Company violated Articles 12 and 13 in the 
6.1 Agreement When it requires P.& D. Drivers at St.John's to work 
through their meal periods for straight time rates. 
 
EMPLOYEES' STATEMENT OF ISSUE: 
 
The Company requires P. & D. Drivers to work through their meal 
periods for straight time rates.  The Brotherhood demanded that such 
meal periods must be paid at punitive overtime rates and is in 
violation of Article 12 and 13 of the 6.1 Agreement. 
 
The Company denied the Brotherhood's demands and relies on Article 
12.8 as authority to pay straight time rates. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES: 
 
(SGD.) E. E. THOMS 
GENERAL CHAIRMAN 
 
 
There appeared on behalf of the Company. 
 
   P. A. McDiarmid       System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                         Montreal 
   D.    MacDonald       Agreements Analyst, C.N.R., Moncton 
 
 And on behalf of the Brotherhood: 
 
   E. E. Thoms           General Chairman, B.R.A.C., Freshwater, 
                         P.B., Nfld. 
   M. J. Walsh           Local Chairman, Lo.443, B.R.A.C., St.John,s, 
                         Nfld. 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 



This grievance relates to the payment of employees required to work 
through their meal periods. 
 
Generally speaking, a meal period is not paid time and does not count 
in the computation of time worked.  By Article 12.1, a day's work 
consist of eight consecutive hours of service, exclusive of the meal 
period.  Meal periods of not less than thirty minutes and not more 
than one hour (subject to local arrangement, and it seems in some 
cases periods of one and one-half hours are taken) are provided for 
by Article 12.7, which also specifies certain times at which meal 
periods are to be allowed. 
 
Article 12.2 provides that employees may be allowed to work eight 
consecutive hours and allowed twenty minutes for lunch without 
deduction of pay Article 12.8, on which the Company relies, is as 
follows: 
 
          "12.8 If time in which to eat is not allowed within the 
           agreed time limit, and is worked, such time shall be paid 
           for at the hourly rate and twenty minutes for lunch, 
           without deduction in pay, shall be allowed at the first 
           opportunity." 
 
In the instant case, it is argued by the Union that where employees 
are required to work through their meal period they should be paid 
therefor at overtime rates.  Where employees are required to work 
through meal periods, they are subsequently allowed twenty minutes 
for lunch without deduction of pay.  This twenty minute period is not 
related to the length of the lunch period usually taken by an 
employee but is obviously simply an agreed period during which an 
employee remains "at Work" but is given a break from his assigned 
task in order to satisfy the natural requirement of a quick meal. 
The fact of payment for that period when the employee is not required 
to perform his assigned tasks ought not, I think, to be regarded as 
indicating that a form of overtime payment is involved. 
 
Where, as contemplated by Article 12.2, an employee works eight 
consecutive hours, being allowed twenty minutes for lunch, he is of 
course entitled to eight hours' pay, and it is clear that this would 
be eight hours at straight time rates.  To the extent this grievance 
may relate to a claim that part of such an eight-hour period should 
be paid for at overtime rates, it cannot be allowed.  The instant 
case, however, appears to relate to situations where employees have a 
meal period in the course of an eight-hour day as contemplated by 
Articles 12.1 and 12.7.  Wbere, in addition to their eight hours' 
regular work, they are required to work through the meal period 
(being, again, given twenty minutes "at work" time to have lunch), it 
is contended by the Union that overtime rates should be paid.  In 
this, the Union relies on Articles 13.1 and 13.8 of the Collective 
Agreement.  Those articles are as follows: 
 
    "13.1  Subject to the provisions of Article 12.5, time worked by 
           employees on regular assignments, continuous with, before 
           or after the regularly assigned hours of duty shall be 
           considered as overtime and shall be paid for on the actual 
           minute basis at one and one-half times the hourly rate. 
           Every effort will be made to avoid the necessity for 



           overtime; however, when conditions necessitate, employees 
           will perform authorized overtime work as arranged 
           locally." 
 
           (Article 12.5 is not material to the instant case) 
 
    "13.8  There shall be no overtime on overtime.  Time worked in 
           excess of 40 hours in a work Week shall be paid for at one 
           and one-half times the hourly rate, but overtime hours 
           paid for under Article 13.1 shall not be utilized in 
           computing the 40 hours per week.  However, up to eight 
           hours paid for on holidays or when changing shifts may be 
           so utilized.  In addition, time paid for as arbitraries or 
           special allowances (e.g., attending Court, deadheading, 
           travel time) shall be utilized in computing overtime when 
           such payments apply during assigned working hours, or 
           where such time is now included under existing Articles in 
           computations leading to overtime." 
 
By these provisions, it is clear that overtime hours, whether under 
Article 13.1 or Article 13.8, are to be paid for at overtime rates. 
The question in this case is whether, when an employee is required to 
work through his meal period (except in the circumstances 
contemplated by Article 12.1, dealt with above, he is working 
overtime, or, more particularly, whether time so worked is to be 
utilized in computing overtime under the provisions of Article 13. 
It may be observed that the question before me is to be determined 
under the provisions of the collective agreement.  Any question as to 
the effect of the Canada Labour Code in the circumstances is a matter 
as to which I have no Jurisdiction. 
 
It is the Company's contention that the matter is governed by Article 
12.8, which clearly applies to the circumstances in issue.  That 
article provides that "such time shall be paid for at the hourly 
rate".  I see no ambiguity in this provision.  It is quite clear as 
to the rate to be paid.  What is not expressly set out in the 
agreement, however, is whether or not such time is to be utilized in 
computing overtime.  Overtime is payable, as the sections of Article 
13 set out above indicate, for time worked "continuous with, before 
or after the regularly assigned hours of duty" under Article 13.1, or 
for time worked "in excess of 40 hours in a work week" not 
considering hours payable under Article 13.1).  If it were not for 
the provision in Article 12.8, then it would seem clear that the time 
in question would have to be paid for as daily or weekly overtime as 
the case may be - that is, that that time would be utilized in the 
computation of overtime.  But the provision for payment in Article 
12.8 is different from the provision for daily overtime in Article 13 
and if the periods of time in question were considered as coming 
within Article 13.1, then Article 12.8 would be inconsistent.  It is 
clear from what has been said earlier and I think it is the necessary 
effect of Article 12.8, that the time in question is not to form part 
of any overtime period contemplated by Article 13.1. 
 
As to Article 13.8 however, the only question is whether the period 
in question constitutes "time worked" and in the instant case it is 
clear that it does.  It is not otherwise payable as overtime, and so 
is not excluded from the computation by reason of any of the 



provisons in Article 13.8.  Further, it may be noted that even time 
paid for as "arbitraries" is utilized in computing overtime.  No 
reason appears why time worked during what would otherwise have been 
a lunch period should not be included.  The provision of a subsequent 
opportunity to have lunch is not, for the reasons set out earlier, a 
sufficient reason to distinguish this from other periods of time, or 
to conclude that the net effect of the paid twenty-minute lunch 
period is equivalent to the payment of overtime for the time worked. 
In any event, there are cases, depending on the length of the lunch 
period, where this could not be the case. 
 
Accordingly, it is my conclusion that in calculating overtime 
pursuant to Article 13.8, time worked during a meal period paid 
pursuant to Article 12.8 may be utilized.  Articles 12 and 13 deal 
with distinct, although related matters and there is no inconsistency 
in applying both Article 12.8 and Article 13.8 in this manner. 
 
To the extent herein set out, then, the grievance is allowed. 
 
 
 
 
 
                                                 J. F. W. WEATHERILL 
                                                 ARBITRATOR 

 


