
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 400 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, March 13, 1973 
 
                             Concerning 
 
               QUEBEC NORTH SHORE AND LABRADOR RAlLWAY 
 
                                 and 
 
                   UNITED TRANSPORTATION UNION (T) 
 
 
DISPUTE: 
 
Claim for payment of one hundred and six (106) miles by brakeman C. 
Anderson as per Article 39.03 of the Collective Agreement. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On August 14, 1972, brakeman Anderson submitted a time claim for 
three hundred and eighteen (318) miles.  Time ticket was returned 
marked changed as shown deduct one (1) day booked twenty-four (24) 
hours rest. 
 
The Union contends that brakeman Anderson is entitled to twenty-four 
(24) hours rest under the Collective Agreement and that the Railway 
should not deduct any mileage for such. 
 
The Railway contends that by booking twenty-four (24) hours rest Mr. 
Anderson was not available as per Article 39.03 of the Collective 
Agreement and therefore not entitled to guarantee for that day. 
 
The Union filed a grievance.  The Railway rejected the claim. 
 
 
FOR THE EMPLOYEES:                         FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. J. SIROIS                        (SGD.) P. L. MORlN 
GENERAL CHAlRMAN                           SUPERINTENDENT - 
                                           LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  J.    Bazin          Counsel  -  Montreal 
  P. L. Morin          Superintendent, Labour Relations, QNS&L RLY., 
                       Sept-lles 
  F.    LeBlanc        Labour Relations Assistant, QNS&L RLY., 
                       Sept-Iles, Que. 
  T.    Leger          Labour Relations Assistant, QNS&L RLY., 
  W.    Adams          Trainmaster, Train Movements, QNS&L RLY., 
  R.    Deschenes      Chief Crew Dispatcher, QNS&L RLY., 
 
And on behalf of the Brotherhood: 



 
  J. J. Sirois         General Chairman, U.T.U.(T) - Sept-lles, Que. 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
Article 39.03 of the collective agreement provides as follows: 
 
      "Trainmen in all service other than work, road switcher or way 
      freight service (see paragraphs 39.01 and 39.02 of this 
      Article) will be paid not less than the equivalent of one 
      thousand and five hundred (1500) miles for each two (2) week 
      pay period, if established and available.  Such trainmen 
      available only part of pay period shall be credited, prorata, 
      with the days available." 
 
The grievor was entitled to payment pursuant to this provision.  he 
was at work during the pay period, and would be entitled to the 
minimum payment there referred to, "if established and available". 
There is no question in this case as to the grievor's being 
"established".  He did, however, book rest during the pay period, and 
the Company takes the position that because of that, he was available 
for only part of the pay period and that his entitlement to payment 
pursuant to Article 39.03 should be prorated accordingly. 
 
It is agreed that the grievor properly booked rest pursuant to 
Article 16.01 of the collective agreement, which provides as follows. 
 
       "Trainmen will have the right to book rest at terminals after 
        ten (10) hours on duty or on completion of trip and work 
        required with their train when completed in less than ten (10 
        hours and will not be required to leave terminal until they 
        have had up to nine (9) hours rest, except that at home 
        terminal may have up to twenty-four (24) hours rest.  In no 
        case if rest is booked shall it be for a period of less than 
        six (6) hours.  Rest must be in even hours and once booked 
        may not be cancelled and shall be exclusive of call time." 
 
In my view, where the collective agreement requires that an employee 
be "available" for work, that term must be understood as referring to 
availability to respond to a proper call to work in accordance with 
the terms of the agreement.  Here, the grievor properly booked rest 
as the agreement provided he might do.  It was not then open to the 
Company to call him to work.  In these circumstances, the question of 
"availability" within the meaning of Article 39.03 does not arise.. 
The need for rest is contemplated by the agreement as a natural 
incident of employment, and where an employee properly avails himself 
of the provisions of the agreement in that regard, he cannot be said 
to have subjected his minimum entitlement for the pay period to pro 
rata reduction.  In this respect I agree with the Union that booking 
rest may be contrasted with "booking off", whereby an employee does 
render himself unavailable, and his minimum entitlement subject to 
pro rata reduction.  Booking rest, it may be observed, can only be 
done in conformity with the provisions of the collective agreement in 
that connection. 
 
For the foregoing reasons, it is my conclusion that the grievance 



must be allowed. 
 
 
 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


