
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 402 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, March 13th, 1973 
 
                             Concerning 
 
             CANADIAN PAClFIC EXPRESS LTD. (CP EXPRESS) 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
               HANDLERS, EXPRESS AND STATION EMPLOYEES 
 
 
                               EXPARTE 
 
DISPUTE: 
 
That employees have been improperly paid for overtime worked, since 
January 1972. 
 
EMPLOYEES' STATEMENT OF ISSUE: 
 
               Article 23 (e) of the Agreement provides as follows. 
 
       "(e) Benefits or privileges which were in effect for employees 
       covering monthly rated positions as of February 29th, 1968 
       will be continued, notwithstanding that such positions are now 
       weekly rated". 
 
The Brotherhood contend the computation of overtime rates of pay 
should have continued according to agreed practices in use prior to 
January 1st, 1972 
 
 
 
FOR THE EMPLOYEES: 
 
(SGD.) L. M. PETERSON 
GENERAL CHAIRMAN 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  F. E. Adlam         Director, Labour Relations & Personnel, CP 
                      Express, Toronto 
  J. J. Cowan         Director of Personnel, CP Transport Co. Ltd., 
                      Toronto 
  J. A. McGuire       Manager, Labour Relations, CP Rail, Montreal 
  W. H. Perks         Asst. Manager, Disbursement Accounting, CP 
                      Rail, Montreal 
  D.    Cardi         Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 



  L. M. Peterson      General Chairman, B.R.A.C., Toronto, Ont. 
  G.    Moore         Vice-General Chairman, B.R.A.C., Toronto, Ont. 
  F. C. Sowery        Vice-General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
The issue in this case is as to the proper calculation of an hourly 
rate, for the purposes of overtime payment, in the case of employees 
who are paid on a weekly or other periodic basis.  For some time, 
where monthly rates were involved calculation of the hourly rate was 
made by dividing the monthly rate by 169-1/3.  Subsequently, 
semi-monthly payrolls were introduced, but this did not affect the 
method of calculation of hourly rates for overtime purposes.  after 
still, the practice was changed to payment every two weeks.  This 
practice was made the subject of agreement in 1967, and is supported 
by Article 23 (a) of the agreement currently in effect between the 
present parties, it being provided that "Pay date will be every 
second Thursday". 
 
A formula was adopted for the conversion of monthly rates to weekly 
rates for payroll purposes.  This was to multiply the monthly rate by 
.22996.  Now if it is assumed that the number of regular hours worked 
per month is 169-1/3, then the application of that multiplier results 
in the number of regular houIs worked per week being stated as 38.95. 
Since, under the collective agreement, the regular hours per week are 
40, it is evident that the application of the conversion formula 
devised for the conversion of monthly to weekly rate to the somewhat 
artificial figure established for the purpose of finding the hourly 
rate from a monthly wage, leads to an inapposite result.  Where wages 
are expressed in weekly terms, and where the regular hours of work in 
a week a forty, clearly the way to determine the hourly rate is to 
divide the weekly rate by the number of hours over which it is 
earned, that is, by forty. 
 
The Union does not dispute the logic of the foregoing, but contends 
that the basis of calculation of hourly rates for overtime purposes 
which had been in effect before the adoption of weekly rates must be 
continued because this basis of calculation was a "benefit" or 
"privilege" in effect for employees covering monthly rated positions 
as of February 29th, 1968 (being the class of employees affected by 
this grievance), and as such it is to be continued by virtue of 
Article 23 (e) of the collective agreement now in effect.  That 
article is as follows. 
 
      "(e) Benefits or privileges Which were in effect for employees 
       covering monthly rated positions as of February 29th, 1968 
       will be continued, notwithstanding that such positions are now 
       weekly rated." 
 
Prior to the coming into force of the collective agreement now in 
effect, the collective agreement between the parties had contained an 
express provision that the pro-rata hourly rate was to be calculated 
by dividing the monthly rate by 169-1/3.  Whether that formula 
resulted in a "true" hourly rate or not is immaterial, since the 
calculation was that provided for by the collective agreement.  When 
wages were later calculated semi-monthly, and even when they were 



calculated on a bi-weekly basis, the formula was continued.  As long 
as wages were stated in the agreement on a monthly basis, and as long 
as the collective agreement set out that method of determination of 
the hourly rate, then of course that was the proper method. 
 
The collective agreement now in effect, and which governs the 
determination of this case, sets out weekly rates of wages and 
provides for a forty-hour week.  It does not, as preceding agreements 
have done, provide for the calculation of an hourly rate by dividing 
the monthly rate by 169-1/3.  For one thing, there is no monthly rate 
provided.  For another, the determination of an hourly rate from a 
weekly rate, where the number of hours per week is stated and the 
rate is set out in weekly terms, is an elementary matter an requires 
no special provision.  There is no longer any express authority in 
the collective agreement to support the Union's contention that the 
hourly rate of employees is to be calculated as it had been in the 
past.  Not only is there no such authority, but such a calculation 
would be inconsistent with the provisions of the agreement.  To hold 
that such a calculation is required would be, in my view, to add to 
the agreement a provision it does not contain, and indeed to restore 
to it a provision which the parties had deleted. 
 
While there is no express provision supporting the Union's contention 
in this case, it is argued that Article 23(e) has the effect of 
continuing the old method of calculation of hourly rate.  In my view, 
it would be stretching the language of a provision such as this to 
give it the effect restoring to the collective agreement a particular 
provision of an earlier agreement, which has not been incorporated in 
the current agreement.  This is particularly so where, as I have 
indicated, its result is something quite inconsistent with the 
obvious effect of the express terms of the agreement.  As to matters 
not dealt with by the collective agreement, there may well be 
practices or conditions which are regarded as "benefits or 
privileges", and which were enjoyed by employees who had been in 
monthly-rated positions.  Such employees would be entitled to the 
continuation of those benefits.  This is not to say, however, that 
such group of employees would be entitled to an hourly rate for 
overtime work different from that applicable to employees generally 
under the collective agreement. 
 
For the foregoing reasons, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
                                          J. F. W.  WEATHERILL 
                                          ARBITRATOR 

 


