
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 425 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, November 13, 1973 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
 
                                 and 
 
    BROTHERHOOD OF RAILWAY, AIRLINE AND STEAMSHIP CLERKS, FREIGHT 
               HANDLERS, EXPRESS AND STATlON EMPLOYEES 
 
 
DISPUTE: 
 
Rate of pay to apply to position of "Clerk" Purchasing Department 
Saint John, N.B. 
 
 JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
With the integration of Purchasing and Stores functions at Saint 
John.  N.B., the position of Clerk-Typist SDM level G-1 was 
re-classified to that of Clerk and the duties of a Storeman, SDM 
level J-1, were added to this position. 
 
The Company contends that this position should be compensated SDM 
level H-2 ($132.32) while the Union contends the SDM level for 
Storeman, J-1 ($143.17), should apply. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                           FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) W. T. SWAIN                           (SGD.) GRAHAM LAWSON 
GENERAL CHAIRMAN                             GENERAL PURCHASING AGENT 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
    G. Lawson         General Purchasing Agent, CP Rail, Montreal 
    D. Cardi          Labour Relations Officer, CP Rail, Montreal 
    D. Fahey          Asst. General Purchasing Agent, CP Rail, Mtl. 
    K. Harman         Office Manager, Purchasing, CP Rail, Mtl. 
    F.S. Champagne -  Supt. Passenger Services, Atlantic Reg., CP 
                      Rail, Montreal 
    M.H. Brookes      Stores Inspector, CP Rail, Montreal 
 
  And on behalf of the Brotherhood: 
 
    W.T. Swain        General Chairman, B.R.A.C., Montreal 
    D.   Herbatuk     Vice General Chalrman, B.R.A.C., Montreal 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
There is a difference of six grades between the salary level of a 



Clerk-Typist, that is SDM level G-1 and that of a Storeman, that is 
SDM level J-1.  The Company, in creating the combined jobs of Clerk, 
in which the duties of a Storeman were added to those of a 
Clerk-Typist, established a rate at SDM level H-2, being three grades 
higher than that of a Clerk-Typist. 
 
In effect the Clerk-Typist was required, for some two to three hours 
per day, on the average, to perform the work of a Storeman.  If the 
two classifications had been retained, and the employee concerned, 
classified as a Clerk-Typist, had been assigned from time to time to 
work as a Storeman, he would have been entitled to payment at the 
higher rate for the work he performed as Storeman.  I see no conflict 
between Article 8.13 and Article 24 in that regard.  This course was 
not followed, however, but a new Job was created, combining the 
duties of the two other classifications. 
 
While it is true that the employee concerned only carries out the 
Storeman's aspect of his duties for approximately one-third of the 
time, there is no limitation as to the range of such duties he may be 
required to perform, and it would seem that he may be required to 
perform such duties at any point in the working day.  The 
requirements of the Job, from the point of view of knowledge and 
responsibility, are the same as those for the Job of Storeman, except 
that, in addition, the Clerk, unlike the Storeman, must have the 
typing ability of a Clerk-Typist. 
 
The Job classifications were rated according to the "significant 
differences" method, and I agree with the Company that, in 
considering the rates for new positions, regard should be had to that 
method.  The differences between the new combined job, and the other 
classifications of Clerk-Typist and of Storeman are of two sorts, 
those relating to job knowledge and responsibility, and those 
relating to volume of work of a certain type.  From the point of view 
of job knowledge and responsibility it will be apparent from the 
foregoing that there is certainly a significant difference between 
the job of Clerk-Typist and the new combined Job of Clerk.  The new 
Job encompasses all the knowledge and responsibility of a 
Clerk-Typist, and includes as well that of a Storeman.  The 
difference between the new job and that of Storeman is, from this 
point of view, less striking perhaps, but as I have noted, it 
encompasses all the knowledge and responsibility of a Storeman, and 
includes as well that of a Clerk-Typist.  When the matter is 
considered from this point of view, then, either there is no 
"significant difference" between the classification of Storeman and 
the new combined Job of Clerk, or, if there is such a difference it 
would support a higher rate for the new Job, whose duties go beyond 
that of Storeman. 
 
From the point of view of volume of work, the only comparison which 
need be made is between the classification of Storeman and the new 
combined job of clerk.  In this respect the Jobs are clearly 
different in that the Clerk spends some two-thirds of his time 
performing the functions of a lower-rated Job, namely that of 
Clerk-Typist.  The difficult issue in this case is as to the 
"significance" of that difference.  Even if this is properly 
considered a "significant difference", its effect must be balanced 
against that of any "significant difference" from the point of view 



of knowledge and responsibility, as discussed in the preceding 
paragraph. 
 
While the fact that the Clerk spends one-third of his time performing 
the functions of the higher-rated Job of Storeman, and two-thirds of 
his time performing the functions of the lower-rated Job of 
Clerk-Typist is certainly a difference between the job of Clerk and 
that of Storeman, it must be remembered that the Clerk must be 
qualified to perform the duties of a Storeman.  When he performs 
"Storeman's Work" he does so without any limitation so far as appears 
from the material before me.  If, to take the obverse of the 
hypothesis earlier set out, a Storeman were assigned from time to 
time to perform the work of a Clerk-Typist, he would be paid at all 
times at the higher rate, as the collective agreement requires. 
 
Although in some cases it may be that the rate for a "combined job" 
should be set somewhere between the rates for the constituent Jobs, 
this need not necessarily be the case.  Here, while the volume of 
work in the higher-rated constituent of the combined jobs was 
relatively small, the qualifications for the combined job were even 
greater than those for the higher-rated constituent.  And while the 
Clerk performs "Storeman's work" to a lesser degree than a Storeman; 
he is nevertheless qualified to perform it at all times.  Just as a 
highly-skilled employee who may spend a lot of time on routine work, 
not calling for the exercise of those skills which justify his high 
rate, is paid at that rate as long as he remains in the 
classification, so too the Clerk, being subject to the requirement of 
performing "Storeman's work" at any time, would be entitled to a rate 
reflecting that requirement, rather than the actual volume of such 
work.  For this reason, I do not consider the difference in volume of 
"Storeman's work" to be of a substantial significance in this case to 
the extent that it is significant, it is balanced by the increase in 
knowledge or skill requirements expected of a Clerk.  lt should be 
emphasized that these conclusions are reached having regard to the 
circumstances of this particular case.  I do not believe there is any 
inconsistency between what is said here, and what was said in 
C.R.O.A. Case No.  421, where the circumstances were quite different. 
 
For the foregoing reasons, it is my conclusion that the rate of pay 
for the combined job of Clerk should properly have been set at SDM 
Level J-1.  Accordingly, the grievance is allowed. 
 
 
 
 
 
 
                                           J. F. W. WEATHERILL 
                                           ARBITRATOR 

 


