
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATlON 
 
                            CASE NO. 446 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, June 11th, 1974 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
                   UNITED TRANSPORTATION UNION (T) 
 
DISPUTE: 
 
Claim of Yardman A. Bussey, Windsor, Ontario for guarantee payment, 
June 23, 1973. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Yardman A. Bussey held a regular assignment for which the work week 
was Saturday to Friday.  During the work week from June 23 to 29, he 
worked four shifts on his regular assignment at pro rata rate, two 
additional shifts at time and one-half, and was paid a minimum day at 
pro rata rate, in accordance with Article 105, Rule (b) for 
deadheading from Chatham to Windsor. 
 
Because he was regularly assigned on a permanent assignment, Mr. 
Bussey was entitled to a guarantee of five days' pay per work week, 
exclusive of overtime.  In respect of the work week from June 23 to 
29, Mr. Bussey claimed a day's pay in addition to his other earnings, 
because he had worked only four days on his assignment that week. 
The Company declined the claim on the basis that the day's pay for 
deadheading could be used toward the guarantee.  Mr.Bussey submitted 
a grievance contending that, by not allowing the claim, the Company 
had violated Article 94. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                        FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) G. E. McLELLAN                    (SGD.) G. H. BLOOMFIELD 
ASSISTANT GENERAL CHAIRMAN               ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                         LABOUR RELATIONS 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  G. A. Carra        System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                     Montreal 
  J. A. Cameron      Labour Relations Assistant, C.N.R., Montreal 
  M. R. Robinson     Transportation Officer, C.N.R., Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  G. E. McLellan     Assistant General Chairman, U.T.U.(T) - Toronto 
  C. G. Reid         Vice Asst. General Chairman, Lo.343, UTU(T) - 
                     Toronto 
  K. C. Hillgartner  Secy. General Cormittee, Lo.472  UTU(T) - 



                     Windsor 
  J. H. Hillier      Local Chairman, Lo.537, U.T.U.(T), - Niagara 
                     Falls 
 
 
                     AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
 
Article 94 of the collective agreement provides as follows: 
 
      "Regularly assigned yardmen on permanent assignments will be 
       paid not less than five days in any one work week exclusive of 
       overtime.  In any one work week in which one or more general 
       holidays occur, the work week guarantee shall be reduced by 
       the number of general holidays occurring in the work week. 
       Extra service may be used to make up the guarantee. 
 
       Yardmen in regularly assigned service laying off of their own 
       accord or where the permanent assignment is on only for a part 
       of the work week, will receive their full proportion of the 
       work week guarantee.  Classed yard foremen filling permanent 
       assignments as yard helpers, who are taken from their 
       assignments to work as yard foremen on a temporary vacancy or 
       temporary assignment will be entitled to the guarantee. 
 
       This article does not apply to spare men." 
 
 
The grievor was entitled to the benefit of this article, and was 
entitled to be paid not less than five days in the week in question. 
In considering whether such payment has been made, overtime payments 
are not considered.  In the week in question the grievor did work 
some overtime, and would appear to have been properly paid therefor. 
Those payments are not considered in determining whether he was paid 
the guaranteed amount. 
 
The grievor worked for four days on his regular assignment.  Apart 
from his overtime payments, the grievor also received one day's pay 
for deadheading, as indicated in the Joint Statement of Issue.  The 
question is whether that payment should count in determing whether he 
was paid the guaranteed amount. 
 
From the general first sentence of Article 94, it would seem that the 
payment for deadheading would properly be included in determining 
whether the grievor had been paid not less than five days in any one 
work week.  The exception specifically noted is for overtime 
payments.  ln the last sentence of the first paragraph it is noted 
that "extra service" may be used to make up the guarantee.  The 
deadheading in this case may more properly be considered as a form of 
"extra service" than as overtime, and having regard to Article 94 
above, it would be my view that the payment for deadheading should be 
counted in determining whether the guaranteed amount was paid. 
 
               The Union relies particularly on Article 93-A (g) of 
               the 
collective agreement for the proposition that the payment for 
deadheading cannot 
be counted.  The material provisions of that article are as follows: 



 
      "(g) Overtime Provisions - Days Off 
 
       1.  Employees worked more than five straight time eight-hour 
       shifts in yard service in a work week shall be paid one and 
       one-half times the basic straight time rate for such excess 
       work 
       except: 
 
           (I)  Where days off are being accumulated under rule (c) 
                of this Article, 
          (II)  When changing off where it is the practice to work 
                alternately days and nights for certain periods; 
         (III)  When working through two shifts to change off., 
          (IV)  Where exercising seniority rights from one assignment 
                to another; 
           (V)  Where paid straight time rates under existing rules 
                or practices for a second tour of duty in another 
                grade or class of service. 
 
       ln the event an additional day's pay at the straight time rate 
       is paid to a yard service employee for other service performed 
       or started during the course of his regular tour of duty, such 
       additional day will not be utilized in computing the five 
       straight time eight-hour shifts referred to in Section (1) of 
       this rule (g). 
 
       2.  There shall be no overtime on overtime; neither shall 
       overtime hours paid for, nor time paid for at straight time 
       rate for work referred to in section (1) of this rule (g), be 
       utilized in computing the five straight time eight-hour shifts 
       referred to in such section (1) of this rule (g), nor shall 
       time paid for in the nature of arbitraries or special 
       allowances such as attending court, inquests, investigations, 
       examinations, deadheading, etc., be utilized for this purpose, 
       except when such payments apply during assigned working hours 
       in lieu of pay for such hours, or where such time is now 
       included under existing rules in computations leading to 
       overtime." 
 
In particular, the Union relies on the express language of Article 
3-A (g) (2), that "special allowances such as ---deadheading" shall 
not "be utilized for this purpose", although there are certain 
exceptions then set out.  the "purpose" there referred to, however, 
is, as the article makes clear the computing of "the five straight 
time eight-hour shifts referred to in such section (1) of this rule 
(g)", that is, the computing of the hours in excess of which overtime 
is to be paid.  There is no connection between this calculation and 
the question whether a guarantee has been met, and I do not consider 
that Article 93-A (g) has any modifying effect on what appears to be 
the plain meaning of Article 94. 
 
This case is quite different from that which arose in Case No.  415, 
where it was held that certain "arbitrary" payments were not to be 
counted in calculating a monthly guarantee under provisions quite 
different from those in the present collective agreement.  A somewhat 
closer analogy might be found in Case No.  170, where it was held 



that payments of holiday pay could be counted in determining whether 
the guaranteed amount had been paid but again, the provisions 
involved are different from those involved here.  One question raised 
in this case by the Union is, however, quite analogous to a question 
raised and dealt with in that case, namely, whether there can be said 
to have been any real payment for the deadheading, if that payment is 
to be included in calculating the guarantee.  The same question could 
be raised with respect to the four days' regular pay received for 
time actually worked, and the answer in each case is that what is 
provided for in Article 94 is a guarantee of a minimum payrent in the 
event that amount is not paid under some other proper head; it is not 
a provision for an extra payment beyond that. 
 
For the foregoing reasons, the grievance must be dismissed. 
 
 
 
                                             J. F. W. WEATHERILL 
                                             ARBITRATOR 

 


