
               CANADIAN RIALWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 453 
 
             Heard at Montreal, Tuesday, June llth, 1974 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
             BROTHERHOOD OF MAINTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
DISPUTE: 
 
The Union claims the Company exceeded the time limits as provided for 
in Rule 11.7 by not rendering a decision within 28 calendar days of 
receipt of appeal.  The Union also claims the Company violated Rule 
3.8 when the Company did not call Work Equipment Operator R. Leroux 
for overtime work on Saturday, September 29, 1973 at Montreal Yard. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
     (a)  The Union by letter dated December 18, 1973 progressed the 
claim at Step III of the grievance procedure to Mr. L.M. Poitevin, 
Assistant Vice-President, St.  Lawrence Region, such letter being 
received and date stamped as of December 27, 1973.  The Company by 
registered letter dated January 22, 1974 denied the claim.  The Union 
claimed a violation of Rule 11.7 which reads as follows. 
 
      "A decision at each step of the grievance procedure shall be 
      rendered in writing within 20 calendar days of receipt of 
      appeal, except under Step IV which will be 60 calendar days." 
 
     (b)  Mr. Leroux is a Group II Machine Operator appointed as such 
in July 1973.  His regular rest days are Saturday and Sunday and he 
resides in Coteau a distance of approximately 35 miles.  At 
approximately 0430 hours on Saturday, September 29th, a main water 
pipe broke at the Montreal Yard and the services of a qualified 
Machine Operator were required.  Group 11 Machine Operator R. Brunet, 
residing in Cote St.  Paul, a distance of approximately 5 miles was 
called to perform the work.  The Union claimed a violation of Rule 
3.8 which reads as follows: 
 
      "Where work is required by the Company to be performed on a day 
      which is not part of any assignment, it may be performed by an 
      available laid off or unassigned employee who will otherwise 
      not have forty hours of work that week.  in all other cases by 
      the regular employee." 
 
FOR THE EMPLOYEES:                         FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) P. A. LEGROS                        (SGD.) G. H. BLOOMFIELD 
SYSTEM FEDERATION                          ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
GENERAL CHAIRMAN                           LABOUR RELATIONS 
 



 
There appeared on behalf of the Company. 
 
  W. H. Barton      System Labour Relations Officer, C.N.R., Montreal 
  A. D. Andrew      System Labour Relations Officer, C.N.R., Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  P. A. Legros      System Federation General Chairman, B.M.W.E., 
                    Ottawa 
  F.    Larose      Local Chairman, Lo. 1184, B.M.W.E., Montreal 
  R.    Gaudreau -  General Chairman, B.M.W.E., Montreal 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
This grievance raises two distinct issues, and I shall deal with them 
in turn. 
 
    (a)  It will be noted that Article 11.7 provides that the 28-day 
time period for answering grievances runs from the receipt of the 
appeal by the Company.  It was sald that there was no proof of the 
actual date of receipt of the appeal which was dated December 18, 
1973, but there is in fact some material to support the statement 
that it was received on December 27 of that year, and in any event 
this case must proceed on that basis as that is what is stated in the 
Joint Statement of Issue.  The Company's reply was made on January 
22, which was within the time limit.  Accordingly the Union's case 
cannot succeed on this ground. 
 
It may be noted that under most collective agreements the failure of 
a party responding to a grievance to make a reply within the time 
limits provided would not result in forfeiture of the grievance, but 
would simply mean that the party processing the grievance would be 
free to proceed to the next step.  In this collective agreement, 
however, the failure to reply within the time stated is, in 
wage-claim cases (and the instant case is such), expressly made 
tantamount to the granting of the claim.  Thus, if the Company had 
not replied within the time limit, it would have been liable for the 
claim, and the grievance would have been allowed on that ground 
alone.  As the previous paragraph indicates, however, the time for 
reply in this particular case did not begin to run until December 27, 
and the reply was made in time. 
 
    (b) Article 3.8 forms part of Article 3, which deals with rest 
days Article 3.8 deals with employees' entitlement to be called to 
perform work on such days.  In the instant case the Company called 
the employee whom it considered to be the most readily available 
qualified employee and who was, as well, the senior employee in the 
classification.  The question is whether this was in compliance with 
the requirements of the collective agreement. 
 
The Company contended that the breaking of the main waterpipe 
constituted an "emergency" and that in the circumstances it was 
justified in taking the course it did.  While it may be that the 
situation might be described as an emergency (I make no finding as to 
that) it has not been shown that the nature of the work to be done 
was such as to make it critical that the nearest employee be called. 



In any event, the collective agreement does not provide an exception 
to Article 3.b for emergency situations or indeed on any grounds.  ln 
the instant case there was work required to be performed on a day 
which was not part of any assignment.  There was no question raised 
as to any laid off or unassigned employees.  In this case, therefore, 
the requirement of the collective agreement was that the work be 
assigned to "the regular employee" and the question is whether the 
grievor was that man. 
 
There is no question in this case (as there has been in other cases) 
that the work to be done fell within the scope of the classification 
of Group II Machine Operator.  Both the grievor and the man who 
performed the work were within that classification.  Employees in 
that classification may, as the Company emphasized, be required to 
operate "any machine in his group or in any lower group on which 
qualified", pursuant to an agreement relating to Job classifications. 
An employee's classification is not related merely to the operation 
of a particular machine.  Nevertheless, it appears to be the case 
that employees are in fact regularly assigned to particular machines, 
and the grievor was in fact considered to be "the regular employee" 
in the operation of the machine used here. 
 
ln some cases, Article 3.8 might require assignment of work within a 
particular class of employees, and a question might arise, as in Case 
No.  252 for example, as to the selection of the appropriate employee 
within that class.  ln the instant case, however, it appears, from 
the material before me, that the grievor was in fact considered as 
being the regular employee on the machine in question, and that if it 
had not been for the emergency which was said to have arisen, he 
would have been called to do the work.  The emergency, if there was 
one, would not, as I have said, justify a departure from usual 
application of the provisions of the collective agreement. 
 
Whatever may be the rights of the Company with respect to the 
assignment of employees within a classification, those rights are 
limited in some cases by the rights of employees to be called in on 
rest days.  The extent of these rights will depend on the particular 
circumstances.  ln the instant case, for the above reasons, it is my 
conclusion that the grievor was "the regular employee" within the 
meaning of Article 3.8 and that he was entitled to be called for the 
work.  The material before me does not suggest that this would have 
involved any very significant delay. 
 
For the foregoing reasons, the grievance is allowed. 
 
 
 
 
 
 
 
                                            J. F. W. WEATHERILL 
                                            ARBITRATOR 

 


