
                   CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                              CASE NO. 476 
 
              Heard at Montreal, Tuesday, October 8th, 1974 
 
                              Concerning 
 
                    CANADIAN PAClFlC LIMITED (CP RAlL) 
                          (Passenger Services) 
 
                                 and 
 
                     UNTTED TRANSPORTATION UNlON (T) 
 
                                EXPARTE 
 
DISPUTE: 
 
Concerning the interpretation and application of Article 17 and 7 of 
the current Collective Agreement. 
 
EMPLOYEES' STATEMENT OF ISSUE: 
 
Since June lst, 1974 Stewards and Chefs working on certain feeding 
units have been paid Cafe Car rates of pay. 
 
The Union contends the men are performing Dining Car Work and the 
cars should be classified as Dining Cars. 
 
The Company have failed to answer the request for the 
reclassification of the cars to Dining Cars and proper rates of pay 
to the men involved and are therefor in violation of Article 7 of the 
Collective Agreement which sets out the time limits for settlement of 
claims. 
 
FOR THE EMPLOYEES: 
 
(SGD.) J. R. BROWNE 
GENERAL CHAIRMAN 
 
There appeared on behalf of the Company.. 
 
 F. G. Wise        Manager Passenger Operations, CP Rail, Montreal 
 W.    Orloff      Travelling Chef, Passenger Services, CP Rail, 
                   Winnipeg 
 T.    O'Grady     lnspector, Passenger Services, CP Rail, Montreal 
 J.    Ramage      Special Representative, Labour Relations, CP Rail, 
                   Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood.. 
 
 J. R. Browne      General Chairman, U.T.U.(T) - Coquitlam, B.C. 
 A.    Butler      General Chairman, Sleeping Car Condrs., 
                   U.T.U.(T)Chateauguay, 
 
 



                      AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
 
This is in substance a request for reclassification rather than a 
"wage ticket" claim of the sort contemplated by article 7 of the 
collective agreement.  Any failure of the company to reply to the 
grievance within stipulated times does not automatically impose a 
requirement of payment. 
 
Article 17 of the collective agreement is as follows: 
 
    ARTICLE 17 
 
    (e)  Classification of Meal Service Cars: 
 
         Dining Car 
 
            Seating Capacity - up to 48. 
            Elaborate menu of five courses. 
 
         Cafe Car 
 
            Seating Capacity - 24 to 48. 
            Menu consisting of grilled, poached 
            and fried dishes; snacks, egg dishes, 
            sandwiches, canned preparations and 
            dessert selections. 
 
         Buffet Car 
 
              Seating Capacity - up to 20. 
              Menu consisting of grilled, poached 
              and fried dishes; snacks, egg dishes, 
              sandwiches, canned preparations and 
              dessert selections. 
 
         Coffee Shop Car 
 
              Seating Capacity - up to 36. 
              Menu consisting of egg dishes, sandwiches, 
              hamburgers and canned preparations. 
              Stews, pies, etc., not prepared on the 
              car. 
 
         When the standard of service and/or the 
         seating capacity of a particular feeding unit 
         is increased beyond the limits outlined above, 
         the said feeding unit will be reclassified 
         to the next higher classification. 
 
In April 1973 the company decided to eliminate the traditional dining 
car service on its passenger trains, and to replace it with coffee 
shop service.  This constituted an "operational change" within the 
meaning of article 20 of the agreement, and as a result, some 
employees were entitled to certain benefits under that article.  In 
particular, certain employees were entitled to "maintenance of rate" 
benefits, and continued to receive dining-car rates, even though no 
longer in dining-car service.  Subsequently, when article 17 in its 



present form was agreed to, the feeding units here in question fell 
within the scope of the definition of cafe cars.  The question raised 
in the instant case is whether, at the times material to the 
grievance, such cars should be reclassified as dining cars.  In terms 
of the collective agreement, the question is whether the standard of 
service or the seating capacity of the units in question exceeds that 
outlined for a cafe car in article 17. 
 
The question of seating capacity is not material here, since both 
cafe and dining cars may accommodate up to 48 persons.  The question 
is, therefore, whether the crew of the units now classified as cafe 
cars are expected to handle menus going beyond the scope of what is 
outlined in article 17.  It was the union's contention that there 
were a number of respects in which the menus in question went beyond 
the scope of those of a cafe car under the collective agreement.  It 
was said that the cafe car menu now offered contained from seven to 
nine separate courses, that additions were made to the menu, that the 
working conditions had been altered and the work load increased. 
 
As to the points just mentioned, the matter of hours of work will be 
dealt with under the general wage and hours provisions of the 
collective agreement.  The matter of work load is, from one point of 
view, dealt with in article 17 itself, in its reference to the 
seating capacities of the several types of feeding unit.  The 
provisions with respect to cafe car capacity have not been exceeded 
here, as has been noted.  The substantial issue is as to the menu. 
An analysis of the current cafe car menu does not show any dishes not 
coming within the scope of the menu referred to in article 17 (e). 
The only possible exception to this are muffins, toast and beverages: 
menu items which may be considered exceptional only in their 
simplicity and whose inclusion in the menu would not serve to 
increase it beyond the limits described.  The union, it should be 
said, did not advance that argument. 
 
As to the number of courses, it is true that a customer could select 
a meal from the cafe car menu which would include as many or more 
"courses" as the traditional dining car service would provide. 
Article 17 (e) does not, however, describe the cafe car menu in terms 
of "courses", and it is in any event clear that the entire concept of 
service and of meal selection from an a la carte menu of the type 
involved is quite different from that of the traditional dining car 
meal.  In addition there are differences in the methods of meal 
preparation and in the range of skills and knowledge which might be 
required of the staff, as between the two sorts of operations. 
 
In the instant case, it has not been shown that the cafe cars now 
operated as such are in substance dining cars, nor that the menu 
offered exceeds in scope the range permitted for a cafe car under 
article 17 (e).  The grievance must accordingly be dismissed. 
 
 
 
                               J. F. W. WEATHERILL 
                               Arbitrator 

 


