
                  CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                                CASE NO. 483 
 
                 Heard at Montreal, Tuesday, December 10, 1974 
 
                                Concerning 
 
                     NORTHERN ALBERTA RAlLWAYS COMPANY 
 
                                   and 
 
                    BROTHERHOOD OF LOCOMOTIVE ENGINEERS 
 
DISPUTE: 
 
Appeal for removal of discipline assessed Locomotive Engineer P. W. 
Dickinson for refusing a call March 16, 1974. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Locomotive Engineer Dickinson was working in unassigned pool freight 
service.  He arrived Dunvegan Yards at 2315 March 15 and booked 16 
hours rest.  His turn was required before his rest had expired and, 
therefore, spare Engineer Glowinski accepted a call for 1515 March 16 
for train No.  31, Engineer Dickinson's normal turn.  This exhausted 
the spare board.  Upon expiration of Engineer Dickinson's rest he was 
advised that he would be required for train #81.  He refused to 
accept the call, claiming he was not subject to duty under Article 
37(G) until his turn came back.  He was removed from service and, 
following investigation, was assessed 30 demerits and returned to 
service on March 29, 1974. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                          FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) A. J. SPEARE                       (SGD.) K. R. PERRY 
GENERAL CHAIRMAN                          GENERAL MANAGER 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   K. R. Perry       General Manager, N.A.R., Edmonton 
 
And on behalf of the Brotherhood. 
 
   A. J. Speare      General Chairman, B.L.E., Edmonton 
 
 
                        AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
 
It was quite proper for Engineer Dickinson to book sixteen hours 
rest, and that rest period was honoured by the Company.  He booked 
rest at 2315 on March 15, upon his arrival at Dunvegan yard.  He was 
an assigned pool engineer, and was then second in line to be called. 
At 1315 a call was made, but the engineer first out was out when the 
call was made, the grievor was on rest, and the third engineman in 
the pool was off sick.  An engineman from the spare board, Engineman 



Glowinski was therefore called. 
 
Later, after the grievor's rest had expired, he was called as being 
first in line in the pool (one other had booked rest and the third 
was off sick).  As well, there was no one available on the spare 
board.  One engineman from the spare board, Mr. Glowinski, was out on 
the run mentioned above while the other, Engineman Myrglad, was out 
on a two-day tour of duty with a work train.  There was one other 
person who might have been used, a Mr. Ivanson, an engineman trainee. 
He had worked two hours' overtime on the 14th of March, booking off 
at 0200 on the 15th, and had then worked a further tour of duty that 
day, commencing at 0600.  He had not booked rest, but was expected to 
be called for an 0600 yard assignment on the l7th.  ln any event, it 
is clear that it was the grievor who was in line to be called for 
Train No.  81. 
 
It was contended that the grievor was not really called, because 
there were no call numbers given.  While it might be possible, on a 
narrow view of things to say that the first call to the grievor was 
in the nature of an enquiry as to his availability, there can be no 
doubt that the grievor was subsequently advised in very clear terms 
that he was being called and was expected to perform his duty.  The 
grievor himself responded in clear terms that he did not accept the 
call, and would not accept any such call.  He based this on his 
interpretation of Article 37(G) of the collective agreement.  It may 
be noted that, even if the grievor were correct in his interpretation 
of that article he was still, in the circumstances, under an 
obligation to accept the call.  His rest had been honoured, and any 
claims which he or others might have as a result of an improper call 
could be the subject of grievances.  ln any event, then, the grievor 
was subject to discipline. 
 
The grievor was wrong in his interpretation of Article 37 (G) That 
article is as follows. 
 
     "(3) If an engineer in pool freight service books up to eight 
          (8) hours rest at his home terminal, he will be placed on 
          the board in his turn when his rest is up.  ln case he is 
          needed before his rest is up, the next through freight man 
          will be used if available.  If no through freight man is 
          available, spare man first out will be used, but if he 
          books over eight (8) hours rest, and is required before 
          rest is up, spare man first out will be used, and he will 
          wait his regular turn, except should it be used off his 
          first assigned Subdivision, he will be given a turn 
          twenty-four (24) hours after booking on, or becoming 
          available." 
 
ln the instant case, the grievor had booked over eight hours rest. 
He was required before his rest was up, but his rest was honoured 
and, as noted above, the spare man first out (Mr.  Glowinski) was 
used.  The grievor then, under Article 37(G) (3) was to "wait his 
regular turn".  When the grievor's rest had expired he was indeed 
called in turn, in compliance with the requirements of the agreement. 
The grievor, however, seems to have taken the position that waiting 
"his regular turn" meant waiting until the train taken by Engineman 
Glowinski - that is, the train the grievor would have taken had he 



been subject to call at the time - had returned.  That run, the 
grievor insists, constituted "his regular turn".  On this 
interpretation, the word "turn" may be thought to be synonymous with 
terms such as "shift", "trick" or "regular run", but it should be 
clear that that is not the way the word is used in Article 37 (G) 
(3).  lt is not a question of the regular assignment of particular 
employees to particular regular runs, but rather one of the 
assignment, in an equitable order, of runs as they are called.  That 
is clear from the very first sentence of Article 37 (G) (3) which 
provides for an engineer being placed on the board "in his turn" when 
his rest is up.  This would make no sense if it were a matter of 
regularly assigned runs in the way the grievor seems to suggest.  It 
should be obvious that when Article 37 (G) (3) refers to an 
employee's "turn", it refers to his turn to be called, in the order 
provided for by the article.  If, in this case, the grievor had been 
passed over and another employee called, then he may well have had a 
claim in that regard.  But there is no merit in his suggestion that 
he was entitled to wait until whatever engineer had taken out the 
train he was not called for because of his rest, had returned.  In my 
view, merely to state the proposition is to expose its lack of merit. 
 
The Union's position is that there was a practice established locally 
whereby an employee who missed a call would not be considered 
available "until his turn comes in".  In that phrase, it is clear 
that the word "turn" is used in the sense adopted by the grievor. 
That practice, established in 1958, was for the express purpose of 
avoiding the sharp practice, apparently engaged in by some employees, 
of missing a call in order to become available for a passenger run. 
The practice may have continued even after there were no longer 
passenger runs on the lines in question, but it is not suggested that 
such a practice was allowed to operate to the detriment of 
operations.  That in circumstances such as those of this case, an 
employee may have been allowed to give up a turn and the next person 
in line would be called.  Those circumstances did not apply in this 
case, and certainly the circumstances which gave rise to the practice 
did not obtain at all.  The practice was designed to put pressure on 
employees to accept calls in their proper turn, so that they would 
not, by missing their proper calls, be in line to accept a preferable 
one.  Later, the continuation may have suited the convenience of 
employees, but no longer served its original purpose and was an 
anomaly in the face of the provisions of the collective agreement. 
 
ln the particular circumstances of this case it is clear that, both 
under the terms of the collective agreement, and by reason of the 
clear instructions given him (which, if wrong, could have been 
grieved), the grievor was under an obligation to accept the call. 
His blunt and persistent refusal do so made him subject to 
discipline.  There were no representations made as to the extent of 
the penalty imposed.  Tn my view, the grievor was disciplined for 
just cause. 
 
The grievance is accordingly dismissed. 
 
 
                                        J.F.W. WEATHERILL 
                                        ARBITRATOR 



 


