
               CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 496 
 
            Heard at Montreal, Tuesday, February 11, 1975 
 
                             Concerning 
 
                  CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                 and 
 
   CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
DlSPUTE: 
 
Claim on behalf of Mr. W. H. Mayo, Halifax, N.S., for a total of 
twelve hours, May 25, 1974. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On Saturday, May 25, one Assistant Pier Foreman was required for a 
tour of duty at Halifax Wharf, beginning at 18OO.  Mr. W. H. Mayo was 
the senior qualified employee for the work in question, but because 
Mr. Mayo had already worked 47-1/2 hours that week, the Company 
called another employee instead, who was Junior to Mr. Mayo.  In 
respect of this incident, Mr. Mayo submitted a claim for five hours 
at time and one-half and seven hours at double time. 
 
The Company declined the claim on the basis that the maximum- 
hours-of-work provisions of Part III of the Canada Labour Code 
precluded the employment of Mr. Mayo.  The Brotherhood has progressed 
a grievance contending that the Company's failure to call Mr. Mayo 
constituted a violation of Article 3.7 of Agreement 5.62, and that 
the claim should be paid. 
 
FOR THE EMPLOYEE:                          FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.). J. A. PELLETIER                    (SGD.) S. T. COOKE 
NATIONAL VICE-PRESIDENT                    ASSISTANT VICE-PRESIDENT 
                                           LABOUR RELATIONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  A. D. Andrew       System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                     Montreal 
  D. J. Matthews     Asst. Labour Relations Officer, C.N.R., Moncton 
  R. R. Goodwin      Manager Wharf Operations, C.N.R., Halifax 
 
And on behalf of the Brotherhood. 
 
  L. K. Abbott       Regional Vice President, C.B.R.T., Moncton 
  J. A. Pelletier -  National Vice-President, C.B.R.T., Montreal 
 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 



Article 3.7 of the collective agreement provides as follows: 
 
  "3.7 In filling unassigned positions, employees will be required to 
       report to a central calling point designated by the Company 
       and shall be called in seniority order starting from the top 
       of the list." 
 
 
Article 3.8 of the agreement should be set out as well: 
 
  "3.8  When a qualified senior unassigned employee is available for 
        service at the central calling point and a Junior unassigned 
        employee is used in his stead, the senior unassigned employee 
        who should have been called shall be paid four hours at the 
        prevailing rate of pay." 
 
It would appear to be common ground in this case that the grievor 
would, (having regard only to the terms of the collective agreement), 
have been entitled to be called for the work in question.  In fact, a 
Junior employee was used.  If the grievor, as a qualified senior 
unassigned employee was indeed available for service at the point in 
question, then, since a junior unassigned employee was used in his 
stead, it would seem that the grievance should succeed at least to 
the extent that the grievor would be entitled to the four hours' pay 
at the prevailing rate which is provided for by Article 3.8 in such 
circumstances (no basis for the time claimed in the joint statement 
was made out). 
 
The question at issue, however, is not whether the grievor would be 
entitled to the assignment under Article 3.7 (it appears that he 
would), but rather is one of the effect of the Canada Labour Code in 
the circumstances and of my jurisdiction to consider it.  The Canada 
Labour Code, which is binding on the parties, deals, inter alia, with 
the matter of hours of work.  To put the matter very briefly, its 
effect, for the purposes of the instant case, is to prevent an 
employee such as the grievor from working more than forty-eight hours 
in any one week.  The Company did not, at the material times hold any 
permit which would permit any exception to this at the location in 
question.  At the time of the assignment, the grievor had worked 
forty-seven and one-half hours during a week, within the meaning of 
the Code. 
 
Having regard to the provisions of the Canada Labour Code:  I find 
that it was not open to the employer to assign the grievor, nor to 
the grievor to accept an assignment to work more than one additional 
half-hour during the week in question.  (The Code refers to "the 
total hours that may be worked by any employee".)  The Code is quite 
clearly, a "statute which is involved in the issues" which have been 
brought before me here, and it is my obligation to construe it: 
McLeod v. Egan ("re Galt Metal lndustries"), (1974 46 D.L.R. (3rd) 
150 (S.C.C.). 
 
I find, then, that by reason of the provisions of the Code (as it 
then applied with respect to the operation in question), the grievor 
was in fact not available to perform the assignment which the Company 
required to be performed at that time.  It is not, I think, 
sufficient that he might have been available for some relatively 



small portion (one-half hour) of that time; he was not in fact 
available for the assignment as such. 
 
In the "Galt Metal" case referred to above (McLeod v Egan) it was 
held that the statute (there the Ontario Employment Standards Act), 
by prescribing maximum hours of work, had superseded the right of the 
employer to require an employee to work beyond such hours.  Under the 
statute in question here, the Canada Labour Code, it must be said 
that the Act has superseded the right of the employer to require work 
beyond such hours and as well, as I have noted above, the right of 
the employee (which the grievor would have under the collective 
agreement) to insist, in circumstances such as these, to work beyond 
those hours. 
 
For the foregoing reasons it is my conclusion that while the grievor 
was a "senior qualified unassigned employee", he was not, by the 
effect of the statute, "available for service" in respect o1 the 
assignment then required.  The Company could not assign him to the 
work, and he could not accept such an assignment.  He is not, 
therefore, entitled to the relief which would otherwise be his under 
the collective agreement.  Accordingly, the grievance must be 
dismissed. 
 
 
                                             J. F. W. WEATHERILL 
                                             ARBITRATOR 

 


