
               CANADlAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                             CASE NO. 518 
 
              Heard at Montreal, Wednesday, September 10, 1975 
 
                             Concerning 
 
                    CANADIAN NATIONAL RAILWAY COMPANY 
                            (Hotel Department) 
 
                                and 
 
      CANADlAN BRlTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
DlSPUTE 
 
Grievance of Miss R. Beauchamp when the Company allegedly violated 
Article 4.15. 
 
JOlNT STATEMENT OF ISSUE 
 
On December 11, 1974 the Company assigned Miss R. Beauchamp to the 
station rotation practice in effect for most of the waitresses in the 
Cock and Lion Lounge of the Chateau Laurier Hotel. 
 
The Brotherhood claims that the assignment of Miss R.Beauchamp to the 
station rotation practice is a violation of Article 4.15 of the 
collective agreement. 
 
The Company denies there is a violation of Article 4.15. 
 
FOR THE EMPLOYEE                                 FOR THE COMPANY 
 
(SGD.) D. NICHOLSON                             (SGD.) S. T. COOKE 
NATIONAL VICE-PRESlDENT                          VICE-PRESIDENT, 
                                                 LABOUR RELATlONS 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  B. Noble          System Labour Relations Officer, C.N.R., Montreal 
  G. Wheatley       Manager, Personnel & Labour Relations, C.N.R., 
                    Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
  J. H. Wynter      Legislative Director, C.B.R.T., Ottawa 
  L. St. Pierre     Representative, C.B.R.T., Ottawa 
  G. Danis          Local Chairman, C.B.R.T., Lo.270, Ottawa 
  E. Beaulne        Shop Steward, Lo.270, C.B.R.T., Ottawa 
  R. Beauchamp      (Grievor) - Ottawa 
 
 
                           AWARD  OF  THE  ARBlTRATOR 
 
Article 4.15 of the collective agreement provides as follows: 



 
  "4.15 Within any particular classification within a department, 
  preference shall be given in accordance with seniority as to 
  allocation of days off, shifts, holidays and the like, subject to 
  the employee exercising seniority having the required 
  qualifications.'' 
 
The grievor's classification is that of Waitress, in the Food and 
Beverage Department.  She has worked in the Cock and Lion Lounge for 
many years, and is the senior employee there.  For some seven years, 
until the change here complained of, she was assigned to a group of 
tables in the lounge known as station two, on a permanent day shift 
basis.  The general question raised by the grievance is whether, 
under Article 4.15, an employee would have any right to exercise 
seniority with respect to assignment to any particular work station. 
The more particular question in the instant case is whether the 
grievor is entitled to be assigned to station two on a permanent day 
shift basis. 
 
Article 4.15 provides for the exercise of seniority rights in 
circumstances not dealt with in many collective agreements, allowing 
not merely job security, but the exercise of preference with respect 
to certain working conditions.  These include days off, shifts, 
holidays "and the like".  In my view the phrase "and the like" should 
not be given a restrictive interpretation, and limited, as the 
Company suggested, to matters related to time.  I see no reason why 
it could not be read so as to permit the exercise of choice of work 
assignments - where these exist on a regular and continuing basis. 
The effect of the provision is to establish seniority as a criterion 
of choice where reasonable scope for the exercise of choice exists. 
Where, as was the case for many years, employees were assigned on a 
regular basis to a particular work station, it is quite consistent 
with Article 4.15 to give senior employee their choice of such 
assignments.  This is particularly so where, as here, the employee's 
earnings may vary considerably according to the work station to which 
she is assigned. 
 
As a general matter, then, it is my view that, under this collective 
agreement, an employee may assert seniority rights in claiming 
entitlement to be assigned to a particular work station.  As to the 
particular claim now made by the grievor, however, it is necessary to 
consider the actual changes made by the Company in its operation of 
the Lounge.  If the situation had remained unchanged, but the grievor 
had simply been assigned to another work station while a junior 
employee was assigned to station number two, I would allow the 
grievance, for the reasons I have given.  In the instant case, 
however the situation did change.  Stations were considered as 
falling into two groups one group of stations staffed by persons 
working on a split-shift basis, the other group staffed by persons 
working on a regular shift basis, rotating as between stations. 
 
The determination of methods of operation, including the 
determination of what is "in accordance with its obligations to 
provide the best possible service to its customers" is a management 
function.  Where an employee is adversely affected by a change in 
operating methods which is brought about by the bona fide exercise of 
the management function, as would appear to be the case here, then 



there is, under Article 4.15, no ground for relief unless it is shown 
that there is scope, under the new arrangement, for the exercise of 
seniority rights.  That is, the grievor was not entitled to insist 
that the Company continue to operate station two on a regular - 
shift, permanent assignment basis.  The Company has the right to 
establish and to change the arrangement of the Lounge and of the work 
stations, and the system of staffing.  Once it establishes any such 
arrangement or any such system of staffing, however, it is open to 
the employees, in accordance with their seniority, to select those 
places in the system which they prefer.  If the system is a 
rotational one, then all employees are treated equally, and there 
would be no scope for the exercise of choice.  Where, however, the 
situation is such that some assignments (made on a regular basis) are 
preferable to others, then the senior employees are entitled to 
exercise their preference. 
 
In the instant case, where the Company has determined that station 
two is to be serviced by employees working on a split-shift schedule, 
assignment of the grievor to that station on her former schedule is 
no longer possible.  The right of selection given employees under 
Article 4.15 does not include the right to insist on the retention of 
any particular operation or method.  While the grievor has no doubt 
been adversely affected by the changes the Company has instituted, 
those changes were in the proper exercise of management rights, and 
were not in violation of the collective agreement. 
 
To the extent that the grievance seeks the re-assignment of the 
grievor to station two on a regular shift basis, then, it must be 
dismissed.  The grievor is, however, entitled to exercise her 
seniority to claim any of the new assignments (in accordance with the 
system which the Company has instituted which may be preferable to 
her. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                  J. F. WEATHERHILL 
                                                  ARBITRATOR 

 


