
                    CANADIAN RAILWAY OFFICE OF ARBITRATION 
 
                                 CASE NO. 519 
 
                Heard at Montreal, Tuesday, September 10th,1975 
 
                                 Concerning 
 
                       CANADIAN NATIONAL RAlLWAY COMPANY 
 
                                    and 
 
                  BHOTHERHOOD OF MAlNTENANCE OF WAY EMPLOYEES 
 
DlSPUTE. 
 
Claim on behalf of Work Equipment Operator J. R. Demers for 5 hours' 
overtime pay, September 14, 1974. 
 
JOlNT STATEMFNT OF ISSUE.. 
 
During the week beginning MOnday, September 9, the Company required 
an operator for a tie-spacer machine.  There being no regular Work 
Equipment Operator available for the machine, a sectionman, not 
having seniority as a Work Equipment Operator, was employed.  The 
sectionman operate the machine from Monday to Friday.  On Saturday, 
the machine was required to be operated for five hours, and the 
sectionman was again employed.  Because this occurred on the sixth 
day of the work week, it was considered overtime work. 
 
Regular Work Equipment Operator J. R. Demers who had worked the first 
five days that week on a gang in the vicinity, and for whom Saturday 
was a rest day, claimed he should have been called for the overtime 
work in question.  The Company declined the claim, and the 
Brotherhood has progressed a grievance contending that the Company 
was in violation of Article 5.32 of Agreement 10.3. 
 
 FOR THE EMPLOYEE.. 
                                                   FOR THE COMPANY.. 
 
 (SGD.) P. A. LEGROS                              (SGD.) S. T. COOKE 
 SYSTEM FEDERATlON                                 ASSISTANT 
 GENERAL CHAlRMAN                                  VlCE-PRESIDENT 
                                                   LABOUR RELATIONS 
 
 
 There appeared on behalf of the Company.. 
 
   A. D. Andrew        System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                       Montreal 
   C.    LaRoche       Employee Relations Officer, C.N.R., Montreal 
   G.    Cournoyer     Regional Supervisor Work Equipment Operations, 
                       CNR, Montreal 
 
 And on behalf of the Brotherhood.. 
 
   P. A. Legros        System Federation General Chairman, B.M.W.E., 



                       Ottawa 
   G. D. Robertson     Vice President, B.M.W.E.. Ottawa 
   R     Gaudreau      General Chairman, B.M.W.E., Montreal 
 
 
                       AWARD  OF  THE ARBITRATOR 
 
Article 5.3.  of the collective agreement is as follows.. 
 
      "5.32   Machines in Groups, I, Il and IIl may be operated by 
              Extra Gang Labourers or other employees for temporary 
              periods when no regular Operator is immediately avail- 
              able.  Employee temporarily operating such machines 
              will not establish Operator seniority and will be 
              compensated in accordance with this agreement." 
 
The machine in question was a Group II machine.  During the period in 
question, on regular working days Monday to Friday, there was no 
regular Operator immediately available.  A sectionnan was used to 
operate the machine, and there is no doubt that, by reason of Article 
5.32, that was quite proper as far as the period from Monday to 
Friday was concerned, since that was the time when no regular 
Operator was immediately available. 
 
As far as the overtime work on the weekend was concerned, however, 
there was a Work Equipment Operator available, namely the grievor. 
The issue is whether he was entitled to be assigned such overtime 
work. 
 
I would agree with the Company's submission that the meaning of 
temporary periods when no regular Operator is immediately available 
"should be construed according to a test of reasonableness.  No doubt 
in most cases the displacement of the temporary operator for the 
purpose of daily overtime by an Operator who had finished his 
assignment, or was on his lunch break, would be unreasonable.  The 
''temporary period'' of unavailability would no doubt include such 
brief periods of time.  Where weekend overtime is concerned however, 
it does not appear to me to be unreasonable that Work Equipment 
Operators who are available should be considered as entitled to be 
assigned such work.  It is possible that in exceptional circumstances 
where it is important that a particular employee continue to work, a 
different conclusion would be reached, but it was not suggested that 
this was such a case. 
 
Here, the work was "on a day which was not part of any assignment and 
as such was to be assigned - subject to qualifications not here 
material - to "the regular employee".  While the grievor was not the 
regular employee in the sense of holding a regular assignment to this 
particular Job, he was "a regular employee" holding seniority under 
this collective agreement, which the sectionman was not.  Article 
5.32 limits very precisely the work and status of persons not within 
the bargaining unit, and Article 3.8 provides for the assignment of 
overtime - generally, weekend overtime - as between employees in the 
unit.  Bearing this in mind, it is my view that the temporary period 
during which the sectionman could properly be used for this work did 
not include the weekends, when the grievor was available. 
 



Accordingly, and having regard to the circumstances of the particular 
case, the grievance is allowed. 
 
 
 
 
 
 
 
                                           J. F. W. WEATHERHILL 
                                           ARBITRATOR 

 


