
             CANADIAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                            CASE NO. 521 
 
          Heard at Montreal, Wednesday, September 10, 1975 
 
                             Concerning 
 
                 CANADIAN PACIFIC LIMITED (CP RAIL) 
                        (Passenger Services) 
 
                                 and 
 
                   UNITED TRANSPORTATION UNION (T) 
DISPUTE: 
 
Concerning the right of the company to put a crew on rest for a 
second time in a designated terminal after having reported for duty 
as required by the D.C. 168 A. (the operating schedule). 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
Steward F. Daoust and crew reported for duty at 8:50 A.M. in Sudbury, 
January 13, 1975.  Account of their assignment, Train No.2, running 
24 hours late into Sudbury, the crew was put on 8 hours' rest between 
the hours of 10.00 P.M., January 13 and 6:00 A.M. on January 14. 
Sudbury is the turnaround point and designated terminal of the 
assignment. 
 
By placing Steward F. Daoust and crew on rest for 8 hours at Sudbury, 
January 13-14, 1975 and excluding these hours in computing the time 
to be paid for on this assignment, the Union alleges the Company has 
violated the provisions of Article 3, Clause (a) and Article 5, 
Clause (a) of the current Collective Agreement. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                      FOR THE COMPANY: 
 
(SGD.) J. R. BROWNE                     (SGD.) F. G. WlSE 
GENERAL CHAIRMAN                        MANAGER, 
                                        PASSENGER OPERATIONS 
 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  F. G. Wise     -  Manager, Passenger Operations, CP Rail, Montreal 
  J.    Ramage   -  Special Representative, CP Rail, Montreal 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
 J. R.  Browne   -  General Chairman, U.T.U.(T), Coquitlam, B.C. 
 A.     Butler   -  General Chairman, (S.C.C.), U.T.U.(T), Montreal 
 
 
 
 
 



 
                       AWARD OF THE ARBITRATOR 
 
 
Clause 2(a) of the collective agreement provides that time is to be 
computed as continuous "from time required to report for duty at 
designated terminal until released at other designated terminal 
subject to deductions for rest periods en route and at turnaround 
point." 
 
Steward Daoust and crew reported for duty at 8:50 a.m. on January 13. 
They reported in accordance with the operating schedule, which was 
proper, even although their train was delayed.  Their time was 
computed from the time they reported.  They were thus considered as 
being on duty for thirteen hours and ten minutes on January 13, 
before being put on rest.  If their train had departed Sudbury during 
that period, and the grievor had been put on rest while aboard the 
train, there would seem to be no doubt that that would be proper. 
The issue is whether the fact that the grievors' train was 
twenty-four hours late into Sudbury meant that they must be 
considered as constantly on duty prior to its arrival. 
 
Article 5(a) provides that "where overnight travel is involved" a 
maximum of eight hours may be deducted for rest.  Normally, rest is 
not deducted on the run in question; the scheduled reporting time is 
0850 in Sudbury, and the crew remains on duty until 2005 (assuming 
on-time operation) when released in Montreal.  If in the 
circumstances of this case the grievors are to be considered as 
constantly on duty, they would be on duty for thirty-four hours and 
thirty-five minutes.  Indeed, as would appear from C.R.O.A. Case No. 
386, once they had reported and were in service according to the 
schedule they were on duty and would be compensated subject only to 
proper deduction.  From this point of view, as that case pointed out, 
they were en route, notwithstanding the delay in their departure. 
The lateness of their train had the effect of extending their period 
of time on duty into the day following the scheduled departure day, 
so that, in fact, "overnight travel" was involved.  Thus, it was 
proper to deduct rest under article 5(a). 
 
For the foregoing reasons, it is my conclusion that there was no 
violation of the collective agreement.  The grievance is accordingly 
dismissed. 
 
 
 
 
                                           J. F. WEATHERHILL 
                                           ARBITRATOR 

 


