
                CANADIAN  RAlLWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
 
                              CASE NO. 540 
 
                Heard at Montreal, Tuesday, April 13, 1976 
 
                              Concerning 
 
                    CANADlAN NATlONAL RAILWAY COMPANY 
 
                                  and 
 
      CANADIAN BROTHERHOOD OF RAILWAY, TRANSPORT AND GENERAL WORKERS 
 
DISPUTE: 
 
The Brotherhood alleges that the Company violated the provisions of 
Article 13.2 in not providing the Local Chairman with copies of 
notices of staff reduction in a timely manner and also that it 
violated the provisions of Article 9.17 when it did not pay annual 
vacation due the employees affected when no work was required of 
their positions during a work stoppage by another union. 
 
JOlNT STATEMENT OF ISSUE: 
 
On January 24, 1975, the Company served notice on certain employees 
in the Passenger Service Centre, Station Services Section and in the 
Transportation Centre, all at Edmonton, that no work would be 
required on their positions due to the withdrawal of services by 
employees represented by another union in the railway industry.  The 
employees affected by such notices had seniority rights to be 
exercised under Article 13 of Agreement 5.1 but some lost from one to 
four days of wages while exercising their seniority rights or due to 
failure to exercise their seniority rights.  At the option of the 
employee the Company paid vacation time to cover any days of lost 
wages. 
 
The Brotherhood alleges that the Company violated Article 13.2 of the 
agreement in that copies of the employee notices were not provided to 
the Local Chairman in a timely manner.  The Brotherhood further 
alleges that the Company violated Article 9.17 of the agreement when 
it did not automatically pay the employees vacation time due them on 
serving the notices.  The Brotherhood contends that because of these 
alleged agreement violations the employees cannot be considered as 
having been laid off, rather they were following Company instructions 
to remain away from work and that under these circumstances, the 
employees should be paid for lost time. 
 
The Company contends that it sent copies of the employee notices to 
the Local Chairman and that Article 13.2 does not provide for any 
monetary penalty in regard to timely receipt of such notices by the 
Local Chairman.  The Company further contends that these employees 
were not laid off since the exercise of seniority provisions in 
Article 13.3 had not been exhausted, and thus Article 9.17 could not 
have been violated since the provisions of that Article (9.17) only 
become operative when the employee has fully exercised seniority 
rights under Article 13.3 and is placed on the area laid-off list. 



The Company therefore denies that these employees have a proper claim 
to wages for time lost during this work stoppage in the exercise of 
their seniority or due to failure to exercise their seniority.  This 
grievance was processed through the various steps of the grievance 
procedure and ultimately to arbitration. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                  FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) J. A. Pelletier              (Sgd.) S. T. Cooke 
National Vice-President             Assistant Vice-President 
                                    Labour Relations 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
   P. A. McDiarmid        System Labour Relations Officer, C.N.R., 
                          Montreal 
   D.    Noyes            Agreements Analyst, C.N.R., Edmonton 
 
And on behalf of the Brotherhood: 
 
   R.    Henham           Regional Vice-President, C.B.R.T., 
                          Vancouver 
   H.    Critchley        Representative, C.B.R.T., Edmonton 
   N.    Kowalchuk        Local Chairman, C.B.R.T., Edmonton 
   W.    Matthew          Regional Vice President, C.B.R.T., Winnipeg 
   J. A. Pelletier        National Vice President, C.B.R.T., Montreal 
   L. K. Abbott           Regional Vice President, C.B.R.T., Moncton 
 
 
                       AWARD  OF  THE  ARBITRATOR 
 
This case involves two distinct claims, one based on article 13.2 of 
the collective agreement and the other based on article 9.17.  I 
shall deal with each claim separately. 
 
Article 13.2 provides as follows: 
 
       "13.2 ln instances of staff reduction, four working days' 
        advance notice will be given to regularly assigned employees 
        whose positions are to be abolished, except in the event of a 
        strike or work stoppage by employees in the railway industry, 
        in which case a shorter notice may be given.  The Local 
        Chairman will be supplied with a copy of any notice." 
 
ln the cases of two of the three groups of employees covered by this 
grievance, the Transportation group and the Station Services group, 
this provision was not complied with.  There appears to have been an 
attempt at compliance, in that copies of the notices were mailed, but 
they were not received in timely fashion, and it is my view that it 
is the Company's obligation, if it seeks to give effective notice 
pursuant to article 13.2, to ensure that copies of such notice are in 
fact received by the Local Chairman.  As was said in Case No.  517, 
the giving of such notice is a condition of the implementation of a 
staff reduction of this sort. 
 
lt was argued that article 13.2 did not specify that notice must be 



timely.  It is clear to me, however, for the reasons mentioned in 
Case No.  517, that the purpose of such notice is that the Union be 
aware of the situation and be able to advise employees.  The copy to 
be provided to the Local Chairman is not merely for record purposes. 
In these circumstances, untimely notice is no notice.  Such is, in my 
view, the clear effect of the article.  lt was also argued that the 
article did not specify any penalty for violation of its 
requirements.  Again, it is not necessary that any penalty be 
specified.  The requirement of notice, with copy to the Local 
Chairman is, as I have said, a condition of effective notice.  Where 
that condition is not met, and no effective notice is given, then 
employees are not subject to loss of earnings through staff 
reduction.  They are, therefore, entitled to compensation for losses 
flowing from the company's breach of the collective agreement. 
 
ln the cases of employees in the Transportation group and the Station 
Services group, then, it is my conclusion that the grievance must 
succeed, and I award that they be compensated for time lost.  These 
employees were under a duty to mitigate their losses, and the Company 
is entitled to set off any earnings made by those who did in fact 
exercise seniority against its liability under this award.  Payments 
in respect of vacation pay, however, would not come under this head. 
 
Article 9.17 is as follows: 
 
       "9.17 An employee who is laid off shall be paid for any 
        vacaticn due him at the beginning of the current calendar 
        year not previously taken, and, if not subsequently recalled 
        to service during such year, shall, upon application, be 
        allowed pay in lieu of any vacation due him at the beginning 
        of the following calendar year." 
 
Under many collective agreements it might be that the employees 
concerned would be considered "laid off" within the normal meaning of 
that term in industrial relations.  Under this collective agreement, 
however, there is a distinction between the abolition of a position 
and the eventual lay-off of an employee.  Layoff does not occur, 
under article 13.3, until after the process described in that article 
has been exhausted.  Here, it has not been shown that any employee 
was "laid off" as the term is used in the collective agreement.  It 
may be that employees are off work for a certain period while they 
may seek to exercise seniority rights, but in my view article 9.17 
does not contemplate that vacation pay should automatically become 
payable in such situations. 
 
It is my conclusion that there was no violation of Article 9.17 in 
these circumstances. 
 
Reference was made in argument to violation of the Job Security 
Agreement as well, but that is not an issue raised in the Joint 
Statement, and is not properly before me. 
 
As noted above, the claim made under article 13.2 is, with respect to 
the two groups of employees noted, allowed. 
 
 
                                         J.F.W. WEATHERILL 



                                         ARBITRATOR 
 


