
                  CANADlAN  RAILWAY  OFFICE  OF  ARBITRATION 
                                CASE NO.567 
 
                Heard at Montreal, Wednesday, October 13, 1976 
                                Concerning 
 
                      CANADlAN NATlONAL RAlLWAY COMPANY 
 
                                    and 
 
                     BROTHERHOOD OF LOCOMOTlVE ENGlNEERS 
 
DISPUTE: 
 
Time claims for 100 miles at yard rates submitted by various 
Locomotive Engineers of Hamilton, Ontario, for not having been called 
as Pilot on April 9, 10 and 11, 1975. 
 
JOINT STATEMENT OF ISSUE: 
 
At various times between 9 and 11 April 1975, the Toronto, Hamilton 
and Buffalo Railway Company operated some of their crews over CN 
trackage when they had to reroute their transfer movements between 
two of their switching yards because the tunnel route they usually 
follow became impassable due to flooding. 
 
Various CN Locomotive Engineers assigned to the spareboard at 
Hamilton submitted time claims for 100 miles at yard rates when CN 
did not use CN Locomotive Engineers to pilot the Toronto, Hamilton 
and Buffalo crews over CN trackage. 
 
The Brotherhood claims that the claimants were entitled to be 
assigned as Pilot under Article 64 of the Collective Agreement. 
 
The Company has declined the claims. 
 
FOR THE EMPLOYEES:                 FOR THE COMPANY: 
 
(Sgd.) V. J. Downey                (Sgd.) S. T. Cooke 
Acting General Chairman            Assistant Vice-President, 
                                   Labour Relations 
 
 
There appeared on behalf of the Company: 
 
  G. A. Carra       System Labour Relations Officer, C.N.R., Montreal 
  M.    Austin      Trainmaster, C.N.R., Hamilton 
 
And on Behalf of the Brotherhood: 
 
  J. B. Adair       General Chairman, B.L.E., St. Thomas, Ont. 
 
 
                   AWARD  OF  THE  ARBlTRATOR 
 
 
Article 64 of the collective agreement provides as follows: 



 
          ARTICLE 64 
 
          PILOTING 
 
          64.1  Locomotive engineers acting as Pilots will 
                be paid from the time required to report 
                for duty until time of registering off 
                duty on completion of trip or day's work 
                at the rate of pay applicable to the class 
                of power and under conditions pertaining 
                to the class of service piloted, except 
                that Articles dealing with preparatory 
                time, change-off time, initial terminal 
                time, final terminal time and inspection 
                time shall not apply. 
 
          64.2  A locomotive engineer in charge of a 
                locomotive over a subdivision with which he 
                is not familiar, will be furnished with a 
                locomotive engineer, if available, as pilot, 
                in addition to engine crew. 
 
The issue is whether that provision required the company to call the 
grievors, Engineers assigned to the spareboard, to work as pilots on 
the days in question.  The unions contention is that article 64.2 
obliges the company to assign a pilot in the circumstances, and that 
the engineers in question were entitled to have a pilot assigned. 
 
In fact, it appears that yard foremen, not members of this bargaining 
unit, were assigned as pilots.  The union contends that locomotive 
engineers (in the bargaining unit), if available, should have been so 
assigned. 
 
It seems clear that both parties consider that in the circumstances 
it was proper to assign a pilot.  Whether or not the company was 
required to assign an engineer to act as pilot is, however, a 
different question.  Further, the question before me is not whether 
it would have been better, on safety and other grounds, to assign an 
engineer rather than a yard foreman; that is not a question I would 
have jurisdiction to decide.  The question before me is whether the 
collective agreement imposes an obligation to assign an engineer. 
 
Article 64.2 sets out that a locomotive engineer be furnished, in 
certain circumstances, with an engineer as pilot.  This may be 
regarded as conferring on engineers the right to an engineer pilot in 
those circumstances, that is, where the engineer is in charge of a 
locomotive over a subdivision with which he is not familiar.  Where 
article 64.2 refers, at the outset to "a locomotive engineer", I have 
no doubt that it refers to one covered by the collective agreement, 
that is, a member of the bargaining unit.  Here, however, the 
engineers operating the trains in question were employees of another 
railroad, and not members of the bargaining unit.  They had therefore 
no standing to call on the company to furnish pilots at all. 
 
Article 64.2 might also be regarded, and this is, in a general way, 
the union's view, as requiring that where a pilot is appointed, he 



shall be a locomotive engineer.  Viewed this way, the provision might 
be regarded as preventing the performance of work by persons outside 
the bargaining unit.  That is not, I think, a proper reading of 
article 64.2, which is more aptly interpreted as in the preceding 
paragraph.  In any event, however, the provision can have application 
only with respect to "bargaining unit" work.  Here, while the work 
performed was over the company's tracks, it did not involve the 
company's equipment, nor were its regular enginemen or crews 
involved. 
 
For the foregoing reasons, it is my conclusion that article 64 had no 
application in the circumstances of this case.  The grievance must 
therefore be dismissed. 
 
 
 
                                       J.F.W. WEATHERILL 
                                       ARBITRATOR 

 


